Oba české volejbalové týmy se v olympijské kvalifikaci utkají s mistry světa

foto Utkání skupiny B kvalifikace mistrovství Evropy volejbalistek: ČR - Finsko, 7. září 2022 v Táboře. Hráčky ČR se radují z vítězství.

Lausanne - Oba české volejbalové týmy v olympijské kvalifikaci narazí na úřadující světové šampiony. Muže čekají Italové, ženy změří rovněž ve skupině A síly se Srbkami. Rozhodl o tom los v Lausanne. Muži poletí do Brazílie, jejíž reprezentanti na loňském MS vybojovali bronz. Ženy budou hrát v Číně. Účast na olympijských hrách si zajistí nejlepší dva týmy z každé ze tří osmičlenných skupin. Čeští volejbalisté a volejbalistky k favoritům nepatří.

V mužské kategorii patří svěřencům Jiřího Nováka papírově sedmá příčka. Vedle Itálie a Brazílie od 30. září do 8. října narazí ještě na Írán, Kubu, Ukrajinu, Německo a Katar. Česko jako jediné z této osmičky na loňském světovém šampionátu nestartovalo.

Na Ukrajinu mají čeští volejbalisté čerstvé vzpomínky z loňské Evropské ligy, kde ji porazili v semifinále 3:2 na sety. S Německem se zase utkali v lednu 2020 v evropské kvalifikaci o OH v Tokiu, podlehli mu 0:3.

"Skupina to je těžká. Ale která v této konkurenci není? Máme v ní čtyři evropské týmy, které budou mít léto hodně nabité. Samozřejmě jsou tam i týmy, které se mohou soustředit v podstatě jen na olympijskou kvalifikaci. Katar máme trochu osahaný z Challenger Cupu, kde jsme s nimi hráli přátelské zápasy a víme, že jsou hratelní. Brazílie, Itálie, Írán a Kuba jsou čtyři těžcí soupeři. Pro nás to bude obrovská zkušenost, jen mě trošičku mrzí, že tam není víc soupeřů, se kterými se tak často nepotkáváme," uvedl v tiskové zprávě svazu Novák.

Volejbalistky čeká kvalifikační turnaj od 16. do 24. září. Vedle domácí Číny a Srbska se utkají s Dominikánskou republikou, Nizozemskem, Kanadou, Mexikem a Ukrajinou.

Svěřenkyně Jannise Athanasopulose byly při nasazování podle světového žebříčku třetím nejhorším týmem z této skupiny. V Číně bojovaly o postup na OH už před čtyřmi lety, tehdy ve čtyřčlenné skupině uhrály proti domácím volejbalistkám, Německu a Turecku jen jeden set. S aktuálně pátým týmem světového žebříčku Čínou změřily české hráčky síly na loňském mistrovství světa, kde jí podlehly 0:3 na sety.

"Jsme nadšení a šťastní, že se opět utkáme s těmi nejlepšími týmy na světě. Je to pro nás velká šance, jak jako tým dál růst a získat cenné zkušenosti. Favoritkami skupiny budou týmy z Číny a Srbska. Při prvním pohledu na světový ranking nemáme velké šance na postup, ale každou šanci, kterou na tomto velkém turnaji dostaneme, využijeme," uvedl Athanasopulos.

Pro tuzemský šestkový volejbal jsou vzpomínky na olympijskou účast už hodně dávné. Muži, kteří získali stříbro a bronz v letech 1964 a 1968, byli naposledy v Moskvě 1980. Ženský národní tým bývalého Československa se zúčastnil olympijského turnaje jen v letech 1968 a 1972.

Šest postupujících z této kvalifikace doplní na OH pořadatelskou Francii. V každé kategorii pak bude zbývat pět míst, která obsadí dosud nekvalifikované týmy ze světového žebříčku, jenž se uzavře ke konci skupinové fáze Ligy národů v příštím roce. V zájmu zajištění pestrosti účastníků budou vybrána nejdříve družstva z kontinentů bez kvalifikovaného týmu a pak nejlepší dosud nekvalifikované týmy.

Los olympijské kvalifikace volejbalistů a volejbalistek:

Muži (30. září - 8. října 2023):

Skupina A (Brazílie): Brazílie, Itálie, Írán, Kuba, Ukrajina, Německo, Česko, Katar.

Skupina B (Japonsko): Japonsko, USA, Slovinsko, Srbsko, Turecko, Tunisko, Egypt, Finsko.

Skupina C (Čína): Čína, Polsko, Argentina, Nizozemsko, Kanada, Mexiko, Belgie, Bulharsko.

Ženy (16. - 24. září 2023):

Skupina A (Čína): Čína, Srbsko, Dominikánská republika. Nizozemsko, Kanada, Česko, Mexiko, Ukrajina.

Skupina B (Japonsko): Japonsko, Brazílie, Turecko, Belgie, Bulharsko, Portoriko, Argentina, Peru.

Skupina C (Polsko): Polsko, Itálie, USA, Německo, Thajsko, Kolumbie, Korea, Slovinsko.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 10°C

Celá předpověď