Jan Jaroch
17. března 2023 • 15:02

Jaká aféra? Krejčíková se vrací do reprezentace, Nosková má premiéru

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šampionka Roland Garros Barbora Krejčíková, její deblová parťačka Kateřina Siniaková, s níž tvoří nejlepší světový pár. Finalistka pařížského grandslamu Markéta Vondroušová a letos skvěle hrající Karolína Muchová s Lindou Noskovou. To je pětice, která si v půlce dubna (14. a 15.) poletí na tureckou antuku pro postup do finálového turnaje Billie Jean King Cupu. Soupeřkami jim budou na neutrální půdě Ukrajinky.



Vše zapomenuto, jsi vítána. Barbora Krejčíková se vrací do týmu pro Billie Jean King Cup, který loni neopouštěla v dobrém. Den před prvním zápasem listopadového finále v Glasgow proti Polsku poslala last minute omluvenku kvůli zranění levého zápěstí. Den předtím přitom ještě po boku Kateřiny Siniakové nastoupila v deblovém finále Turnaje mistryň v Texasu. A spoluhráčky jí měly za zlé, že je nechala na holičkách. Nejen, že tým přišel o vynikající singlistku, ale také se mu rozpadl elitní deblový pár a navíc zůstal pouze čtyřhlavý, což byl v konečném důsledku také problém.

Zranění Krejčíkové se nakonec ukázalo jako vážnější. Přišla o celou zimní přípravu, s lehkým tenisovým tréninkem začala až po Vánocích. Proto se do sezony rozjížděla pomaleji. Koncem února už ale vyhrála obří turnaj v Dubaji, kde ve třech dnech skolila tři žebříčkově nejlepší hráčky současnosti. A v Indian Wells skončila v osmifinále po třísetovém boji s Arynou Sabalenkovou, zatím nejúspěšnější ženou sezony 2023. Kapitán Petr Pála si nemohl dovolit ignorovat takovou zbraň.

Do utkání proti Ukrajinkám nominoval ještě kromě Krejčíkové její deblovou spoluhráčku Kateřinu Siniakovou i Karolínu Muchovou s Markétou Vondroušovou. Premiérové pozvánky se dočkala také osmnáctiletá Linda Nosková, finalistka letošního turnaje v Adelaide a 54. tenistka pořadí WTA. „Těším se z toho, že zažije premiéru. Je dobře, když se mladé holky zapojují do týmu a věřím, že postupně vyrostou v opory,“ pravil Pála, jemuž se omluvily pouze veteránky Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou, ostatní byly k dispozici.

Utkání proběhne u moře v tureckém letovisku Belek, kam musel být duel kvůli válce na Ukrajině přeložený. Ukrajinky přišly o výhodu domácího prostředí, i tak Pála čeká velmi silného soupeře.

„Všechny teď hrají dobře, Kosťuková nedávno vyhrála turnaj v Americe,“ tvrdí český kapitán. Jeho ukrajinský protějšek Michajlo Filima do utkání nominoval kvartet Marta Kosťuková, Dajana Jastremská, Katarina Zavacká a Ljudmila Kičenoková. Chybí mu tedy současná ukrajinská jednička Anhelina Kalininová (29. na WTA) i největší hvězda Elina Svitolinová, která se ještě nevrátila na kurty po říjnovém narození dcery Skaï.

Duel se bude hrát na tři vítězné body, v pátek 14. dubna proběhnou singlové zápasy týmových jedniček proti dvojkám, o den později se soupeřky prohodí a vše může rozhodnout až závěrečná čtyřhra.

  věk žebříček bilance v BJKC
ČESKO
Barbora Krejčíková 27 16. 1:3
Kateřina Siniaková 26 45. 8:6
Linda Nosková 18 54. 0:0
Karolína Muchová 26 76. 3:2
Markéta Vondroušová 23 105. 10:1
UKRAJINA
Marta Kosťuková 20 40. 9:3
Dajana Jastremská 22 142. 7:2
Katarina Zavacká 23 264. 4:2
Ljudmila Kičenoková* 30 8. 5:7

Pozn.: u deblové specialistky Kičenokové je uváděn žebříček čtyřhry.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud