Credit Suisse dávno nešlape jako švýcarské hodinky. Banka tratila důvěru i kvůli lovu tuňáků

Současné ekonomické problémy švýcarské banky Credit Suisse jsou jen posledním šrámem na mediálním obrazu společnosti, která se v očích veřejnosti v posledních letech změnila z premianta na bankovního průšviháře. Její pověst totiž tíží mnohé skandály. Jaký byl příběh Credit Suisse, jednoho z nejvýznamnějších finančních ústavů světa?

Celý poslední týden byl pro globální bankovní sektor velkou výzvou. Začalo to nečekaným krachem Silicon Valley Bank (SVB), který byl největším bankrotem americké banky od finanční krize v roce 2008. SVB doplatila na nedostatečnou diverzifikaci aktiv, tedy rozložení rizika do různorodých investic. Šlo přitom o 16. největší banku v USA.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolaps, který připomněl Lehman Brothers: V USA se třese bankovní sektor, obavy zasáhly i ČR

Tím to ale neskončilo. Nezdravé podmínky ve finančním sektoru probublaly na povrch uzavřením dalšího amerického peněžního domu, Signature Bank. Navíc v současnosti má obří problémy kalifornská First Republic Bank, které přispěchaly na pomoc největší americké banky. Poskytnou kolabující společnosti gigantickou finanční injekci o objemu 30 miliard dolarů (675 miliard korun).

V Evropě mezitím probíhá jiná bankovní krize, v jejímž středu se nachází právě švýcarská Credit Suisse. A není to poprvé, co musí tato společnost hasit vážné problémy.

Odposlechy a korupce

Příběh Credit Suisse začal nenápadně. Společnost vznikla už v roce 1856, aby financovala stavbu švýcarského železničního systému. V průběhu let se ale začala orientovat i na běžné investory a dlouhou dobu platila za garanci pravé švýcarské kvality.

V posledních letech se ale pověst uznáváné banky, která se vypracovala mezi nejmocnější finanční instituce na planetě, začala kazit. Prokuratura v minulosti prokázala, že zaměstnanci Credit Suisse například záměrně nadhodnocovali cenu některých aktiv, aby mohli získat vyšší odměny. Banka také manipulovala s měnovými kurzy a falšovala daňová přiznání ve Spojených státech. Podle webu Swiss.info se její vedení rovněž podílelo na špehování vlastních zaměstnanců.

Pro tuňáky ani cent

Zřejmě největší skandál vyplul na povrch v roce 2017. Kauza měla spojitost s Mosambikem a jeho  tehdejším ministrem financí Manuelem Changem. Credit Suisse měla africké zemi v průběhu let poskytnout půjčku ve výši 1,3 miliardy dolarů (29 miliard korun). A slovo „měla“ je zde opravdu na místě.

Peníze měly jít na rozvoj lovu tuňáků, jenže se cestou do africké státní kasy z velké části vypařily. Bankéři Credit Suisse si totiž na projektu vzali extrémně vysoké provize a patřičně se „zahojili“ i mosambičtí úředníci.

Velkou část viny ale nesl i ministr Chang. Ukázalo se, že strážce státní pokladny půjčku vlastní vládě tak trochu zamlčel. Povedlo se mu totiž přemluvit Credit Suisse, aby peníze poslala na soukromé konto a ne na účet centrální banky. Švýcarská společnost tak byla zároveň podvedená a zároveň měla na skandálu svůj podíl.

Jak agentura Reuters předloni informovala, Credit Suisse kvůli aféře dostala pokutu 475 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun). Odškodnění putovalo na účty amerických a britských úřadů, které byly v souvislosti s mosambickou korupční kauzou obelhané.

Credit Suisse je nyní v problémech znovu. Ukázalo se, že má výrazné ekonomické potíže. Její akcie proto v půlce týdne výrazně klesly. Nakonec se ale problém „vyřešil“ – či spíše oddálil – obřím úvěrem od švýcarské centrální banky ve výši 50 miliard švýcarských franků, což je přes 1,2 bilionu korun.

Tagy: