Severní Korea odpálila další balistickou raketu směrem nad Japonské moře

foto Televizní obrazovka ukazuje snímek odpálení severokorejské rakety během zpravodajského pořadu na vlakovém nádraží v Soulu v Soulu v Jižní Koreji v neděli 19. března 2023.

Soul - Severní Korea dnes odpálila další balistickou raketu směrem nad Japonské moře. Informují o tom agentury Jonhap a Reuters s odvoláním na jihokorejskou armádu, podle níž šlo tentokrát o raketu krátkého doletu. Komunistická země v posledních týdnech rakety testuje opakovaně. Ve čtvrtek odpálila dokonce mezikontinentální balistickou raketu.

Fotogalerie

Raketu Pchjongjang podle jihokorejské armády odpálil v 11:05 místního času (3:05 SEČ). Vystoupala do výšky 50 kilometrů a uletěla zhruba 800 kilometrů, než spadla do moře, které leží mezi Korejským poloostrovem a Japonskem.

Soul test rakety označil za jasné porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN, Tokio vyjádřilo důrazný protest.

KLDR v týdnu uvedla, že odpalování raket je "reakcí na ohrožení severokorejské bezpečnosti". Za to země považuje společné americko-jihokorejské cvičení, které podle ní může situaci vyhrotit až do "nepředvídatelné krize".

Rozsáhlé vojenské cvičení Spojených států a Jižní Koreje, které oba spojenecké státy zdůvodňují nutností reagovat na nebezpečí ze strany KLDR, začalo v noci na pondělí a bude trvat do 23. března.

Loni Severní Korea odpálila rekordní počet více než 70 raket, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď