Fotbalisté se sešli před kvalifikací ME, Šilhavý nemusel dělat změny v nominaci

foto Ilustrační foto - Trénink fotbalové reprezentace Česka před přípravným fotbalovým utkáním Česko - Faerské ostrovy, 15. listopadu 2022, Olomouc. Trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Praha - Česká fotbalová reprezentace se v poledne sešla v Praze k prvnímu letošnímu srazu před úvodními dvěma zápasy kvalifikace mistrovství Evropy proti Polsku a v Moldavsku. Trenér Jaroslav Šilhavý nemusel poté, co již v minulém týdnu vypadl z kádru zraněný útočník Leverkusenu Patrik Schick, dělat žádné další změny v nominaci. K dispozici má 24 hráčů, z toho tři brankáře. Novináře o tom informoval mluvčí národního mužstva Petr Šedivý.

V nominaci na úvodní dva letošní zápasy reprezentace je nezvykle hned šestice nováčků David Douděra, Martin Vitík, Lukáš Sadílek, Tomáš Čvančara a David a Matěj Juráskové. Místo nejlepšího střelce Schicka, který má vleklé problémy s tříslem, Šilhavý nikoho dodatečně povolávat nebude, neboť má v kádru další čtyři útočníky. Od 15:00 mělo mužstvo první trénink, večer se pak tým zúčastní vyhlášení ankety o nejlepšího českého hráče roku.

Na sraz dorazil i pravý bek West Hamu a jedna z opor národního celku Vladimír Coufal, který kvůli zdravotním potížím vynechal posledních pět soutěžních zápasů. "Vláďa měl nějaké problémy s patou, ale momentálně je na tom tak, že dělá vše pro to, aby byl připravený na pátek. Co se týče naší strany, jsme v každodenním kontaktu s West Hamem a předáváme si informace. Věříme, že Vláďa bude v pátek připraven na zápas s Polskem," řekl novinářům manažer národního týmu Tomáš Pešír, podle něhož jsou všichni další hráči v nominaci v pořádku.

V dalších dnech se reprezentanti budou v Praze připravovat na páteční vstup do kvalifikace v Edenu proti Polsku, které je papírově nejtěžším soupeřem v pětičlenné skupině E. O tři dny později se Šilhavého svěřenci představí v Moldavsku. Zbylými soupeři v kvalifikaci o šampionát v Německu budou Albánie a Faerské ostrovy.

"Máme několik změn, noví mladí kluci si svými výkony o nominaci jasně řekli. Hážeme za hlavu klubové starosti, věříme, že společně úvodní těžký páteční krok zvládneme," citoval web Fotbalové asociace ČR (FAČR) Šilhavého. "Bude to letos pořádný frmol, už na konci roku budeme vědět, zda se nám náš plán podařilo splnit," dodal.

Reprezentanty přišel na úvod srazu podpořit předseda FAČR Petr Fousek. "Cíl na úvod je jasný - zvládnout nejbližší dvojzápas a vykročit správně do kvalifikace pro Euro v Německu, na které je povinností postoupit. Zápas s Polskem je vyprodán několik měsíců, od FAČR máte absolutní podporu. Věřím, že postup zvládneme," uvedl Fousek.

Na evropský šampionát v příštím roce postoupí první dva týmy z každé skupiny. O zbylá tři místa na turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci. Český celek od rozdělení federace na Euru ještě nikdy nechyběl, předloni na kontinentálním šampionátu došli Šilhavého svěřenci do čtvrtfinále.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 17:00 10°C

Celá předpověď