„Špatný.“ ČT chválí tu, co lhala o Babišovi. Hned dostala. I od svých

20.03.2023 10:51 | Ze sítí

V neděli večer se Newsroom ČT24 věnoval opět tématu dezinformací. Zmínil „twitterové občanské žurnalisty“. Jenže do nich zahrnul i ženu, která sama šířila dezinformace o Babišovi. Nad prací Newsroomu pak kroutili hlavou další novináři, i ti, kteří se uváděním věcí na pravou míru živí. Například Jan Žabka z Hlídacího psa, který poznamenal, že factchecker se nesmí nechat strhnout zápasem o dobro a zlo. A poznámku měl i k Cemperovým Manipulátorům.

„Špatný.“ ČT chválí tu, co lhala o Babišovi. Hned dostala. I od svých
Foto: Repro ČT
Popisek: Moderátorka Newsroomu ČT24 Tereza Řezníčková

V sobotu si Newsroom ČT24 dělal reklamu na své nedělní vysílání. Konkrétně na segment o dezinformacích. Jeho součástí byla i výpověď twitterové uživatelky pod přezdívkou Barbora Mercury, vlastním jménem Barbory Kuželové. „Ve chvíli, kdy na sociálních sítích začaly přibývat dezinformační profily, objevily se i jejich protiklady – síťoví ‚factcheckeři‘, kteří se podezřelými informacemi a videy zabývají,“ uvedl Newsroom Kuželovou.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38682 lidí
Moderátorka Tereza Řezníčková v pořadu uvedla, že sítě pomáhají i „samozvaným strážcům spravedlnosti“. „Jsou to lidé, kteří jen tak ve svém volném čase sledují dění, komentují, upozorňují na různé nepravdy a lži a bojují proti dezinformacím,“ pokračovala s tím, že tyto účty se činily právě při potyčce u Národního muzea. „Nazvěme je třeba ‚twitteroví občanští žurnalisté‘,“ řekla Řezníčková a zmínila „Barboru Mercury“ a její prohlášení: „Motivace zviditelňovat chování dezinformátorů přišla po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, kdy jsem už neunesla schvalování ruské agrese a šíření nenávisti proti válečným uprchlíkům.“ Dotyčná zveřejnila video, na kterém je konflikt jednoho z demonstrantů s řidičem auta s ukrajinskou vlajkou na skle.

Jenže s touto osobou si Newsroom ČT24 na sítích těžce si naběhl. Uživatelé twitteru totiž s tímto účtem také mají své zkušenosti. Především s tím, že Kuželová sama dezinformace sdílela, když tvrdila, že Babiš směrem ke své manželce ucedil „Tak, hubu drž.“ A podle zkušeností uživatelů pak blokovala každého, kdo na to upozornil.

Účet spolku Demagog.cz na toto rozhodnutí Newsroomu jen třeštil oči. „To si děláte srandu? Když jsem ji slušně upozornil na to, ze šíří dezinformace, tak si mě zablokovala,“ postěžoval si architekt Jakub Nakládal. „Factchecking je teda hodně odvážný slovo tady použít...“ doplnil bývalý pirát Tomáš Guth Jarkovský. „Není to žádná factcheckerka, ba právě naopak,“ vystoupil proti Kuželové Šimon Machálek z Mladých sociálních demokratů.

„Profil, který sám šířil dezinformaci (hubu drž), kterou pak vyvracel redaktor ČT, jako vzor ‚factcheckingu‘ v Newsroomu ČT. To nevymýšlíš, no,“ ohodnotila zahrnutí Kuželové novinářka A2larmu Apolena Rychlíková. „To je ten profil, který rozpoutal debatu o ‚hubu drž‘ na Babišově tiskovce?“ připomínal další novinář, Jakub Zelenka. Obecně se dá říci, že si stěžovali především lidé z levicového spektra.

Delší text pak k tomuto trendu napsal novinář webu Hlídací pes, Jan Žabka. „Tohle je velký špatný, Česká televize. Aktivistka se nerovná ‚factcheckerka‘... ani síťová. Práce factcheckera je ověřovat informace a prezentovat je nezaujatě a FAKTicky. Ne šířit fejk ‚Babiš říká své ženě hubu drž‘ a nazývat lidi s opačnými názory ‚dezoláty‘. Aktivistická, názorová a nepřesná práce takzvaných ‚factcheckerů‘ jen podkopává důvěru veřejnosti k práci skutečných analytiků, kteří se ověřováním informací zabývají. Factcheckeři, podobně jako novináři, nemají nic cennějšího než důvěru lidí. Když ji ztratí, práce ztrácí smysl,“ říká.

„Připadá mi, že jsme si zvykli na špatné ‚ověřování‘ a tleskáme tomu. Stačí nám, když něco podporuje náš názor a představu o ‚správném‘ světě. Jsme ochotni pak věřit i tomu, že kandidát na prezidenta na veřejnosti nadává manželce. To není factchecking, ale kognitivní disonance. Já se nedivím. Léta jsou tady factcheckeři nazýváni pojmem ‚bojovníci s dezinformacemi‘. Sám jsem to v textech využíval. Ale není to správně. Staví to factcheckera do černobílého světa ‚dobra a zla‘, proti kterému bojuje. Nutí ho to stát na ‚správné‘ straně, ne na straně faktů. Ve skutečnosti je v Česku málo těch, kteří dělají skutečný factchecking. Patří mezi ně projekt AFP Na pravou míru, web Hoax.cz, projekt Demagog.cz a bezpochyby i Ověřovna od iRozhlasu,“ doporučoval.

A věnoval se i Cemperovým Manipulátorům. „V případě Manipulatori.cz málokomu dochází, že jde o publicistický web se svou agendou – šlo to vidět v covidu. Cemper dělá často záslužnou práci ve vyvracení ‚fejků‘, ale vedle toho šíří své názory a komentáře. Někdy za ověření bere názory autorit, což ale nejsou fakta. Co tím chci celým říct? Za factcheckera by neměl být považován každý, kdo někdy vyvrací falešné informace. Jde i o to, jak je prezentuje a zda si zachovává svou nestrannost a stejně kritický přístup k informacím ze všech stran. Lžou a mýlí se i lidé, se kterými názorově souzníme,“ zakončil.

Za svůj text si vysloužil komentář od dramaturga Newsroomu Luboše Rosího: „Tak se zase uklidníme, večer se na to podíváme a pak k tomu budeme psát zapálené komentáře a vlákna, ano? Do té doby přeju příjemné nedělní odpoledne a děkuji Vám za podnětné reakce.“ Ale Žabka namítl, že i prezentace na sociálních sítích je součást práce ČT.

Newsroom nakonec ještě před vysíláním pořadu uznal, že zřejmě přestřelil. „Dobrý den, mrzí nás diskuse, která se kolem příspěvku strhla. Slovo factchecker je napsáno v uvozovkách záměrně. Je pravda, že v tomto postu nemuselo být toto konkrétní slovo uvedeno vůbec, pak by to bylo zcela korektní. Jedno písemné osobní vyjádření Barbory Mercury je každopádně součástí mnohem většího a tematicky širšího bloku, sestávajícího ze tří velkých reportáží a dvou reportérských vstupů. Do reportáže, která poukazuje na hledání amatérských záběrů z demonstrace u konkrétního případu napadení ukrajinského řidiče před Národním muzeem, podle nás toto její stručné vyjádření patří. Posuďte prosím sami dnes po 22. hodině,“ vzkázal na twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Názor...!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekámoš , 20.03.2023 11:26:49
Myslím, že to není jenom pocit, že na straně pětikolky a jejích fandů je daleko více MANIPULÁTORÚ, než na straně opoziční !!!

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …