Na Tchaj-wan letí s Pekarovou i největší podnikatelská delegace za pět let

20. 3. 2023

Na Tchaj-wan a ještě před tím do Jižní Koreje spolu se šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou odletí v úterý zástupci pěti parlamentních stran a nejpočetnější podnikatelská mise v historii vzájemných vztahů. „Jedná se o největší podnikatelskou delegaci za posledních pět let,“ řekla v pondělí Pekarová Adamová. Delegace bude mít podle Pekarové okolo 150 lidí.

Do Jižní Koreje, odkud pak v sobotu zamíří na Tchaj-wan, poletí delegace v čele s Pekarovou Adamovou s třemi mezipřistáními - v Bahrajnu, Indii a Vietnamu. Do Česka se vrátí 30. března. 

Prezident Pavel vysílá na Tchaj-wan Foltýna

Z týmu spolupracovníků prezidenta Petra Pavla se zúčastní cesty exšéf Vojenské policie Otakar Foltýn. „Určitě nebudu mluvit panu prezidentovi do výběru. Smyslem je, aby se informace dostaly i do jeho týmu “ odvětila Pekarová Adamová na dotaz, proč letí právě Foltýn. 

„Jsou to obě mimořádně vyspělé ekonomiky,“ řekl na adresu Jižní Koreje a Tchaj-wanu prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. V Koreji ho budou zajímat zkušenosti s využíváním vodíku v dopravě. Setkat se chce se zástupci firem Hyundai, Nexen a Samsung. Spolu s Hanákem delegaci podnikatelů povede předseda Česko-tchajwanské obchodní komory Pavel Diviš.

Polovina podnikatelské části delegace poletí s předsedkyní dolní parlamentní komory i do Koreje. Zbývající se vypraví komerční linkou pouze na Tchaj-wan.

„Tchaj-wan je významným obchodním partnerem České republiky. Naše přátelství je postaveno na hodnotách svobody, demokracie a lidských práv. To je něco, čemu autoritáři nebudou nikdy rozumět,“ napsala k cestě na Tchaj-wan předsedkyně Sněmovny na webovou stránku misetaiwan.psp.cz, která byla právě kvůli této cestě zřízena a na které bude moci veřejnost průběžně sledovat výstupy.

Ze stran se cesta netýká jen SPD, ANO zástupce vyšle

Spolu s Pekarovou Adamovou poletí také Marek Benda a Pavel Žáček z ODS, Marek Ženíšek z TOP 09, Marek Výborný z KDU-ČSL, Ondřej Lochman z klubu STAN a zástupce opozičního hnutí ANO Ivan Jáč. V delegaci není nikdo z Pirátů a také z opozičního hnutí SPD. Pekarová Adamová potvrdila, že o účast někoho z SPD ani neměla zájem.

 Předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou při březnové cestě na Tchaj-wan doprovodí stovka českých podnikatelů. Členy delegace budou zástupci firem z oborů nanotechnologií, e-mobility, inovací ve zdravotnictví, umělé inteligence, cirkulární ekonomiky, informačních a komunikačních technologií nebo energetiky.

Užší kontakty s Tchaj-wanem nastartovala před třemi lety výprava předsedy Senátu v čele s Milošem Vystrčilem. Uskutečnila se přes hrozby a protesty Číny a nesouhlas Hradu či představitelů tehdejší vlády Andreje Babiše.

Loni tuto asijskou zemi navštívila delegace senátorů a zástupců ministerstev. Čínská strana proti těmto návštěvám protestuje. Protesty čínské strany vyvolal i telefonát tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen novému prezidentovi Petru Pavlovi po jeho zvolení.

Žádný další akt ze strany Číny neprobíhá, řekla šéfka Sněmovny

„Čína je rozhodně proti tomu, aby země, se kterými má diplomatické vztahy, navazovaly oficiální výměny s Tchaj-wanem. Vyzýváme příslušné strany, aby své nesprávné rozhodnutí zrušily,“ uvedla začátkem února mluvčí čínské diplomacie Mao Ning.

„Žádný další akt ze strany Číny už neprobíhá,“ řekla Pekarová Adamová. 

Česko podle premiéra Petra Fialy přistupuje k Číně podobně jako většina západních spojenců. „Máme vlastní politiku jedné Číny, což je formulace, která naprosto přesně vyjadřuje skutečnost a je i dlouhodobou konstantou české zahraniční politiky,“ řekl předseda vlády. S Tchaj-wanem má podle něj Česko velmi dobrou spolupráci v ekonomice, obchodu, vzdělávání či výzkumu.

zdroj: idnes.cz, 20.3.2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme