Munich Re žaluje klimatické aktivisty. Proč?


			Munich Re žaluje klimatické aktivisty. Proč?
21.3.2023 Zahraničí

Na německém portálu Versicherungswirtschaftheute (VWH) byl zveřejněn článek o tom, že zajišťovna Munich Re žaluje klimatické aktivisty. Takový nadpis přitahuje určitě pozornost, protože není obvyklé, aby pojistitelé či zajistitelé žalovali nevládní organizace či skupiny aktivistů. O co se tedy jedná?

Klimatičtí aktivisté z hnutí „Extinction Rebellion“ (XR) se postarali svého času o pořádný rozruch, který má právní důsledky. V dubnu 2022 členové tohoto hnutí za ochranu klimatu, které se samo prezentuje jako nestranné a nepoužívající násilné prostředky (https://rebellion.global/about-us/), demonstrovali v průběhu valné hromady Munich Re za okamžitý zákaz všech pojištění projektů v oblasti ropného a plynárenského průmyslu a za vystoupení ze všech investic v oblasti těžby fosilních paliv. Zajišťovna je ovšem nyní zažalovala kvůli porušení domovní svobody.


Mohlo by vás zajímat: Financování hromadných žalob: Jaký je legislativní vývoj v EU?


To, že se klimatičtí aktivisté zaměřují na pojišťovnictví, není podle VWH již delší dobu nic nového. Například koncem října 2022 protestovalo asi 50 aktivistů v New Yorku před domem Evana Greenberga, šéfa globální pojišťovny Chubb, proti její stávající fosilní politice. Navíc chtěli předat petici s více než 50 000 podpisy. Také v Baden Baden protestovali ochránci klimatu z hnutí „Extinction Rebellion“ a „Debt for Climate“ při zahájení kongresu zajistitelů před kongresovým centrem a rozbalili tam transparent s nápisem „Zastavte pojišťování klimatického chaosu“. Znovu a znovu pak zazníval požadavek, aby zajistitelé nezajišťovali žádné další projekty poškozující životní prostředí.

Útok na zajišťovnu Munich Re, ale v podstatě i na celý obor pojišťovnictví, vede také organizace pro ochranu životního prostředí Urgewald. V době konání poslední valné hromady sledované zajišťovny tato organizace mimo jiné požadovala, aby na úrovni koncernu byla odsouhlasen celostní směrnice v tom smyslu, že z podnikání budou vyloučeny nové ropné a plynárenské projekty. Do nich nelze podle organizace Urgewald z klimatického hlediska vůbec vstupovat. To si prý musí zajišťovna Munich Re v rámci svého byznysu ujasnit a patřičně reagovat, pokud si chce uchovat svoji důvěryhodnost.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Zelený tunel


V této souvislosti je nanejvýš potřebné uvést, že postupy klimatických aktivistů se někdy setkávají s protiakcí. Například deník Süddeutsche Zeitung zveřejnil informaci, že v roce 2022 byla v Mnichově vznesena v souvislosti s klimatickými protesty žaloba proti 84 ženám a mužům. Policie obdržela v této věci celkem 250 trestných oznámení a z nich připadalo 80 % na období říjen až prosinec 2022. Státní zastupitelství pokládá za trestně právně relevantních 45 případů.

O tom, zda bude žaloba zajišťovny Munich Re úspěšná, rozhodne samozřejmě až soud. Nicméně se z výše uvedených údajů např. státního zastupitelství ukazuje, že klimatičtí aktivisté musejí při překročení jistých limitů počítat s právní protiakcí. 

Zdroj: Munich Re

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články