Exploze na Krymu byly signálem pro odchod Rusů, uvedli Ukrajinci. Zničili prý i ruské střely Kalibr

Pondělní exploze na poloostrově Krym jsou signálem pro Rusy, že mají oblast opustit, uvedla podle agentury Unian mluvčí ukrajinského jižního velitelství Natalija Humenjuková. Ve městě Džankoj na severu Krymu, kde byly v pondělí slyšet exploze, místní úřady zavedly mimořádný stav, informoval server BBC News. Ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo Rusko.

Video Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym v úterý ráno otřásly výbuchy

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR napsala, že exploze zničila ruské střely s plochou dráhou letu Kalibr (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

O explozích na Krymu informovaly ruská i ukrajinská strana. Šéf správy města Igor Ivin uvedl, že místo se stalo terčem útoku bezpilotních letounů, které poškodily obytný dům a obchod.

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR napsala, že exploze zničila ruské střely s plochou dráhou letu Kalibr, které byly převáženy po železnici. Oficiálně se Ukrajina k útoku nepřihlásila.

Ukrajinská Avdijivka je už téměř rok bez proudu. Lidé se tu schází v bytovce, aby si dobili telefony

Číst článek

Humenjuková v úterý poukázala na to, že Džankoj je železničním uzlem. „Už na začátku plnohodnotné invaze se hovořilo o tom, že útoky na logistiku budou mít zásadní vliv na změnu vnímání nepřítele toho, co dělá na Krymu. Nyní byl jasně nastaven kurz pro pochopení, že železnici je potřeba už nyní použít k odjezdu,“ citovala ji agentura Unian.

Mluvčí dodala, že ruská strana na rozdíl od ukrajinské neinformovala o zničení střel Kalibr, protože podobná informace neodpovídá představě, kterou o sobě Rusko vytváří. Podotkla, že výbuchy na Krymu Rusové svádějí na fungování protivzdušné obrany a snaží se tamní obyvatele ujistit, že vše jde podle plánu.

Poradce šéfa okupační krymské správy Oleg Krjučkov označil tvrzení ukrajinské vojenské rozvědky o zničení řízených střel Kalibr za fantazírování. Ruský vyšetřovací výbor, který plní funkci kriminální ústředny, sdělil, že drony útočily pouze na civilní cíle.

mik, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme