Padající banky: „Domek z karet. Už nevěřím“ Temně z USA

21.03.2023 15:00

Z pádu Credit Suisse bude zřejmě profitovat největší švýcarská banka UBS. Už jen proto, že záruky poskytne švýcarská vláda a švýcarská centrální banka. A budou mastné. Ale ani občané USA zřejmě neujdou nepříjemným následkům pádu amerických bank. Za jejich vklady ručí americká centrální banka a americká ministryně financí ubezpečuje, že jejich peníze „tam“ budou, když to bude potřeba. Jak ovšem poznamenává investor Peter Schiff, o peníze Američané nepřijdou, ale jejich hodnota bude kvůli inflaci pryč.

Padající banky: „Domek z karet. Už nevěřím“ Temně z USA
Foto: ZLATO.CZ
Popisek: Zlato, ilustrační foto

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38682 lidí
Švýcarskou banku Credit Suisse, která se dostala do problémů po pádu několika amerických bank, převzala největší švýcarská banka UBS. Jak však informuje agentura Bloomberg, nebude to bez nákladů pro švýcarského daňového poplatníka. Švýcarská vláda slíbila jako záruku při nouzovém odprodeji poskytnout až 109 miliard švýcarských franků, což je 2,6 bilionů korun.

A záruku poskytne také švýcarská centrální banka v hodnotě dalších 100 miliard franků. Celkem se tedy jedná o sumu 209 miliard franků, tedy 5 bilionů korun. Jak agentura srovnává, to je přibližně čtvrtina švýcarského HDP a také je to více, než evropské státy vydaly na obranu v roce 2021. Mimochodem, v roce 2008 samotná UBS byla vládou zachráněna částkou 60 miliard franků. Ve Švýcarsku už kvůli tomu propukly protesty, i když malého rozsahu.

Christoph Rechsteiner, partner v poradenské společnosti MME si stěžuje, že velcí hráči dostanou vše. „Zákon kvůli nim změní přes víkend,“ uvedl. Kromě finančních záruk totiž švýcarská vláda souhlasila, že změní legislativu, která obchází svolení držitelů akcií, a úřady také stornovaly dluhopisy Credit Suisse v hodnotě 16 miliard franků, aby se bance zvedl kapitál. Dle Rechsteiner to nakonec dopadne tak, že když všechno vyjde, UBS na tom obrovsky vydělá. „Dostali Credit Suisse za nic a vláda ručí za ztráty,“ posteskl si.

Finanční experti ovšem míní, že cena nakonec nebude tak vysoká, jak se uvádí, a nedělat nic by mohlo být mnohem, mnohem dražší. O sto miliard franků by vláda přišla jen v případě, že by zkrachoval celý kolos sdružených UBS a Credit Suisse.

Jak ovšem včera informoval ekonom Lukáš Kovanda: „Cena pojištění proti krachu poslední zbývající velké švýcarské banky, UBS, dnes dramaticky vyskočila. Stalo se tak po nouzovém a nuceném převzetí kolabující Credit Suisse. Z ní ještě může vypadnout dost ‚kostlivců‘ a investoři se obávají, že stáhnou dolů i UBS.“

V USA se v mezičase sejde porada Fedu (americké centrální banky). Dle agentury Reuters bude porada dvoudenní a na jejím konci by měl předseda Jerome Powell představit nové prognózy vývoje ekonomiky a také plán, zda se bude úroková míra zvyšovat. Rozhodování ovšem bude těžké, když má Fed zároveň snižovat inflaci a také udržovat finanční stabilitu. Už se ozývají hlasy, že by Fed dále neměl zvyšovat úrokovou míru.

Situaci v USA už komentoval Peter Schiff, investor, burzián a komentátor. Americká ministryně financí Janet Yellenová Američany ujišťovala, že americký bankovní systém je v pořádku a že jejich peníze „tam budou, když je budou potřebovat“. Schiff však v americký bankovní systém důvěru nemá. A pustil se do Yellenové, že její výrok je asi tak pravdivý, jako že „inflace je přechodná“.

Vyčetl Yellenové, že když byla předsedkyní Fedu, tak držela úrokovou míru na nule celé čtyři roky svého mandátu (2014-2018 – pozn.red.). To v ekonomice vytvořilo obrovskou bublinu a proto mají banky tolik dlouhodobých dluhopisů a cenných papírů krytých hypotékami. „Bankovní systém je teď domeček z karet. Míň v pořádku už být nemůže,“ uvedl s tím, že Yellenová je za současný stav z velké míry zodpovědná.

Schiff očekává, že se inflace zvýší, protože Fed se vrátil ke kvantitativnímu uvolňování, tj. nakupování vládních či jiných dluhopisů a tím uvolňuje peníze do oběhu. Nyní se peníze do oběhu uvolňují tím, že Fed slíbil ručit za vklady zkrachovalých bank. Což zákonitě zvedne ceny v obchodech.

„Když se prezident Biden snaží všem tvrdit, že neponesou cenu za vyplacení bank, tak lže. Zaplatí přes zvýšené ceny. A když říká, že každý účet v bance je nyní v bezpečí, tak není. Je ve větším nebezpečí než kdy dřív. Protože vaše úspory znehodnotí inflace. Takže i dkyž vám nezkrachuje banka a nepřijdete o peníze, tak stejně ztratí hodnotu,“ vysvětlil. Jako důvod krachu bank uvedl, že kvůli uměle sníženým úrokovým mírám musely banky extrémně riskovat, aby dosáhly zisku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

a já myslel, že, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemladý Ital , 21.03.2023 16:04:09
po těch sankcích se má složit Rusko

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…