Amazon brzdí. V Česku se zdrželo otevření distribučního centra pro dva tisíce lidí

Nové distribuční centrum bude z velké části robotizované

Nové distribuční centrum bude z velké části robotizované Zdroj: Reuters

Během pandemie americký internetový obchod Amazon šlapal na plyn a otevíral rekordní množství nových skladů, do kterých nabíral obrovské počty nových zaměstnanců. Nyní ovšem šlape na brzdu, šéf společnosti Andy Jassy oznámil druhé kolo škrtů, ve kterém přijde o práci dalších devět tisíc lidí. Celkově tak Amazon od konce minulého roku oznámil škrty 27 tisíc pracovních míst. Ochlazení se dotklo také Česka, kde se o několik měsíců zpožďuje otevření nového distribučního centra v Kojetíně. 

Původně měl Amazon v Kojetíně začít s náborem zaměstnanců ve druhém kvartálu roku 2022, ale to se nestalo. Dokončené distribuční centrum za pět miliard korun si přitom americký gigant převzal od developera Panattoni už loni v září, nicméně s přijímáním zaměstnanců začíná teprve v těchto dnech. 

„Jsme rádi, že jsme na začátku roku zahájili nábor pracovníků od inženýrů po techniky údržby budovy a strojů a pokračujeme náborem do týmů, které se budou věnovat příjmu zboží, jeho uskladnění, vyskladnění, balení a expedici objednávek zákazníkům,“ potvrdil zahájení náboru mluvčí Amazonu Noah Zyla. Americká společnost nabízí mzdu od 190 korun na hodinu. 

Nové třípatrové distribuční centrum bude z velké části robotizované. Amazon plánuje, že v něm budou pracovat až dva tisíce nových zaměstnanců.

„Samotná budova bude menší než ta v Dobrovízi, na výšku ale bude dvojnásobná. Bude ale značně robotizovaná, na stejnou plochu se tak do ní vejde o padesát procent více zboží než do nerobotizované budovy,“ popisoval v roce 2021 pro deník E15 ředitel Amazonu v Česku Michal Šmíd. „Nejde pouze o Česko, budova bude sloužit i pro Slovensko, Polsko, Německo a pro Rakousko. Rakouský trh je velmi blízko. Zákazníci s námi zůstávají a objem zboží, které dodáváme, stále roste,“ uvedl tehdy. 

Kdy bude kojetínská pobočka otevřena, není známo, vyjádření tamního starosty Leoše Ptáčka ovšem napovídá. „Vedení Amazonu zahájení provozu ve druhé polovině roku 2023 avizovalo již loni v létě, není to pro nás nová informace ani komplikace,“ odepsal deníku E15 Ptáček. 

Amazon od minulého roku začal s rozsáhlými škrty. Propouští tisíce zaměstnanců a uzavírá i některá distribuční centra. Podle analytické společnosti MWPVL zrušil, uzavřel či pozdržel provoz či otevření 99 lokací, z čehož 21 bylo v pěti státech mimo USA. Amazon tak například uzavřel tři sklady ve Velké Británii, ve kterých pracovalo přes 1300 zaměstnanců.