Dobrá zpráva pro Armádu ČR: Slovensko získá bojové vrtulníky AH-1Z Viper

Dobrá zpráva pro Armádu ČR: Slovensko získá bojové vrtulníky AH-1Z Viper
AH-1Z Viper / U.S. Marine Corps, Lance Cpl. Emily Weiss (Zvětšit)

Podle slovenského ministra obrany Jaroslava Naďa Slovensko od Spojených států získá 12 nových bojových vrtulníků AH-1Z Viper. Američané vrtulníky poskytnou s obrovskou slevou jako kompenzaci za dodávku 13 slovenských MiGů-29 na Ukrajinu.

Slovensko s Polskem ukrajinskému letectvu poskytnou stíhačky MiG-29. Slovensko dodá 13 letadel, z toho minimálně tři jsou určeny jako zdroj náhradních dílů. Polsko má papírově ve výzbroji 29 MiGů-29 – část polských migů je ale ve velmi špatném technickém stavu. Varšava zatím oficiálně potvrdila poslání čtveřice MiGů-29. Další ale budou nepochybně následovat.

Ve výsledku může ukrajinské letectvo na základě dodávek polských a slovenských MiGů-29 reálně postavit dvě letky, každá s 12 až 14 letouny. Potenciálně pak každá letka může do boje vyslat vždy čtyři stroje (další jsou v záloze, v servisu).

Kromě toho Slovensko poskytne Ukrajině také dva mobilní systémy protivzdušné obrany 2K12 KUB, včetně příslušných střel země-vzduch.

Na oplátku Bratislava dostane 250 milionů euro (šest miliard korun) z evropského fondu EPF (European Peace Facility). 200 milionů euro za darované MiGy-29, 50 milionů euro za systémy Kub. Kromě toho Američané v rámci vojenské pomoci Bratislavě poskytnou 660 milionů dolarů (15,7 miliardy korun) – americký dar je ale podmíněn nákupem americké vojenské techniky. Mělo by také jít o jistou formou kompenzace za zpoždění dodávek stíhaček F-16 – ty Slovensko získá až v polovině roku 2024.

Bratislava se nakonec rozhodla za získané finanční prostředky pořídit 12 nových bojových vrtulníků AH-1Z Viper, výcvik pilotů a techniků, a především 500 protitankových řízených střel (PTŘS) AGM-114 Hellfire II.


Protitankové střely Hellfire, 70mm střely a střela vzduch-vzduch Sidewinder; větší foto / USMC

Podle slovenského ministra obrany americká nabídka má hodnotu před jednu miliardu dolarů. Americká strana v rámci vojenského fondu FMF (Foreign Military Financing) poskytne na nákup zmíněných 660 milionů dolarů. Bratislava pak během tří až čtyř let doplatí 340 milionů dolarů (7,5 miliardy Kč).

Ozbrojené síly Slovenské republiky nemají bojové vrtulníky více než deset let. V současné době je ve službě ve slovenském letectvu třináct Mi-17 a jedenáct UH-60M Black Hawk.

Slovensko dostane Vipery původně určené pro jinou zemi. Ta si měla vrtulníky objednat, ale nakonec je nepřevezme. Naď původního zákazníka nespecifikoval. Existuje ale vlastně jediná možnost – půjde o Vipery původně určené pro Pákistán.

Pro tuto blízkovýchodní zemi americká firma Bell vyrobila právě 12 vrtulníků Viper. Kvůli americko-pákistánské politické krizi ale dodávka neproběhla. Těchto 12 vrtulníků je proto od roku 2019 zakonzervováno a hangarováno na letecké základně americké námořní pěchoty v Tusconu.

„O výše uvedené vrtulníky projevilo zájem několik zemí, pokud je nevezmeme, poputují do jiné země. Díky naší zodpovědné obranné politice, vztahu s USA a také jasné podpoře Ukrajiny jsme tuto nabídku dostali jako první. Je třeba to vidět i v kontextu nepřímé kompenzace pro stíhačky F-16, kde jsme delší dobu požadovali nějakou formu kompenzace,“ uvedl na svém FaceBook profilu Naď.


Americká námořní pěchota neustále pracuje nejen na technickém zdokonalování vrtulníků Viper / Venom, ale vyvíjí také nové taktiky jejich použití. Video ukazuje noční střelby (únor 2023) pomocí střel Hellfire na cíle, které jsou laserem ozařovány bezpilotním vrtulníkem MQ-8C Fire Scout. Všechny tyto nové taktiky a procedury může na své vrtulníky Viper zavést české a slovenské letectvo. Nebude to ale samozřejmě zadarmo.

„Tato nabídka je nesmírně výhodná a výrazně zvýší obranný potenciál Slovenské republiky. Bojové vrtulníky momentálně nemáme, takže by to byla zcela nová bojová schopnost,“ dodal slovenský minstr obrany s tím, že celková výše kompenzace za darování „migů“ a „kubů“ přesáhne 900 milionů euro.

Neméně důležitá je objednávka 500 PTŘS Hellfire. Také Pákistán pro své Vipery objednal 1000 střel AGM-114R Hellfire II. Je tedy možné, že Slovensko získá „pákistánské Hellfire“ – ale to je čistá spekulace. Slovenský ministr obrany mluví pouze o nákupu střel Hellfire II. Za tímto označením se ale skrývá více typů střel.

V současně době (od roku 2012) se jako nové vyrábí právě AGM-114R Hellfire II. Ty jsou naváděny na cíl pomocí laseru (z palubního nebo externího zdroje), mají teoretický dosah až 11 000 metrů a víceúčelovou bojovou hlavici vhodnou k ničení všech typů bodových cílů, včetně nejmodernějších tanků.


Zavěšování Hellfire na vypouštěč M299 vrtulníku Viper; větší foto / USMC

Jen pro kontext – jednotková cena AGM-114R je zhruba 150 000 dolarů. Kromě toho součástí „bojového systému Hellfire“ je řada podpůrných a provozních systémů, jako jsou manipulační systémy, nástroje, přípravky, kontrolní přístroje, ale také transportní boxy, náhradní díly, kolejnicové vypouštěče M299, makety, cvičné střely. Obvykle tyto „věci okolo“ stojí stejně jako samotné střely. 500 střel Hellfire a zcela nezbytné „věci okolo“ tak mají hodnotu ~150 milionů dolarů.

Navíc slovenské Vipery mohou nést střely vzduch-vzduch Sidewinder, které Bratislava pořizuje pro své F-16

Slovenská akvizice Viperů je velmi dobrá zpráva pro Armádu ČR. Ta postupně zavede deset bojových vrtulníků AH-1Z Viper a deset víceúčelových UH-1Y Venom. Venomy a Vipery jsou z více než 80 % shodné. Česká a Slovenská republika tak budou společně provozovat prakticky 30 stejných vrtulníků.

To nabízí mnoho možností spolupráce. Od sdílení provozní infrastruktury, společný teoretický i praktický výcvik, nákup náhradních dílů, munice, budoucí společné modernizace, kumulace provozního, taktického a technického know-how, kumulace odborníků atd. Není to tedy jen o potenciální úspoře peněz, ale také o úspoře času, společném řešení provozních / technických problémů a vytváření česko-slovenské komunity pilotů a techniků kolem vrtulníků Viper / Venom.

V současné době se zatím vedou neformální diskuse mezi českou a slovenskou stranou o možnostech spolupráce. Zatím nic konkrétního není na stole. Ve hře je ale mimo jiné spolupráce českých a slovenských státních podniků v rámci provozní podpory vrtulníků Viper / Venom.

Zdroj: FaceBook

Nahlásit chybu v článku


Související články

Námořní pěchota vyřadí pětinu vrtulníků AH-1Z Viper a UH-1Y Venom

Podle amerického portálu The Drive:War Zone americká námořní pěchota (USMC) v rámci reformy Force ...

AH-1Z Viper a UH-1Y Venom: Unikátní schopnosti pro Armádu ČR

V roce 2023 Armáda České republiky získá první bojové vrtulníky AH-1Z Viper (Zulu) a víceúčelové ...

Bell zahájil výrobu vrtulníku AH-1Z pro České republiku

Společnost Bell Textron Inc., dceřiná firma Textron Inc. (NYSE: TXT), zahájila ve svém montážním ...

PREMIUM Střely AMRAAM pro vrtulníky AH-1Z Viper

Bojové vrtulníky AH-1Z Viper („Zulu“) a UH-1Y Venom („Yankee“) ve službách americké námořní pěchoty ...

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • flanker.jirka
    19:10 07.02.2024
  • michaltinkint
    22:07 06.02.2024

    Kaliňák, korunný princ Smeru pre mafiánske styky, plní zadania svojho šéfa, prijímané rovno z Moskvy. Úlohou je zmariť všetky americké vojenské aktivity na Slovensku. Rozprávka o ...Zobrazit celý příspěvek

    Kaliňák, korunný princ Smeru pre mafiánske styky, plní zadania svojho šéfa, prijímané rovno z Moskvy. Úlohou je zmariť všetky americké vojenské aktivity na Slovensku. Rozprávka o snahe preniesť US zľavu z (vyradených) Viperov na top dopytovaný Patriot je len zásterkou pred verejnosťou - vo finále nebudú ani Vipery ani Patriot, a Oshkoshe nechá zhrdzavieť kdesi v lese vedľa opusteného letiska na Sliači. Za takéto vzorové splnenie úlohy dostane voľnú ruku pri smerovaní verejných peňazí cez nekonečne potrebné "vývojové projekty" svadobného dua Výboh/Brhel do svojho vrecka. A do vrecka svojho šéfa, samozrejme. Sme fp... Na česko-slovenských hraniciach treba začať budovať obranu do hĺbky. Keď padne Ukrajina, tak Slovensko sa samo prihlási ako vazalský štát ZSSR v2.0.Skrýt celý příspěvek

    • anmima
      07:28 07.02.2024

      tvrdá pravda.

      tvrdá pravda.

    • Raven98
      08:23 07.02.2024

      No v poslednom článku na SME tvrdil nejaký "zdroj z MO", že nákup Viperov nie je vylúčený, takže uvidíme. Tiež chcú prehodnotiť nákup PVO a napr. zvážiť NASAMS. Klasické povolebné ...Zobrazit celý příspěvek

      No v poslednom článku na SME tvrdil nejaký "zdroj z MO", že nákup Viperov nie je vylúčený, takže uvidíme. Tiež chcú prehodnotiť nákup PVO a napr. zvážiť NASAMS. Klasické povolebné hry, "čo ste vybrali vy je zle, my vyberieme lepšie". Chcelo by to dlhodobú koncepciu, s ktorou nebude otáčať každý nový ministerSkrýt celý příspěvek

    • Wirbelwind
      09:08 07.02.2024

      Kaliňák pripustil možnosť objednania ďalších amerických stíhačiek F-16. „Môže dôjsť k diskusii o posilnení krídla F-16 zo štrnástich na možno osemnásť,“ vyhlásil pre RTVS. Minister ...Zobrazit celý příspěvek

      Kaliňák pripustil možnosť objednania ďalších amerických stíhačiek F-16. „Môže dôjsť k diskusii o posilnení krídla F-16 zo štrnástich na možno osemnásť,“ vyhlásil pre RTVS. Minister obrany označil za absolútnu prioritu ochranu vzdušného priestoru.

      https://e.dennikn.sk/minuta/38...

      jedine o co mu ide su kesu provizie, takze ked sa nastavi retazec, budeme mat aj jadrove ponorky USA


      zaujimave ze vymletym volicom oligomafie to zrazu vobec nevadi utratat miliardy na americke zbrane..Skrýt celý příspěvek

      • Raven98
        09:17 07.02.2024

        Neviem kde na to chce vziať, ale pokojne by som vymenil plánované cvičné stroje za ďalšie F16 alebo bojové drony. Chcelo by to ale nakúpiť aj poriadny balík výzbroje, nech z tých ...Zobrazit celý příspěvek

        Neviem kde na to chce vziať, ale pokojne by som vymenil plánované cvičné stroje za ďalšie F16 alebo bojové drony. Chcelo by to ale nakúpiť aj poriadny balík výzbroje, nech z tých F16 nie sú len "holubice míru"Skrýt celý příspěvek

        • Matesaax
          20:12 07.02.2024

          To už si říkám delší dobu,že nejlepší způsob jak posílit slovenské letectvo je pořízení více strojů F-16 i za cenu zrušení nákupu cvičných letadel.Případně těch cvičných letadel ...Zobrazit celý příspěvek

          To už si říkám delší dobu,že nejlepší způsob jak posílit slovenské letectvo je pořízení více strojů F-16 i za cenu zrušení nákupu cvičných letadel.Případně těch cvičných letadel koupit opravdu jen pár pro výcvik.Skrýt celý příspěvek

          • PavolR
            14:36 08.02.2024

            USA sotva dajú zľavu na niečo, čo už nie je vyrobené a zaberá miesto niekde na sklade.
            Takže možno budú nakoniec aj Vipery, aj +4 F-16 a k tomu zo desať T-50A od Lockheedu.

            USA sotva dajú zľavu na niečo, čo už nie je vyrobené a zaberá miesto niekde na sklade.
            Takže možno budú nakoniec aj Vipery, aj +4 F-16 a k tomu zo desať T-50A od Lockheedu.

  • alex007
    17:33 05.02.2024

    Pokud Slováci odmítnou americké vrtulníky, zváží jejich nákup Češi ... https://denikn.cz/minuta/13443...

    Pokud Slováci odmítnou americké vrtulníky, zváží jejich nákup Češi ... https://denikn.cz/minuta/13443...

  • Raven98
    20:18 28.01.2024

    Dnes p. Kaliňák vyhlásil, že by namiesto Viperov radšej zľavu na Patriot: https://dennikn.sk/minuta/3798... Predpokladám, že USA nebudú až také ochotné dávať zľavu na Patriot, ...Zobrazit celý příspěvek

    Dnes p. Kaliňák vyhlásil, že by namiesto Viperov radšej zľavu na Patriot: https://dennikn.sk/minuta/3798...

    Predpokladám, že USA nebudú až také ochotné dávať zľavu na Patriot, keďže tie Vipery už mali vyrobené pre Pakistan a chceli sa ich zbaviť.Skrýt celý příspěvek

    • PavolR
      20:47 28.01.2024

      Tiež som toho názoru.
      Presne vedia, že ak niekto tak veľmi chce Patriot, kúpi ho aj bez zľavy.

      My by sme si však úplne vystačili aj so systémom Barak a vyjde o aj lacnejšie.

      Tiež som toho názoru.
      Presne vedia, že ak niekto tak veľmi chce Patriot, kúpi ho aj bez zľavy.

      My by sme si však úplne vystačili aj so systémom Barak a vyjde o aj lacnejšie.

      • Wirbelwind
        01:05 29.01.2024

        A hlavne aka bude cakacia doba na Patriot + zmysluplna zasoba municie...

        A hlavne aka bude cakacia doba na Patriot + zmysluplna zasoba municie...

        • PavolR
          21:43 21.03.2024

          Zdá sa však, že aj BARAK to už bude mať nahnuté - zrejme kvôli radikálnym jedincom vo vláde a koalícii. Do hry bol vnesený NASAMS a niečo z Kórei (M-SAM alebo L-SAM).

          Zdá sa však, že aj BARAK to už bude mať nahnuté - zrejme kvôli radikálnym jedincom vo vláde a koalícii. Do hry bol vnesený NASAMS a niečo z Kórei (M-SAM alebo L-SAM).

          • PavolR
            10:56 25.03.2024

            Ten kórejský systém L-SAM (alias kórejský THAAD), čo je však iná kategória, ako NASAMS. Zaujímavé, že od februára vypadol Iris-T.
            https://www.postoj.sk/146736/d...

            Ten kórejský systém L-SAM (alias kórejský THAAD), čo je však iná kategória, ako NASAMS. Zaujímavé, že od februára vypadol Iris-T.
            https://www.postoj.sk/146736/d...

          • Wirbelwind
            22:02 25.03.2024

            Ten L-SAM podla vsetkeho ani nie je plne zavedeny, takze to mi pride skor ako omyl. IRIS-T zrejme vybookovany na roky dopredu kapacitne. NASAMS je racionalny system, aj vdaka ...Zobrazit celý příspěvek

            Ten L-SAM podla vsetkeho ani nie je plne zavedeny, takze to mi pride skor ako omyl. IRIS-T zrejme vybookovany na roky dopredu kapacitne. NASAMS je racionalny system, aj vdaka prepouzitu striel, ale dosahom je to system nizsej urovne ako Barak 8 (ci povodny S300). Potom je divne, ze neposudzuju napr CAMM-ER, ktory sa ocvidne ujal a zacina vyrabat vo vacsom mnozstve.Skrýt celý příspěvek

          • PavolR
            22:30 25.03.2024

            L-SAM už bude hotový tento rok a M-SAM block-II je v sériovej výrobe (predpokladám obstaranie v rámci jedného balíka), pričom Kórejci sa ukázali byť mimoriadne flexibilní, čo sa ...Zobrazit celý příspěvek

            L-SAM už bude hotový tento rok a M-SAM block-II je v sériovej výrobe (predpokladám obstaranie v rámci jedného balíka), pričom Kórejci sa ukázali byť mimoriadne flexibilní, čo sa dodávok týka. Už do roka by mohlo niečo byť mohlo.
            Naproti tomu BARAK by tu bol až o dva roky (a je izraelský, čo sa tvrdému jadru voličov koalície i niekoľkým členom vlády nemusí páčiť) a NASAMS dva či trikrát neskôr.Skrýt celý příspěvek

  • Harvest
    21:33 10.01.2024

    S vrtuľníkmi sa asi môžeme rozlúčiť. Čo ine sa dalo čakať od smerakov. Robert Kaliňák sa bude snažiť využiť zdroje na americké vrtuľníky Viper na inú techniku. Slovensko ich ...Zobrazit celý příspěvek

    S vrtuľníkmi sa asi môžeme rozlúčiť. Čo ine sa dalo čakať od smerakov.

    Robert Kaliňák sa bude snažiť využiť zdroje na americké vrtuľníky Viper na inú techniku. Slovensko ich môže mať od USA so zľavou a vojaci ponuku považujú za výhodnú. Ľahké viacúčelové vozidlá Oshkosh, taktiež financované z fondu USA, sú už vo výrobe, a na zmeny bolo podľa ministra obrany neskoro.

    Keďže Slovensko za vozidlá platiť nebude, nájde sa im podľa Kaliňáka uplatnenie. Výber však považuje za chybu. „Určite by nám Spojené štáty ponúkli aj niečo iné, keby sme si vypýtali,“ tvrdí.

    O ponuke na vrtuľníky Viper sa podľa ministra bude dlho diskutovať. „V našich ozbrojených silách sme úlohu útočných vrtuľníkov dlhodobo dávali do úzadia,“ uviedol s tým, že ich považuje za nadstavbu. Ak by to bolo možné, zdroje by chcel využiť na inú techniku.

    K umiestneniu stíhačiek F-16 sa už začali podľa neho prvé diskusie vo vnútorných štruktúrach. K zmene lokácie z letiska Sliač na Kuchyňu „môže a nemusí prísť“. Výsledky štúdie chce predložiť aj verejnosti, diskutovať plánuje aj s predstaviteľmi obcí na Záhorí.

    Kuchyňa podľa neho poskytuje na rozdiel od letiska Sliač väčší priestor na rozvoj. „Všade dookola sú naše pozemky,“ vysvetlil. Problémom však môže byť personál. Po prvotnom dodaní lietadlá podľa neho určite pôjdu do Kuchyne, „pretože na Sliači nie je vybudované takmer nič“. (tasr)

    Zrdoj ne minuta po minute na denniku N. Neda sa mi to teraz skopirovatSkrýt celý příspěvek

    • PavolR
      21:53 10.01.2024

      Síce to nie je to isté, no základ tam je:
      https://sita.sk/kalinak-sutaz-...

      Síce to nie je to isté, no základ tam je:
      https://sita.sk/kalinak-sutaz-...

    • Wirbelwind
      00:58 11.01.2024

      A pritom na UA vidiet, ako moderne bojove vrtulniky s vhodnou vyzbrojov dokazu rozsekat manevre pozemnej techniky..

      A pritom na UA vidiet, ako moderne bojove vrtulniky s vhodnou vyzbrojov dokazu rozsekat manevre pozemnej techniky..

  • Jan Grohmann
    13:36 13.09.2023

    Posílám odkaz na krásné fotky českých vrtulníků Viper a Venom.
    https://assets.bellflight.com/...

    Posílám odkaz na krásné fotky českých vrtulníků Viper a Venom.
    https://assets.bellflight.com/...

    • JVit
      14:28 13.09.2023

      Pro nedockavce. Podle apky Dny NATO 2023 maji Vipery a Venom priletet na Mosnov v patek kolem 11:45.

      F-35A ve ctvrtek 12:10
      F-35B patek 18:40

      Pro nedockavce. Podle apky Dny NATO 2023 maji Vipery a Venom priletet na Mosnov v patek kolem 11:45.

      F-35A ve ctvrtek 12:10
      F-35B patek 18:40

    • Mejla
      16:35 13.09.2023

      Prostě nádhera, díky.

      Prostě nádhera, díky.

  • Harvest
    22:14 10.07.2023

    Podľa informácií FAZ dala americká spoločnosť Nemeckej federálnej vláde ponuku „premiestniť celú výrobu do Nemecka“, ak bude obstaraný ňou vyrobený bojový vrtuľník ...Zobrazit celý příspěvek

    Podľa informácií FAZ dala americká spoločnosť Nemeckej federálnej vláde ponuku „premiestniť celú výrobu do Nemecka“, ak bude obstaraný ňou vyrobený bojový vrtuľník Viper.

    Napriek rozhodnutiu v prospech amerického produktu by sa v Nemecku rozšíril aj prenos znalostí a tvorba hodnôt. Podľa toho sa diskutuje až o dvoch letkách po približne 30 strojoch, „ako aj o výrobe každého medzinárodne objednaného Vipera z iných krajín“. Ak by si americké ozbrojené sily v budúcnosti objednali aj Viper, vyrábali by sa aj v Nemecku.

    Debata o bojovej helikoptére nabrala na obrátkach po tom, čo sa Berlín na rozdiel od Paríža a Madridu rozhodol proti ďalšiemu vývoju Tigra – keďže program „nepovažujeme z ekonomického hľadiska za rozumný“, ako oznámilo spolkové ministerstvo obrany. Tiger je vyrobený európskou leteckou a kozmickou skupinou Airbus .

    Zatiaľ však nie je jasné, čo zaujme jeho miesto v Bundeswehri . Uvažuje sa o obstaraní menších vrtuľníkov H145M, ktoré podľa výrobcu Airbus neponúkajú ekvivalentnú náhradu Tiger, od Apache od Boeingu – alebo od Viperu od Bell Flight.

    Spoločnosť je presvedčená o realizovateľnosti plánu včasného zriadenia výroby v Nemecku. Podľa informácií FAZ sa plánuje spolupráca s nemeckým priemyselným partnerom s cieľom zrealizovať vyrovnanie „rýchlo v primeranom čase“. Hrubé plánovanie bolo založené na približne 18 až 24 mesiacoch.

    Cize potencionalne dalsi spojenec v EU by mohol mat tento vrtulnik vo vyzbroji.

    https://m.faz.net/aktuell/wirt... Skrýt celý příspěvek

  • Miro
    13:34 06.07.2023

    Ministerstvo obrany poslalo americkej vláde žiadosť na cenovú ponuku na bojové vrtuľníky Viper a ich vybavenie, výcvik a logistické zabezpečenie. Minister obrany Martin Sklenár po ...Zobrazit celý příspěvek

    Ministerstvo obrany poslalo americkej vláde žiadosť na cenovú ponuku na bojové vrtuľníky Viper a ich vybavenie, výcvik a logistické zabezpečenie. Minister obrany Martin Sklenár po rokovaní vlády povedal, že Slovensko by malo zaplatiť približne 340 miliónov dolárov, pričom ich hodnota je vyše jednej miliardy eur.

    Minister predpokladá, že požiadavku budú v Spojených štátoch spracovávať niekoľko mesiacov. Ide podľa neho o trochu nezvyčajný proces, keďže vrtuľníky sú už vyrobené a treba ich len upraviť do modernejšieho stavu.
    USA ponúkli Slovensku 12 nových vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper s príslušenstvom, výcvikom pilotov a technikov a vyše 500 rakiet AGM-114 Hellfire s výraznou zľavou ako náhradu za Ukrajine darované stíhačky MiG-29. Bojové vrtuľníky v súčasnosti nie sú vo výzbroji našich ozbrojených síl. (tasr)Skrýt celý příspěvek

  • PavolR
    21:13 02.06.2023

    Práve v správach RTVS prebehla reportáž o stretnutí Slenár-Černochová, kde odznelo, že slovenské skúsenosti pomohli Česku v obstaraní CV90 a naopak české skúsenosti pomôžu ...Zobrazit celý příspěvek

    Práve v správach RTVS prebehla reportáž o stretnutí Slenár-Černochová, kde odznelo, že slovenské skúsenosti pomohli Česku v obstaraní CV90 a naopak české skúsenosti pomôžu Slovensku pri obstarani PVO (!), ktoré chcú dokončiť ešte do volieb (!!!).

    Mne z toho vychádza obstaranie izraelského PVO ...Skrýt celý příspěvek

    • Scotty
      21:28 02.06.2023

      Mě z toho vychází že to do voleb nemůžou stihnout.

      Mě z toho vychází že to do voleb nemůžou stihnout.

      • Flader
        21:54 02.06.2023

        Tak nik nevieme, v akom štádiu rozpracovania tento projekt už je. Bolo okolo neho až podozrivo ticho.

        Tak nik nevieme, v akom štádiu rozpracovania tento projekt už je. Bolo okolo neho až podozrivo ticho.

      • PavolR
        22:10 02.06.2023

        Tak na ministerstve si veria. Hľa článok:
        https://spravy.rtvs.sk/2023/06...

        Tak na ministerstve si veria. Hľa článok:
        https://spravy.rtvs.sk/2023/06...

      • Scotty
        23:19 02.06.2023

        Pokud se jim povedlo utajit výběr dodavatele a několik kol jednání, tak klobouk dolů.

        Pokud se jim povedlo utajit výběr dodavatele a několik kol jednání, tak klobouk dolů.

    • Jan Grohmann
      09:21 03.06.2023

      Snaha je všechny nové velké zbraňové systémy vždy kupovat v česko-slovenské spolupráci.

      Snaha je všechny nové velké zbraňové systémy vždy kupovat v česko-slovenské spolupráci.

  • Flader
    06:43 10.05.2023

    Americká ponuka na JLTV: https://www.dsca.mil/press-med...

    Americká ponuka na JLTV: https://www.dsca.mil/press-med...

  • Scotty
    11:50 07.05.2023

    Slovenský nákup je značně ohrožen. Je velká otázka jestli bude mít úřednická vláda ambice a odvahu uzavírat tak velké ...Zobrazit celý příspěvek

    Slovenský nákup je značně ohrožen. Je velká otázka jestli bude mít úřednická vláda ambice a odvahu uzavírat tak velké kontrakty.
    https://www.novinky.cz/clanek/... Skrýt celý příspěvek

    • PavolR
      19:10 07.05.2023

      Úradnícka vláda má byť menovaná "až" 15.5. - dovtedy sa ešte niečo dá podpísať. Obzvlášť v prípade, ak sa niečo ibe takticky odkladalo na neskôr, aby to šlo využiť v kampani.

      Úradnícka vláda má byť menovaná "až" 15.5. - dovtedy sa ešte niečo dá podpísať. Obzvlášť v prípade, ak sa niečo ibe takticky odkladalo na neskôr, aby to šlo využiť v kampani.

      • Scotty
        19:30 07.05.2023

        Vrtulníky na které ještě není ani chválená nabídka asi těžko. Zároveň když něco na poslední chvíli podepisuje ministr, který je vlastně dvakrát v demisi (Slovensko je země ...Zobrazit celý příspěvek

        Vrtulníky na které ještě není ani chválená nabídka asi těžko. Zároveň když něco na poslední chvíli podepisuje ministr, který je vlastně dvakrát v demisi (Slovensko je země příběhů), tak to nepůsobí úplně dobře.Skrýt celý příspěvek

  • wlko
    12:05 22.04.2023

    https://www.facebook.com/ozbro... OSSR stále cvičia streľbu neriadenými raketami na Mi-17, citácia z FB OSSR: “LETECKÉ STREĽBY SÚ ICH VÁŠŇOU” - ...Zobrazit celý příspěvek

    https://www.facebook.com/ozbro...

    OSSR stále cvičia streľbu neriadenými raketami na Mi-17, citácia z FB OSSR:

    “LETECKÉ STREĽBY SÚ ICH VÁŠŇOU” - PILOTI Z PREŠOVA SA ZNOVU UKÁZALI AKO PROFÍCI A AJ SO STARŠOU TECHNIKOU SA UDRŽIAVAJÚ V ODBORNEJ KONDÍCII
    Našim kolegom z 51. krídla sa v posledných marcových dňoch podarilo odviesť parádnu prácu!
    2. vrtuľníková letka z Prešova vykonala bojové streľby na pozemné ciele s neriadenými raketami S-5 z vrtuľníka Mi-17M Skrýt celý příspěvek

  • toustr
    12:17 21.04.2023

    První fotografie celého AH-1Z, který objednala AČR.
    https://twitter.com/Danny_elMa...

    První fotografie celého AH-1Z, který objednala AČR.
    https://twitter.com/Danny_elMa...

    • Sgt Murphy
      14:34 21.04.2023

      Musím uznať že tie šedo zelené farby do ktorých "oblieka" VzS AČR svoje lietadlá a vrtuľníky sú veľmi podarené. Škoda že takýto vlastný image si nedokážu vytvoriť u OS SR, to je ...Zobrazit celý příspěvek

      Musím uznať že tie šedo zelené farby do ktorých "oblieka" VzS AČR svoje lietadlá a vrtuľníky sú veľmi podarené. Škoda že takýto vlastný image si nedokážu vytvoriť u OS SR, to je farebný cirkus.Skrýt celý příspěvek

  • Jan Grohmann
    12:31 07.04.2023

    Ví někdo, jaké data-linky naše (nebo slovenské) Vipery / Venomy v základu získají?

    Ví někdo, jaké data-linky naše (nebo slovenské) Vipery / Venomy v základu získají?

  • Harvest
    21:30 03.04.2023

    Rozhovor s náčelníkom generálneho štábu Ľubomírom Svobodom k akvizícií útočných vrtuľníkov pre denník N. Nie je to síce taký expert a kapacita ako politológ Kugla ale aj tak to ...Zobrazit celý příspěvek

    Rozhovor s náčelníkom generálneho štábu Ľubomírom Svobodom k akvizícií útočných vrtuľníkov pre denník N. Nie je to síce taký expert a kapacita ako politológ Kugla ale aj tak to sem pridám.



    Miesto migov môže teraz Slovensko získať dvanásť bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper. Táto technika doteraz nebola v žiadnych akvizičných plánoch, čo pripomínajú aj kritici. Prečo ste o tento typ strojov nestáli?

    Nie je vôbec pravda, že sme o ne nestáli, ale poďme znovu do histórie. Bojové vrtuľníky boli pevnou súčasťou československého a neskôr aj slovenského vojenského letectva. V roku 2011 sme ich však vyradili, konkrétne sme vyradili dvadsať ruských vrtuľníkov Mi-24. Paradoxne nám teraz vyčítajú, že vraj oslabujeme obranyschopnosť Slovenska, keď posielame Ukrajine pre nás nepotrebnú techniku. Predchádzajúce garnitúry sa však zbavili letuschopných vrtuľníkov Mi-24, z ktorých minimálne tri dodnes lietajú v Senegale. Ešte predtým sme sa zbavili bojových lietadiel Su-25, ktoré doteraz lietajú v Arménsku, a takisto lietadiel Su-22, ktoré doteraz lietajú v Angole. To všetko boli použiteľné stroje, ku ktorým sme disponovali aj množstvom výzbroje

    Na ich prevádzku však neboli peniaze.

    Povedzme. Všetci si pamätáme, ako sa v tom čase vyvíjal rozpočet rezortu obrany. Po finančnej kríze sa teda pripravili dlhodobé plány, ktoré zohľadňovali vtedajšie rozpočtové možnosti. Prioritou bolo vybudovanie ťažkej mechanizovanej brigády. Pre vzdušné sily sa objednali vrtuľníky UH-60 a dopravné lietadlá Spartan. Boli v pláne aj ďalšie akvizície, ako sú stíhacie lietadlá a radary. Žiadať v tejto situácii ešte aj špecializované bojové vrtuľníky bolo nereálne. Preto sme do plánov napísali, že chceme aspoň ľahké vrtuľníky s obmedzenou schopnosťou boja proti obrnenej technike. Tie sú relatívne lacné, dá sa na ne zavesiť určitá výzbroj. Mali by sme tak aspoň niečo.

    Dnes sme však v úplne inej situácii. Zrazu sa nám naskytla možnosť dostať takmer zadarmo dvanásť špičkových bojových vrtuľníkov. Keby sme si takúto techniku ešte pred pár rokmi napísali do akvizičných plánov, tak by sa nás každý politik alebo úradník z politickej časti ministerstva spýtal, či sme pri zmysloch. Povedal by nám, že na bojové vrtuľníky môžeme minimálne tridsať rokov zabudnúť.

    Úplne zadarmo však vrtuľníky Viper nebudú: ministerstvo počíta s doplatkom vo výške 340 miliónov.

    No nezabúdajte, že ten nákup zahŕňa aj balík viac než 500 riadených rakiet Hellfire, ktoré takisto niečo stoja. Potom zahŕňa ďalšiu muníciu, logistickú podporu a výcvik leteckého a technického personálu. Navyše hovoríme o vrtuľníkoch vyrobených pôvodne pre Pakistan, ktoré sú momentálne konzervované vo vákuových obaloch. Aj ich samotné sprevádzkovanie by niečo stálo. Takže z tohto pohľadu vnímam tú sumu viac ako výhodnú. Za sumu, ktorú by sme za normálnych okolností vynaložili na ľahké vrtuľníky, môžeme teraz získať špičkové bojové vrtuľníky so špičkovou výzbrojou.

    Niektorí politici nákup kritizujú s tým, že ide o útočné vrtuľníky špecializované pre námornú pechotu, ktoré vôbec nepotrebujete.

    No tak postupne: útočný vrtuľník. Slovo „útočný“ neznamená, že by sme s nimi chceli na niekoho útočiť. Znamená, že ide o vrtuľník určený na útok proti obrnenej technike, ktorá útočí na nás. Z tohto pohľadu je to vyslovene obranná zbraň. Mimochodom, aj starý dobrý samopal vzor 58, čo je osobná zbraň každého vojaka, sa nazýva útočná puška.

    Ďalej ste spomínali námornú pechotu. Vrtuľníky Viper úspešne operovali napríklad v Afganistane alebo v Iraku. Pretože námorná pechota predsa nie je „navy“, to nie je námorníctvo. Kde bojuje námorná pechota? Na mori?

    Na súši.

    No samozrejme. Námorná pechota sa len priplaví po mori, ale bojuje na súši. Tieto vrtuľníky nemajú senzory na vyhľadávanie ponoriek, majú protitankové zbrane, mimochodom, veľmi účinné. Hlavnou úlohou týchto vrtuľníkov je totiž podpora pozemných jednotiek.

    Naopak, zástancovia tohto nákupu, ako napríklad generál vo výslužbe Macko, hovoria, že Slovensko je svojím terénom vhodné pre použitie vrtuľníkov tohto typu. Sedí to?

    Jednoznačne áno. Bojové vrtuľníky bojujú aj na Ukrajine, hoci tam je rovina. Preto sa musia takmer plaziť pri zemi, potom rýchlo vystúpajú do výšky, odpália rakety a rýchlo zmiznú. Zatiaľ čo na Slovensku môžu využívať reliéf a schovávať sa za terénne prekážky. A vrtuľníky, o ktorých je reč, nebudú musieť dokonca ani svoj cieľ vidieť, pretože rakety Hellfire môžu odpáliť aj „spoza rohu“. Vrtuľník Viper je nástupcom známych vrtuľníkov Cobra a SuperCobra, patrí medzi to najlepšie na trhu. A to nielen v tej útočnej sile, ale aj v systémoch vlastnej ochrany a v ďalších oblastiach.

    Prečo sa potom niektoré štáty chystajú bojové vrtuľníky vyradiť?

    Napríklad ktoré?

    Napríklad Japonsko, Austrália.

    Pozrite sa na mapu: Japonsko je ostrovný štát, Austrália je kontinent. Preto sa ich obrana sústreďuje na obranu proti veľkým hladinovým cieľom, ktoré by k ním privážali invázne jednotky. Lenže potom máte štáty ako Poľsko, ktoré, naopak, kupujú desiatky bojových vrtuľníkov Apache.

    Nebudú bojové schopnosti bojových vrtuľníkov onedlho nahradené dronmi?

    Drony budú nepochybne hrať stále významnejšiu úlohu. Lenže dron musíte na diaľku ovládať. A pokiaľ máte pokročilé spôsobilosti na rádioelektronický boj, tak dokážete prerušiť signál a nad tým dronom buď prevziať kontrolu, alebo ho hodiť o zem. Mimochodom, vrtuľníky Viper majú aj schopnosť niesť drony, vypustiť ich a potom s nimi komunikovať. Takže sa pri nich počíta aj s týmto typom boja

    Budem rýpať: či to bolo za Smeru alebo SNS, kedykoľvek chcelo ministerstvo obrany niečo nakúpiť, vždy k tomu nejaký generál povedal, že práve takúto vec armáda potrebuje. Mohol by som vôbec čakať inú odpoveď, než že ten nákup vrtuľníkov podporíte?

    Čudujete sa? Veď tu sa donedávna pre vojakov skoro nič nekupovalo.

    Rozumiem, že vzhľadom na investičné dlhy uvítate čokoľvek. Len sa pýtam, či by bolo vôbec možné čakať od vás inú odpoveď.

    Hádam som vám vecne vysvetlil, prečo bojové vrtuľníky, zvlášť v týchto časoch, potrebujeme. Potrebovali sme ich aj predtým, len sme nemali tú drzosť napísať si ich do akvizičných plánov. Boli za horizontom finančných možností tohto štátu. Preto tam bojové vrtuľníky neboli. A nie preto, že by sme ich nechceli.

    Keby došlo, nedajbože, k napadnutiu Slovenska, môžete mi povedať, čím by sme mali bojovať? My dnes nedisponujeme skoro žiadnymi modernými zbraňami. Disponujeme síce pár typmi protitankových riadených striel, tankov máme pár, húfnic máme pár, moderné bojové vozidlá sa objednali len minulý rok, ale chvála Pánu Bohu aj za to.

    Bojový vrtuľník je však úplne iná liga. Bojový vrtuľník nielenže disponuje ničivou palebnou silou, akú má tank alebo bojové vozidlo, ale dokáže túto palebnú silu aj veľmi rýchlo premiestniť tam, kde práve treba. Predstavme si situáciu, že nepriateľ nájde slabé miesto a prelomí našu obranu. Prísun záloh pozemných síl by trval desiatky hodín, možno pár dní, kým vrtuľníky sa na toto kritické miesto dostanú rádovo v hodinách.

    Onedlho budú dozbrojené aj vrtuľníky Black Hawk. To ako palebná podpora nestačí?

    Vrtuľníky Black Hawk, ako je všeobecne známe, boli kúpené bez výzbroje. Takže dokážu len prevážať materiál alebo ľudí z bodu A do bodu B. Teraz sa k ním objednala aj nejaká výzbroj, lenže pri väčšine z nich hovoríme len o palubnom guľomete. Čo s ním? Tank to pokropí, ale nezastaví. S navádzanými raketami vzduch-zem sa pri blackhawkoch nepočíta. Ich zástavba by bola mimoriadne nákladná. No a nám sa tu teraz otvorila možnosť získať nielen moderné bojové vrtuľníky, ale ešte aj s takým počtom veľmi presných rakiet, s ktorými môžeme teoreticky zničiť až stovky obrnených strojov.

    Bojové vrtuľníky však majú ešte drahšie letové hodiny než vrtuľník Black Hawk. Nehrozí, že o pár rokov prídu znovu rozpočtové škrty a nebudeme mať na ich prevádzku?

    Ja nemám krištáľovú guľu. Máte dve možnosti: buď sa štát o svoju obranu stará, alebo ju nechá zdecimovať, ako sa to dialo skoro tridsať rokov. Pri súčasnom rozpočte by bola táto spôsobilosť udržateľná.

    Kde na tie vrtuľníky zoberiete pilotov? Vo výcvikových plánoch ste s nimi nepočítali.

    Budeme postupovať rovnako ako pri zavádzaní stíhačiek F-16. Nebudeme preškoľovať pilotov zo starých strojov, ale vycvičíme si novú generáciu. Viete, aký je rozdiel medzi ruským a západným vrtuľníkom?Skrýt celý příspěvek

    • Scotty
      21:49 03.04.2023

      S těmi piloty to bude dost obtížné. Američani požadovali po našich vrtulníkářích, kteří šly na výcvik do USA, nálet alespoň 500 hodin.

      S těmi piloty to bude dost obtížné. Američani požadovali po našich vrtulníkářích, kteří šly na výcvik do USA, nálet alespoň 500 hodin.

      • Martinos
        22:24 03.04.2023

        Tak tam môžu ísť piloti z UH-60 a ďalší sa docvičia.

        Tak tam môžu ísť piloti z UH-60 a ďalší sa docvičia.

      • darkstyle
        08:29 04.04.2023

        Ten nálet môžu získať ja nováčikovia v USA v rámci výcviku..

        Ten nálet môžu získať ja nováčikovia v USA v rámci výcviku..

        • Scotty
          09:38 04.04.2023

          Výcviková letka USMC chtěla evidentně hotové piloty.

          Výcviková letka USMC chtěla evidentně hotové piloty.

    • anmima
      08:13 04.04.2023

      Svoboda je NGŠ? ničo mi uniklo?

      Svoboda je NGŠ? ničo mi uniklo?

      • 3pa3ck3
        08:38 04.04.2023

        Stále je len zástupca

        Stále je len zástupca

        • anmima
          09:28 04.04.2023

          veď práve, to bola len rečnícka otázka. V článku hore má, že je to rozhovor s NGŠ

          veď práve, to bola len rečnícka otázka. V článku hore má, že je to rozhovor s NGŠ

    • 3pa3ck3
      08:39 04.04.2023

      Odomknutý celý rozhovor: ...Zobrazit celý příspěvek

      Odomknutý celý rozhovor: https://dennikn.sk/3304921/gen... Skrýt celý příspěvek

    • flanker.jirka
      19:46 05.04.2023

      Jestli už nyní vědí, že budou muset doplatit minimálně 340 mil. tak lze mluvit o nějaké 40% slevě na tyto vrtulníky. Oživení a úprava pro kompatibilitu s NATO bude muset obsahovat ...Zobrazit celý příspěvek

      Jestli už nyní vědí, že budou muset doplatit minimálně 340 mil. tak lze mluvit o nějaké 40% slevě na tyto vrtulníky. Oživení a úprava pro kompatibilitu s NATO bude muset obsahovat úpravy citlivého vybavení hardware a software. Pro Pakistán byly postaveny stroje trochu "očesané." Konečný účet tak bude zajímavý, je jen málo projektů, kde se oproti původním odhadům ušetří.Skrýt celý příspěvek

      • darkstyle
        09:19 06.04.2023

        Máme dostať 12 Viperov a 500 Hellfire II spolu s kompatibilitou s NATO a výcvikom - cenovka ľahko nad 1000 miliónov dolárov.. Máme doplatiť 340 miliónov.. Máme zaplatiť cca 30% ...Zobrazit celý příspěvek

        Máme dostať 12 Viperov a 500 Hellfire II spolu s kompatibilitou s NATO a výcvikom - cenovka ľahko nad 1000 miliónov dolárov..

        Máme doplatiť 340 miliónov..

        Máme zaplatiť cca 30% ceny a nie dostať zľavu 40% - klasický flankerSkrýt celý příspěvek

        • flanker.jirka
          10:09 07.04.2023

          a na cenu 1000 mil jste vzal kde? Počítal jsem to k poměru zakázky pro ČR. Těch 340 nebude konečná, nachystejte si rovnou 400, aby jste měli polštář pro detaily.

          a na cenu 1000 mil jste vzal kde? Počítal jsem to k poměru zakázky pro ČR. Těch 340 nebude konečná, nachystejte si rovnou 400, aby jste měli polštář pro detaily.

        • flanker.jirka
          11:42 07.04.2023

          15 vtulníků pro Pakistán, mělo s vybavením přijít na 952 mil USD. To je cca 64 mil USD z za kus. ...Zobrazit celý příspěvek

          15 vtulníků pro Pakistán, mělo s vybavením přijít na 952 mil USD. To je cca 64 mil USD z za kus. https://www.dsca.mil/press-med...
          Dvanáct pro Vás by podle původní ceny mohlo být cca o 200 mil USD levnější. Jestliže jsem psal o 40% slevě, tak to je 60% ceny. 752 mil - 340 slevy vám dá 412 mil USD. Tak že nebudete muset vynaložit 412 mil USD na zboží za cca 752 mil USD.Skrýt celý příspěvek

          • PavolR
            15:10 07.04.2023

            Ceny/hodnotu z 2015 a 2023 nemožno stotožňovať už iba pre samotnú infláciu.
            Podľa inflačnej kalkulačky je vtedajších 952M dnešných 1208M
            https://www.usinflationcalcula...

            Ceny/hodnotu z 2015 a 2023 nemožno stotožňovať už iba pre samotnú infláciu.
            Podľa inflačnej kalkulačky je vtedajších 952M dnešných 1208M
            https://www.usinflationcalcula...

          • flanker.jirka
            15:43 07.04.2023

            PavolR Máte pravdu, inflace poskočila, ale to zboží bylo vyrobeno před inflací, tak že stihlo ve skladech zestárnout, tedy můžete tu případnou inflaci i odečíst a budete na původní ...Zobrazit celý příspěvek

            PavolR
            Máte pravdu, inflace poskočila, ale to zboží bylo vyrobeno před inflací, tak že stihlo ve skladech zestárnout, tedy můžete tu případnou inflaci i odečíst a budete na původní ceně. ¨
            Na druhou stranu, nebýt tohoto daru, tak bych chtěl vidět, jak by slovenský ministr obrany nyní obhajoval nákup letky útočných vrtulníků za plnou cenu, když zbytek armády má co dohánět a pro tuto letku nemáte ani piloty ani techniky.Skrýt celý příspěvek

  • Tecka
    17:03 03.04.2023

    Tak się zastanawiam..czy pierwsze Czeskie AH przypłyną w kwietniu do Europy tym samym statkiem ,co M1 dla PL ;)

    Tak się zastanawiam..czy pierwsze Czeskie AH przypłyną w kwietniu do Europy tym samym statkiem ,co M1 dla PL ;)

    • Scotty
      22:33 03.04.2023

      Co jsem tak pochytil tak by měly vrtulníky přiletět nákladním letadlem.

      Co jsem tak pochytil tak by měly vrtulníky přiletět nákladním letadlem.

  • darkstyle
    13:23 03.04.2023

    pre Sgt Murphy

    Už sa Vám doplnili senzory na orbitu:

    https://spacenews.com/spacex-l...

    pre Sgt Murphy

    Už sa Vám doplnili senzory na orbitu:

    https://spacenews.com/spacex-l...

  • darkstyle
    13:22 03.04.2023

    Pjaro Reagujem tu, nechce sa mi už skrolovať.. Ako Slovensko pomôže nákupom 3x C-130 europskému nedostatku, prepravných kapacít?? 0.0.. Neodpovedal ste mi, čo tým chcete ...Zobrazit celý příspěvek

    Pjaro

    Reagujem tu, nechce sa mi už skrolovať..

    Ako Slovensko pomôže nákupom 3x C-130 europskému nedostatku, prepravných kapacít??

    0.0..

    Neodpovedal ste mi, čo tým chcete prevážať? 2-4ks BVP denne ku Suwalskému priesmyku? Ako toto zvráti prípadný boj tam?

    Jeden jedniný krát v histórií Slovenska sme potrebovali väčšiu reálnu kapacitu ako Spartan - Afganistan..
    Aj to sa dalo vyriešiť tak, že ak by sme mali Boeing napísaný na armádu ako AČR tak by tam pristal a odviezol ľudí naraz..

    To sú fakty - chcete nakupovať, len preto lebo je to sexy - čo tým získame fakt neviem??Skrýt celý příspěvek

    • pjaro77
      21:14 04.04.2023

      Zaujímavé, že AČR už dlhšie chce kúpiť niečo ako KC390 alebo ešte väčšie. Však nemusíme nakupovať žiadne dopraváky. Kľudne môžeme si prenajímať ďalej hodiny. V takom prípade ...Zobrazit celý příspěvek

      Zaujímavé, že AČR už dlhšie chce kúpiť niečo ako KC390 alebo ešte väčšie.
      Však nemusíme nakupovať žiadne dopraváky.
      Kľudne môžeme si prenajímať ďalej hodiny.
      V takom prípade lietadiel v tých programoch by malo byť niekoľkokrát viac, hlavne C17.
      Ty vieš povedať kedy príde ďalší pruser ala covid alebo zachraňovanie občanov na cudzích letiskách alebo niečo horšie ?Skrýt celý příspěvek

      • JCabuk
        08:45 05.04.2023

        Na zachraňovanie občanov (resp. aj na Afganistan) mala prioritne slúžiť Vládna letka; lenže tým, že nebola priradená pod MO SR, nemohla pristávať na vojenských letiskách ...Zobrazit celý příspěvek

        Na zachraňovanie občanov (resp. aj na Afganistan) mala prioritne slúžiť Vládna letka; lenže tým, že nebola priradená pod MO SR, nemohla pristávať na vojenských letiskách (logicky).

        Čo ale určite potrebujeme je vyšší počet dopravákov. Dva Spartany je žalostne málo (Turbolety nerátam)Skrýt celý příspěvek

      • darkstyle
        09:40 05.04.2023

        Pane AČR je armáda 2x väčsieho štátu rozlohou aj počtom obyvateľov.. HDP je 2.5 krát váčšie.. Tak ako ACR si nejde kupovať Tomahawk ako Holandsko by si OSSR nemalo kupovať takéto ...Zobrazit celý příspěvek

        Pane AČR je armáda 2x väčsieho štátu rozlohou aj počtom obyvateľov..

        HDP je 2.5 krát váčšie..

        Tak ako ACR si nejde kupovať Tomahawk ako Holandsko by si OSSR nemalo kupovať takéto kapacity.
        Veď aj ACR si chce kupiť len 3 lietadlá..

        My si ich máme kupiť rovnaký počet?

        Sú krajiny čo nemajú ani bojové lietadlá.. treba nakupvať uvážlivo a posilovať kapacity tam kde to má reálne využitie..

        Lebo čo chcete prepravovať po Slovensku?
        Misie Slovenská sú v zahraničí na dolet spartanu..

        Kde tú prepravnú kapacitu budeme na dennom denne alebo aspoň raz za pár mesiacov využívať?

        Nakupiť komercné lietadlá - s tým súhlasim..
        Plus 1 SpartanSkrýt celý příspěvek

        • Sgt Murphy
          16:19 05.04.2023

          "Misie Slovenská sú v zahraničí na dolet spartanu..." Je jedno aký dolet má Spartan, letecké prepravné kapacity ťažšieho a rozmernejšieho nákladu u letectva v počte 2x Spartan sú ...Zobrazit celý příspěvek

          "Misie Slovenská sú v zahraničí na dolet spartanu..." Je jedno aký dolet má Spartan, letecké prepravné kapacity ťažšieho a rozmernejšieho nákladu u letectva v počte 2x Spartan sú žalostne malé. Min ten počet Spartanov znásobiť aspoň na rozumný počet 4-5 ks. A minimálne by bolo rozumné spraviť spoločnú transportnú letku s väčšími kapacitami keď nie vlastnú tak v rámci leteckých síl CZ + SK (s bratmi Čechmi by sa dalo určite dohodnúť keď už o týchto kapacitách uvažujú či ich nechcú občas "zdieľať" s nami). A určite by sa dalo nejako dohodnúť aj s Poliakmi, ktorý už vlastnia 5 ks C-130 a dva krát by som nepovedal že by sa na také "zdieľané" transportné kapacity väčšieho nákladu nedali nahovoriť aj pobaltské štáty.Skrýt celý příspěvek

          • darkstyle
            09:21 06.04.2023

            Veď to celú dobu píšem - dokúpiť minimálne 3 Spartana.. kľudne aj číslo 4 alebo 5..

            Ostatok riešiť zdielaním.. či to bude AČR alebo Bundeswehr je mi vlastne šuma fuk..

            Veď to celú dobu píšem - dokúpiť minimálne 3 Spartana.. kľudne aj číslo 4 alebo 5..

            Ostatok riešiť zdielaním.. či to bude AČR alebo Bundeswehr je mi vlastne šuma fuk..

          • Sgt Murphy
            14:24 07.04.2023

            Myslel som to tak že dobré by bolo kúpiť povedzme C-130J 2 ks pre CZ + 2 ks pre SR s tým že jedna strana by v prípade výpadku kapacít suplovala druhú. Samozrejme nič nám nebráni ...Zobrazit celý příspěvek

            Myslel som to tak že dobré by bolo kúpiť povedzme C-130J 2 ks pre CZ + 2 ks pre SR s tým že jedna strana by v prípade výpadku kapacít suplovala druhú. Samozrejme nič nám nebráni participovať napr. na Strategic airlift capability. Čo tým získame? Väčšie možnosti v rámci transportu rozmernejšieho nákladu, ktorý sa nezmestí do maličkého C-27 a z časti suplovali transportné kapacity v prípade nedostupnosti lietadiel v SAC. Bolo by to "sexi"? Určite. Hovoriť že to nepotrebujeme lebo to vlastne nikdy nemusíme nikdy využiť ... to môžeme povedať napríklad aj o tankoch či BVP.Skrýt celý příspěvek

        • flanker.jirka
          17:46 05.04.2023

          AČR zatím uvažovala vždy pouze o dvou letadlech.

          AČR zatím uvažovala vždy pouze o dvou letadlech.

          • darkstyle
            09:23 06.04.2023

            To je chyba.. Pri cca 66% nasaditeľnosti sa môže ľahko stať, že v nejakú dobu môžete dostať hore presne 0 lietadiel.. Pretože 1 bude mať plánované opravy a druhé dostane ...Zobrazit celý příspěvek

            To je chyba..

            Pri cca 66% nasaditeľnosti sa môže ľahko stať, že v nejakú dobu môžete dostať hore presne 0 lietadiel..

            Pretože 1 bude mať plánované opravy a druhé dostane neplánovanú poruchu..
            S čím poletíme?Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            10:29 06.04.2023

            flanker.jirka
            Jeden stroj by mohlo koupit Slovensko a provozovat je ve společné letce. Ovšem nemyslím že po volbách na Slovensku bude vůle něco takového realizovat.

            flanker.jirka
            Jeden stroj by mohlo koupit Slovensko a provozovat je ve společné letce. Ovšem nemyslím že po volbách na Slovensku bude vůle něco takového realizovat.

          • Scotty
            10:32 06.04.2023

            darkstyle Pokud to půjde tak s C-295. Ostatně už dnes suplují střední transportní letadlo tam kde je to možné. Tohle je taky o tom co si můžeme dovolit. V následujících letech bude ...Zobrazit celý příspěvek

            darkstyle
            Pokud to půjde tak s C-295. Ostatně už dnes suplují střední transportní letadlo tam kde je to možné.
            Tohle je taky o tom co si můžeme dovolit. V následujících letech bude v běhu několik extrémně finančně náročných programů přezbrojení.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            10:34 07.04.2023

            Scotty Dvě letadla jsou hloupost a jen politická událost. Rozumné minimum jsou tři letadla této kategorie pro AČR. V momentě, kdy jeden kus budete držet pro nějakou misi, tak druhé ...Zobrazit celý příspěvek

            Scotty
            Dvě letadla jsou hloupost a jen politická událost. Rozumné minimum jsou tři letadla této kategorie pro AČR. V momentě, kdy jeden kus budete držet pro nějakou misi, tak druhé bude záloha, chybí čas pro údržbu, výskyt závad, výcvik nebo případ nutného nasazení jinde.
            Vojaky posíláte do všech koutů Evropy, do Afriky, do Asie a nemáte pro ně žádný pořádný "plán B" pro případnou evakuaci. C 295 je v tomto směru nedostačující. A fiasko v Afghanistánu asi nevyvolalo žádnou sebereflexi.
            Jestli chce někdo pomáhat budovat logistickou základnu na Mošnově, tak by se minimálně slušelo nabízet ostatním uživatelům případnou expresní službu dodávek materiálu přepravitelného kategorií letadla C 130 a k tomu dvě letadla opravdu nestačí.Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            10:53 07.04.2023

            Rozhodně to žádná politická událost není. Zeptal bych se například kolik "kotelen" měla celá ČSLA? Dva. Stejně tak stroje C-390 kupuje Maďarsko. Již léta se tu provozují dva ...Zobrazit celý příspěvek

            Rozhodně to žádná politická událost není. Zeptal bych se například kolik "kotelen" měla celá ČSLA? Dva. Stejně tak stroje C-390 kupuje Maďarsko. Již léta se tu provozují dva A-319. Je to provozně složitější na plánování a odstávky pro větší údržbu, ale zcela jistě možné.
            Logistické centrum bude sloužit primárně pro potřeby AČR. Navíc letecký transport bude jen jedna z možností.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            11:48 07.04.2023

            Scotty Promiňte, ale rozlišoval bych mezi taktickým a dopravním letadlem. V případě A 319 pro papaláše nebo přepravu osob lze výpadek nahradit. V případě taktického letadla, které ...Zobrazit celý příspěvek

            Scotty
            Promiňte, ale rozlišoval bych mezi taktickým a dopravním letadlem. V případě A 319 pro papaláše nebo přepravu osob lze výpadek nahradit. V případě taktického letadla, které může působit i z provizorních ploch to vidím jinak.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            11:49 07.04.2023

            Scotty Počet kotelen ČSLA odpovídal počtu objektů vybavených ústředním topením. ČSLA nechtěla být nikde závislá na centrální dodávce tepla z veřejných zdrojů jako jsou teplárny ...Zobrazit celý příspěvek

            Scotty
            Počet kotelen ČSLA odpovídal počtu objektů vybavených ústředním topením. ČSLA nechtěla být nikde závislá na centrální dodávce tepla z veřejných zdrojů jako jsou teplárny nebo odpadní teplo z tepelných elektráren.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            11:52 07.04.2023

            Scotty
            Nikde netvrdím, že nebude možné dva stroje C 390 provozovat. Ale budete riskovat výpadky v jejich schopnostech. Proto bych AČR dopřál 3 nebo 4 letadla.

            Scotty
            Nikde netvrdím, že nebude možné dva stroje C 390 provozovat. Ale budete riskovat výpadky v jejich schopnostech. Proto bych AČR dopřál 3 nebo 4 letadla.

          • Scotty
            12:06 07.04.2023

            flanker.jirka Dnes lze v případě výpadku A-319 nasadit maximálně C-295. To stejné se bude dát říct i o C-390. Pěkný, myšleno pochopitelně An-12. S největší pravděpodobností na víc ...Zobrazit celý příspěvek

            flanker.jirka
            Dnes lze v případě výpadku A-319 nasadit maximálně C-295. To stejné se bude dát říct i o C-390.
            Pěkný, myšleno pochopitelně An-12.
            S největší pravděpodobností na víc letadel prostě nebudou peníze.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            12:34 07.04.2023

            Scotty Pokud Vám vypadne schopnost C 390, tj. přeprava vozidel nebo kontejnerů ISO s nákladem nebo technikou, tak to C 295 ani Airbus nenahradí. Neuvažuji pouze o tom, že by tyto ...Zobrazit celý příspěvek

            Scotty
            Pokud Vám vypadne schopnost C 390, tj. přeprava vozidel nebo kontejnerů ISO s nákladem nebo technikou, tak to C 295 ani Airbus nenahradí.
            Neuvažuji pouze o tom, že by tyto letadla budou sloužit pro výsadkáře nebo osoby.
            S AN 12 v ČSLA bych to dohromady nedával. ČSLA nebyla nikdy nikde nasazena mimo vlastní území jako je AČR.Skrýt celý příspěvek

  • Arthur
    12:44 01.04.2023

    Naď ide robiť nákupy na poslednú chvíľu Minister chce vyhodiť 200-miliónovú americkú pomoc za „hlúpe železo“. • Nekupujme, čo vieme vyrobiť sami • Bez výberového konania • ...Zobrazit celý příspěvek

    Naď ide robiť nákupy na poslednú chvíľu
    Minister chce vyhodiť 200-miliónovú americkú pomoc za „hlúpe železo“.

    • Nekupujme, čo vieme vyrobiť sami
    • Bez výberového konania
    • Naď by mal len „kúriť a svietiť“

    zdroj: https://komentare.sme.sk/c/231... Skrýt celý příspěvek

    • PavolR
      13:02 01.04.2023

      Klasická kuglovština, nič viac, nič menej.
      Keby sa začalo nakupovať aspoň o 5-6 skôr, neriešilo ba sa dnes "hlúpe železo".
      Len vtedy bol skôr politický zámer nezvyšovať sily OSSR.

      Klasická kuglovština, nič viac, nič menej.
      Keby sa začalo nakupovať aspoň o 5-6 skôr, neriešilo ba sa dnes "hlúpe železo".
      Len vtedy bol skôr politický zámer nezvyšovať sily OSSR.

    • Harvest
      17:02 01.04.2023

      Keď nieco kritizuje tento fušerský politológ tak viem, že to Naď robí dobre.

      Keď nieco kritizuje tento fušerský politológ tak viem, že to Naď robí dobre.

    • mikojan29
      21:11 01.04.2023

      Trololo, zase ten tvoj realiťák? Nepýtal si sa ho, či nemá problém čítať s porozumením? Ja som doteraz myslel, že je to dar a nie nákup...zase to tu sviníš blbosťami.

      Trololo, zase ten tvoj realiťák? Nepýtal si sa ho, či nemá problém čítať s porozumením? Ja som doteraz myslel, že je to dar a nie nákup...zase to tu sviníš blbosťami.

    • darkstyle
      13:18 03.04.2023

      Neblúznite.. JLTV ani REB prostriedky proti dronom si nevieme vyrobiť sami.. Ani teraz ani o 20 rokov.. OSSR si môže dať samo vyvíjať a zaplatiť priamym zadaním len zbraň ak ju ...Zobrazit celý příspěvek

      Neblúznite..

      JLTV ani REB prostriedky proti dronom si nevieme vyrobiť sami..
      Ani teraz ani o 20 rokov..

      OSSR si môže dať samo vyvíjať a zaplatiť priamym zadaním len zbraň ak ju začne vyvíjať od nuly.
      Všetko ostatné musí ísť cez výberko - viď zbraň pána Kuracinu..

      Takže aj keď vyrábame "sami" u Kuracinu AR-15 like zbraň vôbec nemusí vyhrať on, ale niekto iný z desiatok výrobcov na svete..
      Alebo si ešte môžeme priamym zadaním vláda-vláda - nakúpiť zbraň niekde Ynde vo svete, akúkoľvek..

      To je jediné, čo nám dovolia Únijné pravidlá..

      Takže chcete začať vývoj novej zbrane ako náhradu za vz58 vo vlastnej réžií - teda si založíme štátnu zbrojovku???
      Alebo chcete vyhlásiť tender?
      Alebo si ideme nakúpiť cudziu od napr. Belgicka?

      Hlupák je ten, čo napísal ten blog a nerozumie sa základným bodom problematiky..Skrýt celý příspěvek

Načítám diskuzi...

Stránka 1 z 4