Hned tři outsideři vezou v ELJ mečbol. Sérii po boji srovnal jen Třinec

Foto: Markéta Křížová

Vývoj čtvrtfinálových sérií DHL extraligy juniorů se opravdu vyplatí sledovat. Hned tři výše nasazené celky totiž budou v příštím zápase odvracet konec sezony. Vedení 2:0 a zápasy si ze soupeřova ledu vezou Sparta, Mladá Boleslav i Jihlava. Stav série jako jediní srovnali Oceláři, když v poslední minutě otočili skóre.

Vítkovice tápou, Jihlava má soupeře na lopatě

Dukla nepřestává překvapovat. Vítkovice nedosáhly na první místo po základní části jen kvůli horšímu skóre, ale Jihlavští nyní zvládli lépe i druhé utkání na ostravském ledě. A najednou jsou jeden krok od vyřazení favorita. Domácí se přitom po bezbrankové první třetině trefili jako první, když se prosadil Alex Kotásek.

Jihlava ovšem ještě do konce druhé třetiny vyrovnala a od 40. minuty se domácí navíc museli vyrovnat s absencí svého nejproduktivnějšího hráče. Krzysztof Macias odešel do kabiny po trestu ve hře za zásah do oblasti hlavy krku. V 56. minutě pak dostal Jihlavu do vedení Adam Rauš a Vítkovice musely hrát vabank. Výhru hosté potvrdili dalšími dvěma trefami do prázdné brány.

Michal Broš (trenér Jihlavy): „Máme ‚nečekané‘ druhé vítězství, ale v celkovém obrázku série je to stále ‚nic‘. Je třeba smeknout před kluky, protože oba dny se skládaly z výborných individuálních výkonů na jednotlivých pozicích a rolích, které daly dohromady výborný týmový výkon. Není to tak, že většina týmu odehraje to, co má. Někteří kluci se v porovnání se sezonou překonali se svými výkony a jejich standard byl vysoce nadprůměrný. Do Vítkovic jsme sice jeli s velkým respektem a v pozici outsidera, tak jsme v koutku duše věřili. Hlavy jsme se snažili mít nastavené tak, že něco na ledě soupeře můžeme urvat, můžeme ho zaskočit a přinutit k nějakému překvapení a frustraci. To, že máme dvě výhry, je až nad očekávání.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC DUKLA JIHLAVA 1:4 (0:0, 1:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 27. Kotásek (Macias, Fibigr) – 35. Sojka (Vovsík, D. Pavelec), 56. Rauš (Sojka, Matějíček), 59. Straka (Kuprijanov, Broš), 60. Klapica (Jungwirth, Báťa).
Rozhodčí: Koziol, Kapitanov – Hanzlík, Veselý.
Vyloučení: 1:6, navíc Macias (Vítkovice) trest ve hře.
Bez využití.
Střely na branku: 40:39 (14:16, 15:14, 11:9).
Stav série: 0:2.

Bruslaři urvali druhý bod v prodloužení

Druhý bod v sérii si připsala také Mladá Boleslav, která proti Plzni nastoupila stejným způsobem jako v prvním zápase. Obranná hra s ojedinělými útočnými výpady nicméně přinesla Bruslařům první gól, kdy už v 5. minutě otevřel skóre Vojtěch Malínek.

Ve druhé třetině Škoda zabrala a Daniel Kaiser ještě před polovinou utkání vyrovnal. Domácí drželi soupeře pod tlakem i v dalším průběhu duelu, ale na konci vždy stál úspěšný Marek Stuchlík. Zápas tak dospěl až do prodloužení, které v 68. minutě rozhodl i s pomocí brankové konstrukce mladoboleslavský obránce Aleš Čech.

Martin Pouska (asistent trenéra Plzně): „Nám se opět nepodařil vstup do utkání, znovu jsem jako první inkasovali. Soupeř výborně brání střední pásmo, a s tím máme malinko problémy, nicméně se nám podařilo vyrovnat. Jenže špatně jsme zvládli prodloužení, kde jsme šli do oslabení, a to rozhodlo.“

Václav Pletka (trenér Mladé Boleslavi): „Vyrovnaný zápas z obou stran, velice bojovný. Nám velice dobře zachytal gólman, když nás Plzeň zmáčkla, ale na druhou stranu i my ji dokázali zamknout. Zápas nakonec rozhodlo to, že my jsme udrželi nervy, a oni faulovali.“

HC ŠKODA PLZEŇ – BK MLADÁ BOLESLAV 1:2 po prodloužení (0:1, 1:0, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 28. Kaiser (Korčák, Kreuzman) – 5. Malínek (Křepelka, Rajgl), 68. Čech (Moravec, Malínek).
Rozhodčí: Kosnar, Červenka – Štěpánek, Dědek.
Vyloučení: 6:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 35:23 (6:6, 18:9, 11:5, 0:3).
Stav série: 0:2.

Obrat Ocelářů v poslední minutě vyrovnal sérii

V Třinci bylo k vidění napínavé utkání, v kterém padaly góly pouze ve třetí třetině. A Dynamo nebylo vůbec daleko od toho, aby se stejně jako jiní outsideři dostalo k mečbolu. Rozhodovaly totiž až závěrečné dvě minuty.

Pět minut před koncem základní hrací doby se Pardubice zásluhou Daniela Burdy dostaly podruhé v utkání do vedení. Za stavu 2:1 pro Dynamo mohl náskok ještě navýšit Dominik Pavlata, místo toho ale přišel bleskový obrat Ocelářů. Nejprve minutu a půl před koncem vyrovnal Adam Cedzo a v čase 59:22 dokonal stíhací jízdu Tomáš Šilar.

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC DYNAMO PARDUBICE 3:2 (0:0, 0:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 50. Kareš (Cedzo, Holinka), 59. Cedzo (Holinka, Pospíšil), 60. Šilar (Moškoř, Pospíšil) – 43. Tomas (Tvrdík, Chabada), 56. Burda.
Rozhodčí: Šutara, Šudoma – Bartek, Peluha.
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
Střely na branku: 28:45 (7:16, 9:12, 12:17).
Stav série: 1:1.

Mečbol i pro Spartu, Energii náskok nestačil

O tom, že rozhodovat můžou i poslední minuty, se přesvědčily také Karlovy Vary se Spartou. I v západních Čechách se totiž skóre otáčelo. Energetici se po dvou brankách Mattea Kočího v první třetině drželi ve vedení, jenže pak už to byl zápas Sparty.

Nejprve ve vyrovnaném utkání snížil Petr Hauser, který následně ve třetí třetině naservíroval gólovou přihrávku pro Ondřeje Hrabíka. Domácí měli šance dostat se zpět do vedení, ale místo toho přišla rána v podobě přesné dorážky Tomáše Holečka dvě a půl minuty před koncem základní hrací doby. Domácí po chvíli sáhli po power play, Hlib Arcatbanov v bráně už ovšem jednobrankový náskok uhlídal.

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC SPARTA PRAHA 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 9. Kočí (Váňa, Bulka), 13. Kočí (Vogel, Varvařovský) – 28. Hauser (Červenka, Hrabík), 46. Hrabík (Hauser, Krupička), 58. Holeček (Hamršmíd, Tůma).
Rozhodčí: Jechoutek, Domský – Kokrment, Baxa.
Vyloučení: 6:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 25:28 (12:7, 6:11, 7:10).
Stav série: 0:2.

Další program čtvrtfinálových sérií

Sobota 25. března – 3. zápasy:
12:30 HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec
13:00 BK Mladá Boleslav – HC Škoda Plzeň
17:00 HC Dukla Jihlava – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary

Neděle 26. března 4. zápas:
HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec

Neděle 26. března – případné 4. zápasy:
13:00 HC Dukla Jihlava – HC VÍTKOVICE RIDERA
13:00 BK Mladá Boleslav – HC Škoda Plzeň
17:00 HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary

Úterý 28. března – případné 5. zápasy:
17:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Dukla Jihlava
18:00 HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha
HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz