Čtvrteční stávky na letištích ve Francii, v Hamburku a Mnichově

23.03.2023 - Evropa



Na dnešek byl vyhlášen devátý den pokračování stávek francouzských odborů za zrušení plánu zvýšení věku odchodu do důchodu. Prezident Macron prosazuje navýšení odchodu do důchodu o 2 roky na 64 let, proti čemuž protestují stovky tisíc obyvatel Francie. Podle agentury Reuters by měly mít tyto stávky také vliv na provoz francouzských letišť, zejména pařížského letiště Orly a letiště Marseille-Provance.

stávka proti plánu zvýšení hranice odchodu do důchodu v Paříži, leden 2023 (autor: Roland Godefroy , Wikimedia Commons, CC-BY-SA-4.0)

Současně se stávkuje také v Německu, odbory Verdi, které bojují za dorovnání platů státních zaměstnanců o inflaci, zahájily o půlnoci ze středy na čtvrtek 24 hodinovou stávku na letišti Hamburk. Další stávku vyhlásily odbory Verdi na letišti v Mnichově. Zde mají dnes mezi 8-14 hodinou stávkovat pracovníci bezpečnostních kontrol.

Neustálé stávky ve Francii a Německu se již negativně projevily na statistikách cestujících za únor. Německo hlásí například oproti lednu únorový propad o 300.000 cestujících.

Témata