Třetina: Rusové na olympiádě? Buď oni, nebo my

23. 3. 2023

Účast nejen ruských, ale i běloruských sportovců na Olympijských hrách v roce 2024 se v posledních týdnech probírá horem-dolem. Sám jsem jednoznačně přesvědčený, že ruští, ani běloruští sportovci nemají na hrách co pohledávat a vysvětlím vám proč. Rusko více než před rokem napadlo Ukrajinu a rozpoutalo válku, od té doby na Ukrajině umírají nevinní lidé jen kvůli mocenským choutkám Vladimira Putina. Není přece možné, aby ruští sportovci startovali na olympiádě a jejich případné úspěchy využívala ruská propaganda, zatímco ti ukrajinští nasazují svůj vlastní život na obranu vlasti a umírají. U Bachmutu zemřel letos 25. ledna také Volodymyr Androščuk, dvaadvacetiletý ukrajinský reprezentant v desetiboji, který měl velkou šanci startovat na olympiádě, nikdy se na ní ale už nepodívá.

Rusko navíc kromě rozpoutání války také porušilo takzvaný „olympijský mír“, když v době probíhajících her napadlo jinou zemi. Je sice pravda, že Vladimir Putin počkal pár dní, až skončí Olympijské hry, ale na konec paralympijských her v Pekingu už se čekat neobtěžoval. Je nad slunce jasné, že v takových podmínkách ruští ani běloruští sportovci na olympiádě startovat nemohou a veškeré úvahy o jejich startu, byť pod jinou vlajkou, považuji za nehorázné.

Jsem proto rád, že senátní podvýbor pro sport, a nakonec i Senát jako celek, podpořili návrh, aby Český olympijský výbor důrazně odmítl účast ruských a běloruských sportovců a všemi prostředky zabránil jejich startu. V případě, že by nakonec Mezinárodní olympijský výbor start Rusů a Bělorusů umožnil, považuji za jedinou možnost bojkotovat Olympijské hry a nevyslat na ně české sportovce.

Tomáš Třetina, senátor TOP 09, předseda podvýboru pro sport

zdroj: Lidové noviny, 22.3.2023

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Témata: Sport, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme