Političky se brání výhrůžkám a padají tresty

23. 3. 2023

Zlu se nesmí ustupovat, myslí si politička Markéta Pekarová Adamová a vysvětluje tím, proč se rozhodla řešit ostré výhrůžky, které dostává. Podle ní se už v několika případech podařilo pisatele potrestat.

Jednou z političek, které nebezpečnému vyhrožování čelí pravidelně a dlouhodobě, je předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Vypovídání na policii či u soudu nebo přebírání zásilek od soudů se pro ni a její asistentku už stalo téměř rutinou. Každý měsíc jim to zabere několik hodin.

„Vyjádřit názor nebo nesouhlas patří k demokracii. Ale ve chvíli, kdy to přesáhne hranici vyjádření názoru a stává se z toho výhrůžka smrtí, to už řeším a s týmem takové vzkazy vždy posíláme policii,“ uvádí Pekarová Adamová.

Úsilí se podle ní vyplácí. Případů, kdy byli lidé uchylující se k výhrůžkám odsouzeni, je podle ní hodně. „Dovolím si tvrdit, že policie je v tomto úspěšná. Ti lidé se ocitnou u soudu častokrát velice brzy od chvíle, kdy výhrůžku napíšou,“ popisuje politička, které pravidelně chodí vzkazy typu, že by měla být zabita či znásilněna.

„Měla bys viset. Kulku do hlavy okamžitě. Ať tě znásilní davy migrantů, když je tady tak chceš,“ vyjmenovává Pekarová Adamová některé ze vzkazů, které jí chodí. A za které už přišel i trest.

Před rokem třeba dostala peněžitý trest 42letá žena, která předsedkyni Sněmovny napsala, že za své názory si zaslouží být postavena ke zdi, vyhozena z okna nebo znásilněna a mučena migranty.

„Většinou dostávají pokuty. Naposledy jeden pán z Moravskoslezského kraje dostal podmínku. Takže policie to nebere na lehkou váhu,“ míní šéfka dolní komory.

„Vůbec se nedivím některým kolegům, že se jim s tím nechce trávit čas a zabývat se tím, protože finálně to toho času stojí opravdu hodně. A já si kolikrát, když znovu jdu na poštu pro doporučený dopis od soudu, říkám, jestli to bylo nutné. Ale prostě mi přijde, že zlu se nesmí ustupovat. Stojí mi za to řešit takové případy i jako prevenci, aby to ti lidé už neopakovali vůči někomu jinému,“ říká.

Za jeden z důvodů, proč takovéto případy nahlašuje, označuje i příklady ze zahraničí, kde v případě několika politiků přešli jejich kritici od slov k činům. Jen namátkou: Nedávno byl odsouzen na doživotí vrah starosty polského Gdaňsku Pawla Adamowicze. Útočník ho ubodal na pódiu přímo před diváky a kamerami. Před třemi lety zavraždil pravicový extremista hesenského politika Waltera Lübckeho kvůli jeho podpoře imigrace, předloni extremista zavraždil britského konzervativního poslance Davida Amesse. V roce 2016 pak Velkou Británií otřásla vražda labouristické političky a odpůrkyně Brexitu Jo Coxové.

Podle české političky může být jen otázkou času, kdy k něčemu takovému dojde i v Česku. I z toho důvodu jí prý policie důrazně nedoporučila s lidmi, kteří jí takové vzkazy posílají, zkoušet jakkoliv komunikovat nebo se snažit si s nimi názory vyříkat.

„Tohle jsem konzultovala s policií, protože mě to také napadalo, ale bylo mi to velmi důrazně nedoporučeno. Ano, může se ve 100 případech stát, že ten člověk je jen frustrovaný a vybíjí si tím svoji zlost, ale ten stý první může být člověk, který by svoji výhrůžku byl ochoten a schopen realizovat,“ vysvětluje.

 

zdroj: seznamzpravy.cz, 20.3.2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme