Dovolená před létem: destinace, které je lepší navštívit před sezónou

Tři v jednom

Vaším příštím cílem je egyptská Taba. Než začnete ohrnovat nos, že v Egyptě jste byli už mockrát, vězte, že Taba je jiná. Je jiná než Hurghada, jiná než Sharm el Sheikh a další známá egyptská letoviska. Kromě toho, že není tolik zprofanovaná, má i výjimečnou polohu. Nachází se v Akabském zálivu, jen pár kilometrů od Izraele a Jordánska, na dohled je i Saudská Arábie. Během jednoho pobytu tak můžete pohodlně stihnout všechno – šnorchlovat nad egyptskými korály, navštívit nejposvátnější místa naší civilizace v Izraeli, zalevitovat si v Mrtvém moři, zaplavat si s volně žijícími delfíny i na vlastní oči vidět jeden z nových sedmi divů světa zapsaných na seznamu UNESCO, jordánskou Petru.

Strategická poloha

Do Taby se dostanete přímým letem z Prahy za přibližně čtyři hodiny. „Aktuálně se do egyptské Taby létá z Prahy každé pondělí. Během letní sezóny se počet letů rozšíří na dva týdně. Nově se do tohoto oblíbeného letoviska u Rudého moře bude létat také z Brna,“ upřesnila tisková mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková. Pokud se ubytujete v hotelu Mövenpick, dojdete na egyptsko-izraelskou hranici pěšky. Kromě své výhodné polohy a komfortu, který od sítě tohoto jména lze očekávat, se dočkáte také „chocolate hour“, kterou nejde nevyužít. Trojice hotelů Taba Heights, konkrétně Mosaique, Strand nebo nově otevřený Bayview, má zase nejlepší polohu pro překročení hranice do Jordánska, kam se dostanete lodí za přibližně 40 minut.

Egypt

Mrtvé moře i svatá místa

Jeden den věnujte návštěvě Izraele. Brzy ráno přejdete egyptsko-izraelskou hranici a autobusem vyrazíte k Mrtvému moři. Po vykoupání v blahodárné vodě se pokračuje v cestě do Betléma do Baziliky Narození Páně, kde můžete vidět a sáhnout si na místo označené stříbrnou betlémskou hvězdou, kde se narodil Ježíš. Po jeho stopách můžete pokračovat i nadále – v Jeruzalémě se podívat na místo poslední večeře Páně, Olivovou horu s nejstarším židovským doposud používaným hřbitovem na světě, kde jedno pohřbívací místo vyjde na cca 7 milionů korun. V Chrámě Božího Hrobu se dotknout skály Golgoty, kde byl Ježíš ukřižován, a kamene, kde omyli a připravili k pohřbu jeho tělo. Věřící jsou přesvědčeni o jeho magické moci, proto se ho dotýkají, líbají ho nebo na něj pokládají předměty, které si přejí požehnat. Jen o kousek dál se v rámci Chrámu můžete podívat také do Božího hrobu, kam Ježíše uložili a odkud měl vstát z mrtvých. Pokud budete mít štěstí, zažijete zde na vlastní kůži bohoslužbu františkánských mnichů a jejich zpěvy, které dodají už tak posvátné atmosféře Chrámu ještě větší sílu.

Historické jádro Jeruzaléma je prošpikované uličkami nebo tržnicemi s krámky, kde koupíte všechno co potřebujete a především to, co nepotřebujete. Šperky, nádherné vyšívané šaty, voňavé koření, sladkou chalvu se všemi možnými příchutěmi, šátky, kadidlo a suvenýry všeho druhu. Pouť po Jeruzalémě zakončete u nejposvátnějšího místa židovství – Zdi nářků. Předem si připravte malé papírky s vašimi nejvroucnějšími přáními, které můžete zastrčit do skulin starobylé zdi a poprosit vyšší moc o jejich vyplnění. Odcházet od Zdi nářků ve chvíli, kdy se na Jeruzalém snáší soumrak, začínají se rozsvěcet světla a nad městem se z minaretů rozléhá volání muezínů je okamžik, který se vám na dlouho vryje do paměti.

Zeď nářků

Po stopě Oprah Winfrey a Indiany Jonese

Další místo, které si zaslouží návštěvu, je jordánská Petra. Sotva před pár dny se tímto starodávným nabatejským městem vytesaným do skal prošla i Oprah Winfrey. Skalní město, dnes zapsané na seznam světového dědictví UNESCO, původně vzniklo jako pohřebiště v dokonale krytém místě, kde se setkávají tři údolí. Nejznámější a nejfotografovanější dominantou Petry je budova Pokladnice, kterou znáte z filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava. Ve filmu to bylo ztracené zapomenuté místo, ve skutečnosti ale tepe životem. Velbloudi a oslíci, beduíni, kteří se snaží vám nabídnout projížďku, výšlap na některou z vyhlídek nebo zboží ze svých stánků, které lemují cestu k dalším významným kamenným památkám v tomto údolí. A turisté, kterých v tomto období ale není ještě zdaleka tolik, jako v hlavní sezóně. Za vidění stojí hrobky, římský amfiteátr, Hadriánova brána či pozůstatky byzantského kostela s množstvím dochovaných fresek. Zážitek je i samotná cesta lodí akabským zálivem z Jordánska zpět do Egypta.

Petra

Proč teď?

Díky počasí, které právě teď v oblasti Taby, Izraele a Jordánska panuje, nejsou cestování a výlety úmorné. Je teplo, můžete se koupat v moři, v nádherných hotelových bazénech, šnorchlovat, ale zároveň netrpíte vedrem, když se rozhodnete absolvovat některý z výletů na památky nebo vyjížďku čtyřkolkami do pouště. Dalším důvodem, proč nečekat na léto, jsou i aktuální ceny zájezdů. Před hlavní sezónou, ale zároveň ve chvíli, kdy počasí už je letní, se ceny pobytůpohybují i o deset tisíc níže než po začátku období dovolených. Kromě toho se také vyhnete davům návštěvníků, které přichází se začátkem léta. Potřebujete ještě nějaký další důvod, proč nečekat a vyrazit si plnit své cestovatelské sny právě teď?

Eklektický zámek plný umění i vesmírná loď. Kde v Česku přenocovat?

elle.cz

Zdroj: Autorský článek, CK Čedok, Wikipedia