Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Sparta má před derby blízko k rekordu. Tvrdík vzkazuje, že si ho vezme zpět

Aktualizováno
24. březen 2023
Sdílejte:
Nedělní ženské derby v první lize poutá pozornost už před výkopem. Na zápas o průběžné první místo je zatím prodáno přes šest tisíc vstupenek. Do slávistického rekordu chybí pár stovek diváků.
Momentka z podzimního derby, které v Horních Měcholupech skončilo 2:2.Foto: AC Sparta Praha

Na nedělní derby v ženské lize, které se hraje na hlavním sparťanském stadionu na Letné, už je prodáno přes šest tisíc lístků. Sparta je tak blízko cíli: chce překonat minimálně klubový český rekord na ženském fotbale.

Drží ho slávistky, které v Edenu v roce 2019 při čtvrtfinále Ligy mistryň s Bayernem podporovalo 6882 diváků. Celkový český rekord byl pak zapsán v roce 2017 v Plzni, kde na zahajovací zápas mistrovství Evropy sedmnáctiletých Česko – Francie (1:2) přišlo 10 219 diváků.

Vstupenky jsou k dispozici za 100 korun online nebo se dají koupit v den zápasu na pokladnách přímo na Letné. Derby startuje od 14 hodin, aby nekolidovalo s hokejovým čtvrtfinále mezi Spartou a Třincem.

„Chceme českému fotbalovému prostředí dokázat, že i holky umí hrát fotbal. Jdeme do toho naplno, pro mě je derby bitva, kterou jdu vyhrát,“ říká sparťanka Lucie Martínková.

„Jsme opravdu šťastní, že můžeme derby odehrát na Letné. Myslím si, že každá hráčka, která trénuje na Strahově, sní o tom, aby si tu jednou mohla zahrát,“ dodává sparťanský trenér Martin Masaryk.

Nemělo by jít o poslední letošní derby s velkou návštěvou. „Líbí se nám, že se hraje na hlavním stadionu. Budeme reagovat stejně. Derby žen bude u nás také na hlavním stadionu. Pokud překonají rekord, budeme ho chtít zpátky,“ vzkázal v tomto týdnu Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva Slavie.

Sparta k derby chystá bohatý doprovodný program. Sparťanskou a českou hymnu před zápasem zazpívá Monika Bagárová, předzápasový program bude spolumoderovat Jana Peroutková a nachystané je i hudební vystoupení sparťanské dýdžejky Brownie. O poločase se bude soutěžit o lístky na mužské ligové derby, které je na Letné na programu v půlce dubna.

Sparťanky jdou do derby s extra motivací navíc, když v posledním ligovém kole remizovaly na Slovácku 1:1 a Slavia je po domácí výhře 10:0 nad posledním Baníkem v prvoligové tabulce o bod přeskočila.

„Psychická výhoda na naší straně je, ale derby je specifický a úplně jiný zápas, teprve tam se ukáže, jak na tom jsme. Na derby se vždycky těšíme, jsou to v lize ty nejtěžší zápasy. Těšíme se o to víc, že budeme hrát na hlavním stadionu, i když na Letné. Má přijít hodně diváků, což je pro nás vždycky odměna. Doufám, že přijde i hodně těch slávistických, podpoří nás a zápas zvládneme,“ říká Simona Necidová, obránkyně Slavie.

Naše číslo 24

Vyzpovídali jsme Tomáše Součka nebo oscarového producenta a bývalého prezidenta LOSC Lille Michela Seydouxe. Řešíme tajemnou smrt východoněmeckého Beckenbauera. Celkem pro vás máme více jak 160 stran unikátního fotbalového čtení.

      To chci!

      Letenští zkouší zopakovat úspěšný model, který už v této sezoně aplikovali v anglické a německé lize. Derby na konci března dali na hlavní sparťanský stadion a zápas se hraje během reprezentačního okna, kdy bude mužský klubový fotbal vypnutý. Hlad po fotbale tak fanoušci Sparty, Slavie a dobrého fotbalu budou moci zahnat na Letné. Loni na podzim takto na zápas Arsenalu s Tottenhamem přišlo 47 tisíc lidí a na Bayernu s Frankfurtem bylo 23 tisíc diváků.

      Už teď je jasné, že půjde o mimořádnou návštěvu, když je zatím na největší ženské derby prodáno víc lístků, než jaká je průměrná návštěvnost Liberce, Jablonce nebo Mladé Boleslavi v aktuálním ročníku první ligy mužů. A na 1. ligu žen tu nejčastěji chodí desítky až nižší stovky lidí. Na podzim podle oficiálních statistik fotbalové asociace byl ligový rekord kolem 500 diváků a to na derby Slavie se Spartou (2:2), které se hrálo v Horních Měcholupech, a pak v Liberci na Spartu.

      Na Slavii na podzim v Lize mistryň pak chodilo zhruba 700 lidí, když nehrála v Edenu a na dva zápasy na hlavním slávistickém stadionu přišlo dvakrát přes tisíc lidí. Když reprezentace hrála loni v dubnu kvalifikaci na mistrovství světa s Islandem v Teplicích dorazily zhruba 3000 lidí a hráčky byly nadšené.

      Derby se dočká také kvalitního televizního pokrytí, když ho bude vysílat O2 TV Sport.

      „Bude to přenos v nejvyšší televizní kvalitě, jak jsou diváci zvyklí u nejatraktivnější zápasů z Fortuna ligy nebo Ligy mistrů. Chybět nebude ani půlhodinové předzápasové studio, kde zkušený moderátor David Sobišek přivítá expertky z fotbalového prostředí. V poločasovém a pozápasovém studiu dostanou prostor i odborné rozbory nebo elektronická tužka. Reportérkou přenosu bude Denisa Doležalová,“ říká David Solnař, mluvčí O2 TV.

      „Na vysílání jsme se domluvili přímo se Spartou. Přenos si následně vyhodnotíme a uvidíme, zda se pustíme do nějaké rozsáhlejší spolupráce. V minulosti jsme se zástupci Fotbalové asociace ČR vedli debatu o možnosti vysílat nejvyšší ženskou soutěž,“ dodává Solnař.

      Ženskou ligu hraje osm týmů (velkou představovačku jsme měli v létě před startem soutěže), které nejprve hrají každý s každým doma a venku a po těchto 14 prvních zápasech se tabulka dělí na dvě skupiny po čtyřech, kde spolu týmy znovu hrají každý s každým. Českou ligu zatím nevyhrál nikdo jiný než Sparta a Slavia, obhájkyněmi jsou sešívané. A ani letos se nedá čekat, že by byl mistr jiný. Po 13 kolech je první Slavia s 34 body, Sparta na ni ztrácí bod a třetí Slovácko je o deset bodů za Slavií.

      O víkendu se hrají také další tři zápasy první ženské ligy: čtvrtý Liberec hostí v sobotu o 11:00 pátou Plzeň, osmý Baník hraje v sobotu od 13:00 s šestou Lokomotivou Brno a sedmá Dukla hostí v neděli od 14:30 třetí Slovácko.


      Naše číslo 24

      Vyzpovídali jsme Tomáše Součka nebo oscarového producenta a bývalého prezidenta LOSC Lille Michela Seydouxe. Řešíme tajemnou smrt východoněmeckého Beckenbauera. Celkem pro vás máme přes 160 stran unikátního čtení.

      To chci!

      Text vznikl v rámci projektu Girl Power, kde se snažíme upozornit na ženský fotbal. Na hru samotnou, ale i na její společenský přesah. Partnery Girl Power jsou výrobce sportovního oblečení, vybavení a obuvi PumaHeroine, magazín o hrdinkách cílící na ženské publikum.

      Související články

      Český sport jde s dobou a digitalizuje. Platformu EOS používá už 500 klubů

      Přibývá sportovních klubů, které se při správě veškeré agendy spoléhají na moderní technologie a digitalizaci. Výjimkou není ani amatérský fotbal. Funkcionářům i členům oddílu totiž zbyde víc času na sport samotný.

      Tiskové zprávy

      Žádný návrat do Bayernu. Nagelsmann prodloužil u německého nároďáku

      Julian Nagelsmann se po Euru do Bayernu nevrátí, jak se o tom v poslední době hojně spekulovalo. Místo toho šestatřicetiletý trenér prodloužil smlouvu jako kouč národního týmu. A to až do roku 2026, do příštího MS.

      Cesta na Euro

      Zlomí Kane prokletí? A má k triumfu v Lize mistrů blíž Mbappé, nebo Bellingham?

      Liga mistrů během čtvrtfinálových bojů znovu ukázala své kouzlo. Je Bayern v menší krizi, než píší média? Bylo vystoupení Realu ostudou, nebo účel světil prostředky? A kdo má nejlíp nakročeno k celkovému triumfu? Vše o vrcholné fázi prestižní soutěže rozebírá nový díl FC podcastu.

      Podcast
      Popup se zavře za 8s