Salač dojel po startu z pole posion na úvodu MS v Portugalsku čtvrtý

foto Filip Salač v čele Velké ceny Portugalska, 26. března 2023.

Portimao (Portugalsko) - Motocyklový jezdec Filip Salač zahájil nový ročník mistrovství světa čtvrtým místem ve Velké ceně Portugalska. Po startu z pole position dojel v závodu Moto2 těsně pod stupni vítězů s odstupem přes dvě a půl sekundy na třetího Itala Tonyho Arbolina. Závod královské MotoGP vyhrál mistr světa Francesco Bagnaia z Itálie a navázal na vítězství ze sobotního sprintu.

Z prvního místa na startu jel Salač podruhé v kariéře. Předloni na Sachsenringu ještě v nejslabší kategorii Moto3 tuto výhodu nevyužil a závod po technických problémech nedokončil. Tentokrát se mu dařilo mnohem lépe a dosáhl svého druhého nejlepšího výsledku v Moto2 po loňském druhém místě ve zkrácené Grand Prix Thajska. Vyhrál předloňský šampion v Moto3 Španěl Pedro Acosta, který si připsal čtvrté vítězství v této kubatuře. Salač za ním zaostal o sedm sekund.

Jednadvacetiletý český jezdec výrazně překonal loňské 14. místo na okruhu v Portimau, který mu podle jeho slov příliš nesedí. "Jsem s tím hodně spokojený. Nečekal jsem to, přestože jsem startoval z pole position. Nebylo to vůbec jednoduché, byl jsem hodně nervózní," řekl Salač televizní stanici Nova Sport. "Moje strategie byla ne úplně tlačit v prvních kolech. Nechtěl jsem přehřát zadní pneumatiku a udělat začátečnickou chybu jako minulý rok v Kataru a spadnout na úvod," uvedl.

Kromě Acosty a Arbolina ho předstihl už jen další Španěl Arón Canet, druhý z kvalifikace. "Troufnu si říct, že to byl můj nejlepší závod v Moto2, ne-li v kariéře, takhle na suchu. Super body do celkového pořadí. Získal jsem dneska spoustu nových zkušeností. Určitě mě to hodně posune," pochvaloval si Salač.

O možná ještě lepší výsledek ho připravil souboj s Italem Celestinem Viettim, který českého jezdce zpomalil. "Byl to normální závodní incident. Nechal jsem mu tam místo, tak mi to tam poslal. Lekl jsem se. Naštěstí jsem si ho všiml, jinak bych spadl. Nebýt téhle chyby, tak si myslím, že jsem byl schopný se držet i Caneta a Acosty. Ale jsem víc než šťastný, že to dopadlo takhle," řekl Salač.

V nejsilnější třídě MotoGP vykročil za obhajobou titulu Bagnaia, jenž v Portugalsku získal maximální počet 37 bodů díky sobotnímu vítězství v premiérovém sprintu (12) a následně i v dnešním hlavním závodu. Šestadvacetiletý jezdec Ducati vyhrál s náskokem 687 tisícin sekundy před Španělem Maverickem Viňalesem na aprilii, o další dvě sekundy zpět dojel třetí Ital Marco Bezzecchi. "Byl to hodně dlouhý závod, ale jsem moc šťastný. Sezonu jsme odstartovali tak, jak jsme s týmem chtěli," pochvaloval si Bagnaia po 12. vítězství v královské kategorii.

Po startu z pole position neuspěl Španěl Marc Márquez, jenž ve třetím kole upadl a srazil při tom průběžně druhého domácího Miguela Oliveiru. Zatímco šestinásobný mistr světa MotoGP vyvázl z nebezpečně vypadajícího pádu zdánlivě nezraněn a šel se ještě v průběhu závodu omluvit k soupeři do paddocku, Portugalec musel do lékařského centra na okruhu. Vyšetření u Oliveiry nakonec ukázala pouze zhmožděninu pravé nohy, zatímco u Márqueze je podezření na zlomeninu záprstní kůstky na pravé ruce. Dalším testům se podrobí v Barceloně.

V závodě Moto3 vybojoval premiérové vítězství Španěl Daniel Holgado. Šampionát pokračuje příští týden v Argentině.

Výsledky Velké ceny Portugalska, úvodního závodu mistrovství světa silničních motocyklů v Portimau:

Moto2: 1. Acosta 36:04,193, 2. Canet (oba Šp./Kalex) -1,358, 3. Arbolino (It./Kalex) -4,460, 4. Salač (ČR/Kalex) -7,110, 5. González (Šp./Kalex) -8,193, 6. Dixon (Brit./Kalex) -9,146.

Moto3: 1. Holgado 34:27,061, 2. Muňoz (oba Šp./KTM) -0,160, 3. Moreira (Braz./KTM) -0,175, 4. Rueda (Šp./KTM) -0,206, 5. Masiá (Šp./Honda) -0,233, 6. Sasaki (Jap./Husqvarna) -1,090.

MotoGP: 1. Bagnaia (It./Ducati) 41:25,401, 2. Viňales (Šp./Aprilia) -0,687, 3. Bezzecchi (It./Ducati) -2,726, 4. Zarco (Fr./Ducati) -8,060, 5. Á. Márquez (Šp./Ducati) -8,125, 6. B. Binder (JAR/KTM) -8,247.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď