Žlutý dres měnil v královské etapě Cape Epic majitele

Georg Egger a Lukas Baum vysvlékli Nino Schurtera a Andri Frischknechta ze žlutého dresu. Češi srdnatě bojují s defekty a zraněními...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec, Nick Muzik a Sam Clark / Cape Epic
Žlutý dres měnil v královské etapě Cape Epic majitele

 

 

Cape Epic 2023 má po páté - královské etapě - nové lídry v mužské kategorii. 102 km s 2 450 m převýšení z Oak Valley do Lourensfordu přes nejvyšší bod letošního ročníku vyhrála německá dvojice Georg Egger a Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Factory) s náskokem 2:40 min na vedoucí pár Scott Sram, jenž dojel třetí. Do předposlední etapy tak půjdou obhájci loňského vítězství ve žlutých dresech. V kategorii žen si po včerejším úspěchu v časovce zopakovaly triumf Kim Le Court (MAU) a Vera Looser (NAM). Martin Stošek (Canyon Northwave) se musel znovu vypořádávat s defektem, Kateřině Nash se navíc ozvala naražená žebra z prvního dne.

Přes noc a ráno spadlo trochu vody...

Už tak náročnou královskou etapu ještě ztížil celonoční a ranní déšť, v němž závodníci vystartovali. Netradičně se tak museli prodírat doslova potoky vody, které je doprovázely téměř celý den, i když v druhé půlce už ve sluníčku. Trpěla nejen psychika, ale i technika...

"Byl to hodně těžký den, trpěl jsem dost. Možná nejbrutálnější závodní den, co jsem zatím zažil. V jednom místě jsem se doslova vykoupal v hluboké louži," říkal v cíli Lukas Baum, jenž se se svým parťákem utrhnul v nejdelším stoupání zhruba na 40 km a až do cíle jeli sólo závod, v němž vteřinku po vteřince navyšovali svůj náskok na pronásledovatele. A do cíle přijeli špinaví a unavení, ale šťastní.


Andri Frischknecht a Nino Schurter se snaží smazat náskok Němců...

Po 2:32 min. přijel další německý pár týmu Singer Racing ve složen Martin Frey a Simon Stiebjahn, který se dosud trápil se zažívacími problémy. O dalších 8 sekund později pak cílovou pásku proťali Nino Schurter a Andri Frischknecht. I na jejich tvářích byla znát únava a pochopitelně i zklamání. Po čtyřech dnech v roli lídrů museli žluté dresy předat. 


Georg Egger a Lukas Baum v promáčených trailech...


Georg Egger a Lukas Baum ve žlutém...

"Je skvělé si na sebe obléct žlutý dres ještě před koncem závodu," uvedl Georg Egger. "Musíme ale zůstat v klidu, zbývají ještě dvě etapy, a pokud pojedeme chytře, myslím, že bychom vítězství mohli udržet,” pokračoval Egger, jenž zítra s Lukasem nastoupí do předposlední 6. etapy s náskokem 1:29 min. na Schurtera s Frischknechtem. Závěr Cape Epic 2023 tak slibuje další drama. 

Martin Stošek s Andreasem Seewaldem (Canyon Northwave) nabrali další ztrátu vinou defektu. V průběžném hodnocení jsou stále pátí. Týmoví kolegové Petr Vakoč a Marc Stutzmann, kteří dnes zachraňovali Martinův defekt, jsou osmí.


Martin Stošek a Andreas Seewald v chráněné oblasti, kde se nesmí jezdit na kole...


Petr Vakoč a Marc Stutzmann

"Podmínky byly dneska extrémní, asi jsem nezažil závod takovýho typu. Na začátku pršelo, na kopcích byly potoky vody, jeli jsme pořád vodou, místy až po kolena hlubokou a nebylo vidět, co je na dně. Chtěli jsme s Andym jet od startu ostřeji, být vepředu, ale tempo jsme nezachytili a zůstali jsme vzadu a jeli ve druhý skupině. Před polovinou závodu jsme pak chytli blbej defakt zadního kola a Petr mi ho nakonec musel půjčit. Zase to byla smůla v kombinaci s tím, že jsme nebyli tam, kde jsme měli být. Pořád jsme sice slušně šlapali, nebyli jsme odevzdaní, a kdybychom byli odevzdaní, zejtra bychom se už nenamotivovali vůbec," vypověděl Martin Stošek, jenž dnes s Andreasem nabral hrozivých 20 minut ztráty.   

"Dneska to bylo fakt náročný, začátek byl šílenej, lilo jako z konve, bohužel jsem si hned ustlal, trefil jsem nějakou větev. Nechutnal mi výjezd na Groelandberg, musel jsem chytit tempo. Jeli jsme s Martinem a Andym, ale bohužel měli defekt. Dával jsem jim zadní kolo a pak jeli celej zbytek sami a zkoušeli dohnat ztráty. My jsme museli defekt opravit, dávali jsme tam duši, což bylo docela rychlý, ale pak nám trvala výměna kola na tech zóně, protože jsme nechtěli jet dál s duší," vykreslil dnešní etapu Petr Vakoč.


Jan Fišnar a Pavel Gonda v cíli královské etapy...


Na slušném 35. místě dorazili do cíle Pavel Gonda s Janem Fišnarem (Czech Rocket Outfindo), což jim vyneslo třetí příčku v kategorii Masters. "Už se cítím líp, ale 100 % výkonu do toho dát vůbec nemůžu. Bohužel se to tady už asi nezlepší, ale zase jsme si to dnešní peklo docela užili, byl to zážitek," sdělil v cíli Honza Fišnar.

Na startu se neobjevil Milan Damek (IMMOunited), jenž se už několik dní trápí se zažíváním. "Už to nemělo smysl, v podstatě do sebe nic nedostanu, nemám energii, jsem jako moucha."

V závodě tak pokračuje méně než polovina z původního počtu startujících Čechů!  


Kim Le Court a Vera Looser se rozjely a po vítězství v královské etapě se posunuly na 2. místo průběžného pořadí...


Národní šampionky Mauricia a Namibie Kim Le Court a Vera Looser (tým EfficientInfinity Insure) si po včerejším úspěchu v časovce připsaly další vítěznou etapu, a to hned královskou. V průběžném hodnocení tak předstihly česko-argentinské duo Kateřina Nash a Sofia Gomez Villafane (91 Songo Specialized), jež dnes nabraly 19minutové manko. V oranžových dresech lídryň je nadále domácí pár Candice Lill a Amy Wakefield (e-Fort.net SeattleCoffeeCo).


Katka Nash a Sofia Gomez Villafane

"Pro mě je to pokračování v "suffer festu"," řekla v cíli Katka Nash, která si v prologu narazila žebra a bolesti se jí pomalu začínají ozývat. "Trpím od startu do cíle, naražený žebra mi dávaly dneska víc zabrat, takže se mi i špatně dejchalo, nemůžu se vůbec z hluboka nadýchnout. Snažím se jet, co to dá, mám silnou parťačku a podporuje mě dost. Víceméně to byla krásná etapa a přesto, že ten den nebyl ideální, myslím si, že by se to zejtra ještě mohlo otočit," stále věří Katka.

Cape Epic 2023 se blíží ke svému závěru, v sobotu 25. března na závodníky čeká předposlední 6. etapa s parametry 78 km / 2 300 m. Byť se jedná o nejkratší řádnou etapu, vůbec nic snadného to nebude, trať povětšinou povede po trailech kolem Lourensfordu. 

 

 


 
 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Žlutý dres měnil v královské etapě Cape Epic majitele
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyPetr Vakoč v Rakousku zahájil světovou gravel sérii
    Petr Vakoč v Rakousku zahájil světovou gravel sérii
  2. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  3. Týmy a klubyTým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
    Tým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
  4. PozvánkyKristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
    Kristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
  5. ZávodyFotogalerie: Cape Epic 2024
    Fotogalerie: Cape Epic 2024
  6. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744