Najmon odhalil nové detaily: Čelil jsem nátlaku. Jurečka chtěl na úřad dosadit své lidi

Bývalý ředitel Úřadu práce ČR se po uveřejnění nahrávky s Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) pro web iDnes rozhovořil o praktikách šéfa resortu. Podle Viktora Najmona se ministr práce a sociálních věcí do úřadu snažil nasadit „svoje“ lidi. Ti byli navíc vyšetřováni v souvislosti se šikanou zaměstnanců. Jurečka své pochybení popírá, stejně jako ostatní vládní zástupci.

„Delší dobu jsem čelil nátlaku, aby se změnil management generálního ředitelství (Úřadu práce). To jsem odmítl. A odmítl jsem i systemizaci, která mi byla předložena. Systemizace, kterou jsem já sám v loňském roce předkládal, nebyla panem ministrem (Jurečkou) brána v potaz,“ uvedl pro web iDnes bývalý ředitel úřadu Najmon.

ČTĚTE TAKÉ: Pekarová: Nahrávky Najmona jsou na hraně legálnosti. Jurečka se snažil o slušnou dohodu

„Naopak on (ministr) mi předal svoji, se kterou jsem nesouhlasil a která mířila přímo na generální ředitelství. Přišli jsme tam kvůli ní o zhruba dvacet lidí, kteří přešli buď na ministerstvo, nebo odešli úplně,“ popsal dále Najmon, který ve čtvrtek uveřejnil nahrávku z jednání s Jurečkou, kde se ho měl ministr snažit přemluvit, aby za mimořádný příspěvek opustil svůj post.

Zrušené odbory

Najmon měl pak nahradit několik kolegů. „Byl například zrušen odbor kanceláře generálního ředitele, kterou vedla kolegyně Kateřina Csillagová. Byla to jedna z kolegyň, která řešila šikanu v Liberci. K 1. dubnu pak bude končit odbor pana Ondřeje Šrama, který rovněž šetřil šikanu v Liberci, která se týkala tamní ředitelky paní Kateřiny Sadílkové. Můžu se domnívat, že to bylo cílené,“ uvedl Najmon s tím, že nová struktura neodpovídá krajským pobočkám ani tomu, jak je Úřad práce nastaven.

Papír se jmény, které by podle Jurečky přicházely v potaz, Najmon nedostal. „Bylo mi ale řečeno, abych vzal zpátky právě paní Kateřinu Sadílkovou a paní Marcelu Ottovou. Ty teď vedou Úřad práce,“ dodal. Právě s nimi měl Najmon problém, protože v tu chvíli šetřil šikanu v Liberci. Jako důvod návratu těchto lidí byly dle Jurečky manažerské dovednosti.

V rozhovoru bývalý ředitel zároveň připustil, že o kritice ministra věděl. Množství práce prý ale rostlo neúprosným tempem. „Hodnocení, které jsem převzal v loni v srpnu za mou práci, bylo vynikající. Dostal jsem pak ale asi šest úkolů, které jsem měl v rámci hodnocení splnit ve velmi krátkých lhůtách. Do čtrnácti dnů, do měsíce, do dvou. To považuju za nestandardní. Pan ministr mi v rozhovorech na podzim loňského roku říkal, že je s mou prací nespokojen. Dal jsem mu důkazy, že děláme všechno pro to, abychom naplnili naši úlohu,“ dodal Najmon.

Jurečka tvrdí, že při odvolání šéfa Úřadu práce postupoval podle zákona. „Opakovaně jsem s panem ředitelem hovořil. Od června loňského roku jsem začal vnímat, že Úřad práce přestává plnit svou funkci, a začal jsem s ním logicky situaci řešit. V průběhu měsíců jsem ji probíral a snažil se najít cesty, aby se způsob organizace úřadu dokázal změnit tak, abychom dokázali vůči českým občanům zabezpečit všechny služby, které má poskytovat. Opakovaně jsem mu výtky říkal a nakonec jsem postupoval podle služebního zákona,“ uvedl na tiskové konferenci.

Hájí ho také premiér Petr Fiala (ODS) i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Podle informací, které mám, se pan ministr Jurečka snažil dosáhnout slušné dohody. (…) Bylo to více než na místě, tehdejší ředitel neměl dobré výsledky,“ sdělila Pekarová Adamová na otázku CNN Prima NEWS.

Tagy: