Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Jaromír Soukup v tom lítá: Lže a nemá čím platit, tvrdí věřitel. Osudový boj o budoucnost

Mediální magnát Jaromír Soukup.
Zdroj: se souhlasem Tv Barrandov
+ Dalších 5 fotografií
REAKCE

Podnikatel Jaromír Soukup (54) vlastní firmu, která dluží. A dluží minimálně třicet milionů korun, jak vyplývá z insolvenčního návrhu, který podaly Česká televize a Media Club ze skupiny TV Prima. Šlápl tak na kuří oko hodně vysoko: dvěma ze tří největších TV skupin republiky. Druhá ze společností se nyní vyjádřila ke stížnostem Soukupa (respektive jeho firmy Médey), v nichž jsou tvrzení, že ho měla prakticky vydírat a prý jej také nutila, ať zastaví majetek svůj a své dcery. Obsah vyjádření dlužníka Media Club označil za „zcela zavádějící a lživý“. A pokud magnát tvrdí, že problémy nemá, ať se prý nevyhýbá placení a bude klid. Redakce eXtra.cz to zjistila z nového dokumentu v insolvenčním rejstříku.

Firma Jaromíra Soukupa: Má dluhy a neplatí?

Mediální byznysmen Jaromír Soukup označil nedávno podaný insolvenční návrh kvůli třiceti milionům korun dávno po splatnosti za šikanózní s tím, že věřitelé žádost o úpadek zneužívají k vymožení svých pohledávek, místo toho, aby šli cestou klasického civilního soudu. Druhá strana, společnost Media Club ze skupiny TV Prima, ale říká, že podle ní byly splněny všechny podmínky pro to, aby se údajně předlužená Médea dostala do insolvence.

„Je to výlučně Dlužník, který má vůči navrhovateli 2 (Media Club – pozn.red.) a dalším svým věřitelům nesplněné peněžité závazky (dluhy) dlouho po lhůtě splatnosti, a to dluhy v řádu desítek milionů korun českých, které Dlužník nijak nezpochybňuje, ale věřitelům je jednoduše neplní,“ tvrdí společnost v prohlášení pro insolvenční soud. To ale minimálně z textu Médey pro soud nevyplývá: aspoň pohledávky České televize označila za sporné.

Věřitel: Médea zkouší obstrukce a skandály

Advokát zastupující věřitele se také vyjádřil k tomu, jak se to má s jeho údajným nátlakem k dosažení mimosoudní dohody, což Soukup považuje pomalu za „vydírání“.

„Byl to právě Dlužník, kdo v době před podáním Insolvenčního návrhu i po jeho podání kontaktoval Navrhovatele 2 (Media Club) a navrhoval Navrhovateli 2 postup, jak dosáhnout dohody o posunutí termínu splatnosti pohledávek Navrhovatele 2. Jedinou, a to tu nejjednodušší variantu, však Dlužník vůbec nenabízel – úhradu splatných pohledávek Navrhovatele 2,“ konstatuje Media Club zastoupený právním zástupcem.

Podle něj sice Soukupova firma Médea soudu tvrdí, že v úpadku není, ale nijak to nedokládá. Přitom by jí dle jeho názoru nebránilo nic v tom, aby jednoduše zaplatila dluhy, kdyby měla čím.

„Vyjma nepodložených nařčení a útoků především vůči Navrhovateli 2 Přípisy (firmy Médea – pozn. red.) jinak neobsahují žádné právně relevantní skutečnosti či důkazy ve vztahu k Insolvenčnímu návrhu a úpadkové situaci Dlužníka, neboť jde o námitky zjevně (na první pohled) zcela zástupné, resp. účelové ve snaze pokusit se určitým způsobem skandalizovat a obstruovat podání řádného Insolvenčního návrhu a v konečném důsledku tedy i průběh insolvenčního řízení jako takového,“ domnívá se věřitel a soudu nabídl, že pokud by ten chtěl některá z nařčení konkrétněji vyvrátit, že je mu kdykoli k dispozici.

Uvidíme, jak na toto zareaguje přítel Agáty Hanychové, kterému zdaleka nejde už jen o pouhou reputaci a post nejvytíženějšího moderátora u nás. Boj s dvěma ze tří největších českých televizních skupin, které asi těžko budou do splacení pohledávek přijímat další reklamy zprostředkovávané Médeou, může působit jako osudový pro celé Soukupovo mediální podnikání. Tohle bude ještě drama…

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy