Česká reprezentace se po 20 letech vrátila do Moldavska. ‚Měli jsme to jednodušší,‘ vzpomíná Baroš

Čeští fotbalisté už jsou v Moldavsku, kde se po úvodní výhře nad Polskem připravují na další zápas kvalifikace mistrovství Evropy. Národní tým se na stadionu v Kišiněvě představí po víc než 20 letech, kdy v moldavské metropoli zahájil úspěšnou kvalifikaci na Euro 2004.

Tento článek je více než rok starý.

Kišiněv (Moldavsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pozápasová radost Tomáše Součka

Pozápasová radost Tomáše Součka | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

V říjnu 2002 čeští fotbalisté v Kišiněvě potvrdili roli favorita, byť průběh utkání byl pro ně možná složitější, než čekali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si vzpomínky bývalých českých reprezentantů na zápasy s Moldavskem

V prvním poločase tenkrát na těžkém terénu v Moldavsku gól nepadl, po změně stran ale Marek Jankulovski proměnil penaltu a krátce na to upravil na konečných 2:0 Tomáš Rosický. V české brance byl už tehdy Petr Čech, který tou dobou v reprezentačním áčku pořád ještě začínal.

„Vzpomínám si na to, protože to byl oficiálně můj první start v kvalifikaci za národní tým. Podmínky byly dost složité, byla zima i dost velké bahno. Potýkali jsme se nejen se soupeřem, který byl plný odhodlání, ale i podmínkami,“ vzpomínal pro Radiožurnál Sport rekordman v počtu startů za českou reprezentaci Petr Čech.

V červnu 2003 národní tým v evropské kvalifikaci přivítal Moldavsko v Olomouci, kde zvítězil vysoko 5:0.

„Musím říct, že si vzpomínám matně, ale ty zápasy jsme zvládli dobře. Byly to takové ty zápasy, kdy se od nás čekala jasná výhra, v těch nesmíte klopýtnout a zvládnout to za každou cenu,“ zdůrazňuje bývalý obránce Zdeněk Grygera, který v kvalifikaci Eura 2004 nastoupil proti Moldavcům v obou vítězných duelech.

Současní reprezentanti na úspěchy svých předchůdců budou chtít v Kišiněvě navázat. Podle někdejšího útočníka Milana Baroše ale musí být obezřetní.

„Když člověk teď vidí i ty malé mančafty, je tam spoustu hráčů, kteří hrají v Evropě a mají potřebnou kvalitu. Kluky určitě nečeká nic lehkého i kvůli tomu, že budou favority a všichni spoléhají na to, že vyhrají. My jsme to měli jednodušší, měli jsme je ještě jako outsidery, dnes už je to v Evropě ale hrozně vyrovnané. Outsiderů je strašně málo,“ myslí si Milan Baroš – historicky druhý nejlepší střelec reprezentace. 

Na papíře ale malá země jako outsider jednoznačně působí. V kádru národního týmu najdeme většinou hráče domácí soutěže, rumunské a izraelské ligy či nižších soutěží v Turecku. V minulém zápase navíc Moldavsko pouze remizovalo s pětadvacetkrát menšími Faerskými ostrovy 1:1.

Pondělní zápas českých fotbalistů v Moldavsku začne ve 20:45, stejně jako přímý přenos Radiožurnálu i Radiožurnálu Sport.

Lukáš Michalík, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme