Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zlé správy pre cestujúcich: Európske nebo ochromujú štrajky! Desiatky zrušených letov, iné zasa meškajú

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

MNÍCHOV/PARÍŽ – Neustále štrajky vo Francúzov už presahujú hranice krajiny. Pravidelné protesty riadenia letovej prevádzky komplikujú cestovanie miliónom ľudí – dopady majú totiž aj na prelety nad Francúzskom. Krušné chvíle okrem toho zažívajú v týchto chvíľach aj cestujúci, ktorých lety majú niečo dočinenia s Nemeckom.

Na mníchovskom letisku, ktoré je druhým najväčším v spolkovej republike, dnes začal dvojdňový výstražný štrajk. Podľa agentúry DPA sa za oba dni dotkne celkom 1500 spojov a 200 000 pasažierov. Kvôli štrajku bude od nedele do utorka zrušených aj celkom 25 letov na Letisku Václava Havla v Prahe.

Archívne video: Ako sa narába s batožinou na letisku a prečo niekedy čakáte na svoj kufor o pár minút viac?

Ako sa narába s batožinou na letisku a prečo niekedy čakáte na svoj kufor o pár minút viac? (Zdroj: Facebook Ministerstvo dopravy a výstavby SR )

Cestujúcim, ktorí majú na dnešok a pondelok v pláne letieť z Mníchova alebo v bavorskej metropole pristáť, odporúčajú letecké spoločnosti, aby ich kontaktovali. Samotné letisko uviedlo, že naň ľudia nemajú jazdiť. Štarty a pristátie budú umožnené len humanitárnym letom.

Ako poznamenáva DPA, v nedeľu je ešte možné využiť napríklad najväčšie nemecké letisko vo Frankfurte nad Mohanom, v pondelok bude ale nájdenie alternatív výrazne zložitejšie. V tento deň sa totiž bude štrajkovať aj vo Frankfurte a tiež vo verejnej doprave po celom Nemecku.

Štrajk naruší aj leteckú prevádzku v Prahe, podľa hovorcu letiska Michala Procházku bude zrušených celkom 25 letov. Konkrétne ide o 13 odletov, ktoré mali od nedele do utorkového rána smerovať do Mníchova, Frankfurtu, Düsseldorfu a Kolína nad Rýnom, a 12 nedeľných a pondelkových príletov z rovnakých destinácií.

Zlé správy pre cestujúcich:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Problémy sú aj pre štrajky vo Francúzsku 

Rušno je pre štrajky aj v krajine galského kohúta. Francúzske letisko Orly, ktoré je druhé najväčšie v krajine, avizovalo, že bude v nasledujúcich dňoch zrušená až tretina letov. Dôvodom je štrajk letových dispečerov proti dôchodkovej reforme, ktorá prevádzku na letiskách v Paríži a niekoľkých ďalších menších francúzskych mestách naruší najmenej do stredy.

Francúzsky úrad pre civilné letectvo je od začiatku štrajku nútený pravidelne žiadať letecké spoločnosti, aby sa vzdali časti letového poriadku na niektoré letiská a prispôsobili ho počtu dispečerov v službe. Úrad tak chce predísť väčšiemu narušeniu prevádzky.

Ohľadom víkendu a budúceho týždňa úrad požaduje, aby bolo v sobotu zrušených 15 percent, v nedeľu 33 percent a od pondelka do stredy 20 percent letov z Orly. Obmedzenia sa dotknú aj menších letísk, napríklad lyonského letiska Saint-Exupéryho, ďalej Marseille-provence, Bordeaux-mérignac či Toulouse.

Lietadlo Ryanair
Zobraziť galériu (3)
Lietadlo Ryanair  (Zdroj: TASR/AP)

Ryanair pre Francúzov spisuje petíciu

Spoločnosť Ryanair dokonca cez týždeň vyzvala šéfku Európske komisie Ursulu von der Leyen, aby zaistila práva cestujúcim prepravujúcim sa letecky počas štrajku vo Francúzsku a zaistila ochranu jednotného vzdušného priestoru krajín Európskej únie. Letecká spoločnosť dokonca Úniu obvinila z nečinnosti a cestujúcich vyzvala, aby sa pripojili k petícii. Tento rok mali štrajky francúzskeho riadenia letovej prevádzky postihnúť už milión cestujúcich a oneskorilo sa kvôli nim zhruba 6-tisíc letov.

Ryanair tvrdí, že rešpektujú právo zamestnancov na štrajk, ale požaduje, aby boli počas štrajkov zaistené prelety vzdušným priestorom Francúzska a odborom stanovená povinnosť rokovať o svojich požiadavkách pred vyhlásením štrajku. Tiež upozornili, že zatiaľ čo francúzske zákony stanovujú povinnosť zaistiť aspoň minimum letov z a do krajiny, ochrana preletov zákonom stanovená nie je. Spoločnosť chce petíciu odovzdať Komisii hneď, ako vyzbiera milión podpisov.

Viac o téme: LetiskoCestujúciLetecká doprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu