Aplikace Bright Sky pomáhá obětem domácího násilí už tři roky. Nově nabízí i základní právní pomoc

Podle OSN až třetina žen zažívá domácí násilí v různých formách. Aplikace Bright Sky pomáhá situaci porozumět a najít asistenci, nyní i právní.

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

domestic-violence-pexels

Foto: RODNAE Productions/Pexels

Domácí násilí zažívá až třetina žen i mužů.

0Zobrazit komentáře

Předloni se na Netflixu stala hitem minisérie Služka, jejíž hlavní hrdinka po násilném výpadu svého přítele uteče a ocitne se bez peněz i přístřeší. Sama zprvu pochybuje, zda se skutečně stala obětí domácího násilí, a setkává se se ženami, jež se ke svým tyranům znovu a znovu vracejí. Podobnou zkušenost má ve skutečnosti mnoho žen. Pomoci jim chce aplikace Bright Sky, která umožňuje lépe rozpoznat znaky domácího násilí a nově nabízí i základní právní asistenci.

Podle zprávy vládní kampaně To je rovnost bylo v roce 2020 nahlášeno 428 případů domácího násilí, jejich skutečný počet ale má být až desetinásobný. Podle statistik OSN dokonce nějakou formu domácího násilí zažila každá třetí žena. Naprostá většina obětí se ovšem na policii z různých důvodů nikdy neobrátí.

Pomoci tento poměr změnit je jedním z cílů aplikace Bright Sky, která v Česku funguje od února roku 2020. Původně vznikla o rok dříve ve Spojeném království díky financování tamní Nadace Vodafone. Tentýž operátor aplikaci zastřešuje i u nás, používat ji ovšem samozřejmě může kdokoliv. Součástí projektu je přitom i česká policie, ministerstvo vnitra a nezisková organizace ROSA poskytující pomoc ženským obětem domácího násilí.

bright-sky-app

Foto: Bright Sky

Prostředí aplikace Bright Sky

Mezi základní prvky Bright Sky patří test, který pomůže vyhodnotit, zda je uživatel/ka aplikace nebo jeho/její známý či známá obětí nějaké formy domácího násilí. Sledují se přitom fyzické násilí, ale také psychologická manipulace, ovládání formou dohledu či kontrola nad financemi. Část obětí si svoji situaci dlouho ani plně neuvědomí, takže jde o důležitý nástroj diagnózy i edukace.

Další kategorie v aplikaci přímo popisují, jaké formy může domácí násilí mít, a obsahují i vysvětlení sexuálního násilí či stalkingu. V aplikaci nechybí ani možnost pořizovat záznamy jednotlivých incidentů domácího násilí prostřednictvím videa, zvuku či textu.

Vedle toho pak lze najít rady, jak mohou oběti nebo ti, co jim chtějí pomoci, postupovat. Srozumitelná vysvětlení a videa zde doplňují kontakty, kam se obrátit. Patří mezi ně linka pomoci obětem kriminality i domácího násilí a také linky pomoci organizací ROSA, Acorus, proFem, Magdalenium či Persefona. Relevantní kontakty však lze přímo v aplikaci vyhledat i podle polohy.

Právě součásti sekce s pomocí se týká nedávná aktualizace aplikace, přidávající základní právní rady. Záložka „průvodce českými zákony“ například vysvětluje, jakým způsobem je domácí násilí zakotveno v legislativě, kdy a jak je možné podat trestní oznámení, jaká mají oběti práva nebo kdo má nárok na bezplatnou právní pomoc.

Důležité je zmínit, že Bright Sky od začátku myslí na soukromí oběti. Veškeré záznamy domácího násilí jako fotografie, video, zvuk i text jsou tak dostupné pouze v aplikaci, ne v galerii či přehledu souborů daného zařízení. Stejně tak se stránky navštívené skrz aplikaci nezobrazí v historii.

Za tři roky, co Bright Sky v Česku funguje, si aplikaci stáhlo přes devět tisíc lidí a web projektu zaznamenal přes 81 tisíc návštěv. Jen v průběhu předchozího roku na tísňovou linku přes aplikaci zavolalo přes 400 lidí. Vzhledem ke statistikám rozšířenosti domácího násilí by jich ovšem mělo být více, zvlášť s přihlédnutím k faktu, že tento fenomén postihuje také muže – organizace Persefona zmiňuje až mezi 10 a 38 procenty populace.

Evropská komise loni navrhla celounijní pravidla pro potírání domácího násilí a násilí na ženách. Směrnice přitom kriminalizuje například znásilnění na základě absence souhlasu, které v české legislativě aktuálně takto definováno není. V roce 2016 také Česko podepsalo Istanbulskou úmluvu, mezinárodní smlouvu Rady Evropy zaměřenou na prevenci a boj proti násilí na ženách a domácímu násilí. Vláda ale úmluvu dosud neratifikovala, tedy ji závazně nepotvrdila jako platnou.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym