Zvrácený génius Hollywoodu Quentin Tarantino slaví šedesátiny

Dosažené vzdělání? Sledování filmů

Jeden z nejlepších režisérů, které Amerika právě teď má, se narodil před 60 lety teprve 16ti leté matce. Dětství strávil přilepený k televizní obrazovce a doslova hltal všechny filmy, seriály a kreslené komiksy. Ze střední školy ho v patnácti letech vyhodili, ale ne že by to Quentinovi vadilo – konečně se mohl naplno věnovat filmu. Našel si v LA práci uvaděče v pornokině, kterou dle svých vlastních slov označil jako jednu z nejlepších, které kdy měl, a přihlásil se do herecké školy. Po skončení studia si dvaadvacetiletý Quentin našel práci ve videopůjčovně VideoArchives na Manhattan Beach, kde nonstop sledoval filmy a dopodrobna studoval nejrůznější scény, které uměl citovat nazpaměť. Jak sám řekl: „Když se mě lidé ptají, zda jsem chodil do filmové školy, odpovídám, že jsem chodil na filmy.“

Převrátit Hollywood vzhůru nohama

Přihlásil se také na kurzy herectví a začal si přivydělávat psaním scénářů. Brzy ho ale začalo štvát, že své díla odevzdává za směšné peníze do cizích rukou a pak nemá žádná vliv na to, jak jsou scénáře měněny. Pokusil se proto zfilmovat několik svých scénářů, ale průlom zaznamenal až s filmem Gauneři. Měl to být černobílý nízkorozpočtový snímek, ale scénář zaujal hereckou hvězdu Harveyho Keitela natolik, že se rozhodl film financovat. S filmem Gauneři udělal Tarantino díru do Hollywoodu. A když o dva roky později natočil Pulp Fiction: Historky z podsvětí, převrátil tím klasický hollywoodský narativ doslova vzhůru nohama. Následovala dvoudílná série Kill Bill, váleční Hanebný pancharti, rasistický Nespoutaný Django, Osm hrozných a Tenkrát v Hollywoodu. Na každý jeho film fanoušci nedočkavě čekají, protože vědí, že jim nabídne velkolepou podívanou. Podívanou, pravda, plnou krve, násilí, rasismu, urážek, psychiku drásajících okamžiků a nekonečných dialogů, ale přesto, nebo právě proto, fanoušky považovanou za unikátní až geniální.

Jako módní ikona: Oblečte se podle Tarantina

elle.cz

Co jste o slavném režisérovi a jeho filmech možná ještě nevěděli?

1. Miluje ženská chodidla. To je důvod, proč chodí Uma Thurman ve filmech Pulp Fiction a Kill Bill bosá a proč Diane Kruger a Cristoph Waltz ve filmu Hanebný pancharti mají scénu jako vystřiženou z Popelky.

2. V každém filmu se objevují „záběry z kufru“, kde se kamera dívá na postavy z perspektivy někoho umístěného v kufru auta, a „záběry z polohy těla“, kdy kamera snímá na scénu z perspektivy toho, kdo leží na podlaze mrtvý nebo v bezvědomí.

3. Tarantino miluje dlouhé záběry, během nichž kamera sleduje postavu v ději po delší dobu bez jediného střihu. Říká se, že po jednom takovém nekonečném záběru ve filmu Kill Bill byl kameraman tak vyčerpaný, že poté, co snímání scény dokončil, omdlel.

 

Jenna Ortega: Podivínská herečka, která trhá rekordy sledovanosti

elle.cz

4. Během natáčení prvního dílu Kill Bill v drsné bojové scéně mezi postavou Chiaky Kuriyamy a Umy Thurman stál Tarantino tak blízko kameře, že ho zasáhla jedna ze zbraní – ostnatá koule na řetězu. Au.

5. Postava nevěsty z Kill Bill byla vytvořena Tarantinem a Thurman během natáčení Pulp Fiction. Uma roli nevěsty a scénář filmu Kill Bill dostala od Tarantina ke svým třicátinám.

6. Během natáčení scén s večeří ve snímku Nespoutaný Django se Leonardo DiCaprio zasekl a musel si dát oddych. Měl reálný problém ze sebe neustále chrlit takové množství rasistických nadávek. Mimochodem, tento film drží hollywoodský filmový rekord v použití slova „nigger“.

3 nejlepší filmy s rasovou tématikou

elle.cz

7. Škrcení herečky Diane Kruger ve filmu Hanebný pancharti vzal Tarantino doslova do svých rukou. S výkonem Christopha Waltze (ačkoli ten byl za svou roli oceněn Oscarem) nebyl spokojen, takže hrdlo Diane na kameru svíral sám. Chtěl, aby herečka předvedla reálný výkon a upadla do bezvědomí. Zvládl to na jediný záběr. Ruce, které se objevují v záběru se škrcením, patří tedy samotnému Tarantinovi.

8. Proč nejsou Pancharti parchanti? V originále zní název filmu „Inglourious Basterds“. Tarantino ho převzal z italského spaghetti-westernu z roku 1978, ale tam byl ještě uveden správně. Ve svém názvu si Tarantino poupravil pravopis. Do slova „inglorious“ přidal písmeno „U“ a ve slově „bastards“ vyměnil „A“ za „E“. Má to nějaký skrytý význam? Určitě. Jen se ho možná nikdy nedozvíme, protože na tiskové konferenci k filmu v Cannes se Tarantino nechal slyšet, že to nikdy nevysvětlí.

9. Tarantino svým hercům nic neodpustí. Chce, aby jejich výkony byly natolik autentické, jak jen to jde. Téměř tříhodinová sága Osm hrozných se natáčela uprostřed zimy ve Skalistých horách. Členové štábu se choulili pod jedním ze světel, aby se o alespoň stupeň zahřáli. Někdy teplota klesla na minus 20 stupňů, ale Tarantino chtěl po 10 týdnů natáčet v reálných kulisách, takže se herci denně brodili sněhem a mrzli. Scény točené uvnitř pro ně nebyly žádnou úlevou. Tam Tarantino nařídil udržovat teplotu kolem 2 stupňů Celsia, takže na kameře jde vidět zmrzlý dech herců.

10. Zatímco nyní je Tarantino jedním z nejlépe vydělávajících hollywoodských režisérů, nebylo tomu tak vždycky. Kdysi si dokonce pobyl ve vězení za neplacení parkovacích lístků.

Diane Kruger: Naučte se nosit bekovky i denim

elle.cz

Zdroj: Wikipedia, csfd.cz, hollywoodinsider.com, thefactsite.com