Malovaný kraj 2/2023

Malovaný kraj 2/2023

Pořad v souvislostech


Dopolední proud - Folklor
Budeme vysílat

Dopolední proud - Folklor
Dopolední proud - Folklor
Dopolední proud - Folklor
Vysílali jsme

Dopolední proud - Folklor
Dopolední proud - Folklor
Dopolední proud - Folklor
Audioarchiv

Z nového Malovaného kraje na nás prostřednictvím fotografie zelenajícího se ovocného sadu dýchne atmosféra začátku jara. Z aktuálního druhého letošního čísla dvouměsíčníku slováckého regionu Malovaný kraj 2/2023 se dozvíte, že v roce 2021 byla pro veřejnost otevřena nová expozice v Památníku bratří Mrštíků v Divákách. Dále se seznámíte s tím, jak v obcích probíhají nářeční výzkumy a sami posoudíte, zda by byly vhodné též pro vaše bydliště. Ve druhém díle cyklu zaměřeném na malá vesnická a soukromá muzea zjistíte, jak postupovat při jejich zakládání. Úvodní částí pak začíná nový seriál o šibenicích na jihovýchodní Moravě.

Přečíst si můžete rovněž fundované pojednání o opomíjeném ornamentu na Hanáckém Slovácku. Hned vedle je článek popisující práci tvůrkyně lidových kožichů Ireny Rajsiglové z Kyjova, která má svoji provozovnu ve Veselí nad Moravou. Následuje příspěvek týkající se vzácně dochovaného zvyku – obchůzky se Smrtnicú a Babú v Josefově. Popularizována je rovněž nově vzniklá naučná stezka Po stopách T. G. Masaryka v Hodoníně. A milovníci přírody si přijdou na své při četbě článků o říčce Veličce, ptáku včelojedu lesním a jarní rostlině křivatci českém

Naše posluchače se zájmem o lidovou píseň a hudbu potěší článek Lucie Uhlíkové Devět křížků Dušana Holého o letošním jubilantovi, emeritním profesoru etnologie a etnomuzikologie a především charismatickém zpěvákovi horňáckých balad i písní "sčeglivých", připomínka stejně významného životního mezníku zpěvačky lidových písní z rodného Břeclavska Marie "Maryšky" Sochorové z pera Dany Kvapilové. Skupinku  jubilantů-devadesátníků spojených s lidovou muzikou  rozšiřuje na trojici skladatel (zejména písní pro dechové muziky) a písmák, Lanžhočan Josef "Jožulka" Uher, jehož článkem Život plný překážek připomíná redaktor Malovaného kraje Vojtěch Urbančík. V článku Vzpomínáme na pedagoga a folkloristu Luďka Mikáče st. připomíná nedožitých sto let od narození svého učitelského předchůdce a výborného zpěváka i kulturního propagátora na Horňácku Luďka Mikáče další skvělý učitel a zpěvák horňáckého regionu Antonín Mička. Ve volném cyklu Zajímavosti slováckých písní pokračuje muzikolog Aleš Kapsa rozborem autentického zápisu písně Veselo, muziko  z roku 1953, v němž také mimochodem zmiňuje čtyři desetiletí, která 11. dubna uplynou od předčasného úmrtí strážnického primáše Slánka Volavého. A konečně další seriál Dětské cimbálové muziky jihovýchodní Moravy si perem Petra Číhala všímá historie i současnosti Cimbálové muziky Základní umělecké školy Strážnice.

Malovaný kraj je celobarevný, má 32 stran a koupit se dá v některých novinových stáncích a knihkupectvích - nebo objednat přímo na adrese redakce Malovaného kraje, 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav, tel.: 602 575 463, 724 965 609, e-mail: malovanykraj@seznam.cz.  Pro předplatitele přináší navíc bohatý obrazový materiál a rozsířené verze některých článků na redakčních webových stránkách s prémiovým obsahem.

Více se o obsahu Malovaného kraje,o jeho historii a zaměření dozvíte na jeho webových stránkách www.malovanykraj.cz – rozhodně stojí za zhlédnutí a pročtení.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!