Stopka nepřišla, Okuliar vystřelil postup. Lidé mi psali výhrůžky na rodinu, mrzí ho

Bohumil Jank a Oliver Okuliar | Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

27. března 2023, 13:45

Martin Voltr

Kdyby v pátek večer někdo předpověděl, že Oliver Okuliar o dva dny později posune hradecký Mountfield do semifinále play off, asi by ho řada pozorovatelů série Hradce s Libercem považovala za blázna. Nezdálo se totiž moc pravděpodobné, že vůbec nastoupí.

Za všechno mohl Okuliarův hloupý faul na Oscara Flynna ze čtvrtého utkání pod Ještěděm. Ač ho rozhodčí ocenili pouze dvouminutovým trestem, podle Flynna chybělo málo, aby měl po kariéře. A hokejová veřejnost, včetně hradeckých fanoušků, spekulovala, kolik zápasů si mladý Slovák nezahraje.

Jenže... Kde není žalobce, není soudce. Liberec překvapivě nepodal podnět na přezkoumání zákroku, a tak mohl Oliver Okuliar pokračovat.

„Byl to smolný moment i pro mě. Trnul jsem celou noc, ale podnět nepodali, takže to asi nebylo tak vážné. V sobotu večer jsem už věděl, že v neděli budu moci nastoupit,“ říká.

„Byl to smolný moment i pro mě. Trnul jsem celou noc, ale podnět nepodali, takže to asi nebylo tak vážné.“

Svůj faul nepovažoval za obzvlášť nebezpečný. „Takové je prostě play off. (Flynn) hrál dál a já si myslím, že nejsem zákeřný hráč, který jde po hlavách. Jsem taky technický hráč, který nechce, aby se to tu dělo. Byla to prostě smolná situace. Omluvil jsem se mu, doufám, že to přijal,“ vrací se k páteční situaci, která naštěstí neměla následky ani pro soupeře.

To byl asi pro Okuliarovo pokračování zásadní aspekt. „Kdybych mu ublížil, sám bych si to vyčítal. Určitě nechci nikomu ublížit, hraju fér. Možná někdy dělám blbosti, ale k hokeji to prostě patří,“ přemítá.

Fanoušky ale trochu nahněval příspěvek, který si dal Okuliar po zápase na Twitter, než ho později smazal. Flynna nařknul, že situaci přifilmoval.

„Po zápase jsem neměl rozhovor, tak jsem k tomu chtěl říct svoje a napsal to na sociální síť. Lidi mi pak ale psali do zpráv zbytené výhrůžky, i na moji rodinu, to si myslím, že už vůbec do hokeje nepatří. Ale jsem hokejista, jsem známý... Když chtějí, ať si vybijí zlost,“ rozhazuje rukama.

„Kdybych mu ublížil, sám bych si to vyčítal. Určitě nechci nikomu ublížit, hraju fér.“

Dalo se očekávat, že Bílí Tygři v neděli po Okuliarovi půjdou. „Věděl jsem, že budou hrát možná i trochu zákeřně. Před zápasem jsem se na to připravil, Kuba Lev mi k tomu řekl pár věcí, protože ví, jak v tom chodit. Co řekl, to se naplnilo. Já jsem se udržel,“ těší ho, že pátou bitvu zvládl.

Zvládl ji tedy po všech stránkách, vlastně pro něj měla snový happyend. Okuliar se totiž podepsal pod dvě stěžejní branky. Nejprve připravil po libereckém obratu nesmírně důležité vyrovnání Bohumilu Jankovi a ve třetí třetině dorážkou na 5:4 sám vstřelil rozhodující gól.

„Je to fantastické. Byl to náš cíl, splnili jsme ho a jdeme dál,“ raduje se z hradeckého postupu.

Ten může po výsledku 4:1 vypadat jako hladký, ale hladký tedy rozhodně nebyl. „Neodpovídá to, série byla vyrovnaná. Jednou jsme vyhráli prodloužení, jednou doma na konci zápasu, poslední zápas prakticky taky. Liberec hrál vynikající hokej, ale podle mě rozhodlo to předkolo, protože jsme měli víc sil,“ soudí Okuliar.

Až zpětně mohou všichni v Hradci docenit, že v závěru základní části předvedl tým fantastickou stíhací jízdu a protlačil se do elitní čtyřky. Jestli někdo pochyboval, zda to bude pro Mountfield výhoda, či nevýhoda plynoucí z nerozehranosti – pak dostal důraznou odpověď.

„Myslím, že jsme většinu času dominovali, i na puku, přehrávali jsme je. Bylo vidět, že Liberec měl pět zápasů v nohách a krátký odpočinek. Můžeme být fakt rádi, že jsme tu čtyřku udělali,“ hřeje Okuliara.

Na jméno soupeře pro semifinále si Hradec ještě minimálně pár desítek hodin počká. Stále může schytat Pardubice, Vítkovice, Spartu i Třinec.

Jasně, teď už si nevyberete. Ale východočeské derby? To by bylo obrovské lákadlo. Pro celý region, ale i pro celou extraligu. Mountfield by v něm navíc neměl co ztratit, už teď má sezonu úspěšnou. To Dynamo je letos pod obrovským tlakem, aby si k výročí nadělilo titul.

„Jediné, co vím, že by byl do pěti minut vyprodaný zimák,“ směje se Okuliar. „Už teď bylo vyprodáno a my si toho vážíme. Lidi jsou skvělí, velmi rádi hrajeme před takovou kulisou.“

„Jediné, co vím, že by byl do pěti minut vyprodaný zimák.“

Jenom se Hradečtí nesmí nechat vybláznit. V několika zápasech čtvrtfinále si koncovku pokazili zbytečnými zákroky, a mohou být rádi, že je to stálo jen jednu výhru. Tady rozhodně mají velký prostor pro zlepšení.

„Jo, souhlasím. Ale to je v emocích. Někdy vyjede hokejka a stane se faul. Hraje se hokej, nehraje se ping-pong, občas přijde nějaký zkrat. Ale musíme to držet pod pokrývkou,“ dodává Oliver Okuliar.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz