Kritika od Martince? Ředitel TELH reaguje a popisuje možné změny

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz a apklh.cz

27. března 2023, 16:14

Josef Prášek

Brněnský kouč Patrik Martinec kritizoval po pátém čtvrtfinále fungování disciplinární komise. Rhett Holland a Lukáš Kovář dostali stopky na dva soutěžní zápasy na základě podnětů zaslaných kluby.

„Je ostudou této ligy, že kluby musejí posílat nějaké podněty na disciplinárku. Je to pod úroveň. Nastavená pravidla nás k tomu ale nutí. Nad tím by se měla liga zamyslet,“ tvrdil brněnský kouč.

„Disciplinární komise by měla být taková, aby se kluby nemusely zabývat tím, jestli poslat udání, že někdo někoho praštil, nebo ne," popisoval.

Podle Martince by to měl rozhodovat někdo nezávislý sám, bez podnětů klubů.

O chvíli později se ozval samotný ředitel Tipsport extraligy Martin Loukota, který už na podzim vnímal zvýšený zájem klubů ohledně podávání podnětů k disciplinárnímu řízení.

„V lednu tohoto roku jsem na Valné hromadě Asociace profesionálních klubů ledního hokeje předložil první návrh, jak by mohla fungovat kontrola extraligových zápasů a vyhodnocování zákroků včetně rozpočtu na pokrytí všech nákladů i odměn na zaplacení nezávislých pracovníků, kteří by se hodnocením zákroků a případným předáváním disciplinární komisi zabývali," uvádí v tiskové zprávě na apklh.cz.

„Samotné kluby ale chtěly tuto změnu řešit až po sezoně, takže jakékoliv výroky proti aktuálně nastavenému systému jsou nevhodné," říká Loukota.

Vnímá však to, že tohle rozhodnutí klubů má svoji logiku. „Jako nestandardní samozřejmě vidím to, že tato změna by v rozběhnuté sezoně znamenala nutnou změnu Herního řádu Tipsport extraligy, který je schválený na celou sezonu 2022/2023. Rozhodnutí takového významu by mělo být učiněno vždy mezi sezonami."

„Samotné kluby ale chtěly tuto změnu řešit až po sezoně, takže jakékoliv výroky proti aktuálně nastavenému systému jsou nevhodné. Zápasy od nové sezony by mohl vyhodnocovat nezávislý aparát odborníků."

Změnu by chtěl prosadit na nový ročník Tipsport extraligy. „Zápasy od nové sezony by mohl vyhodnocovat nezávislý aparát odborníků. To je transparentní řešení, které by mělo vyhovovat hráčů, trenérům, funkcionářům a také divákům," uvádí Loukota závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz