Vítkovice jdou dál! Semifinále po dvanácti letech, Brno nezvládlo prodloužení

Foto: Vladimír Čižmár, hc-kometa.cz

27. března 2023, 20:39

Ondřej Mach

Fantastická jízda Vítkovic napíše v play off další kapitolu. Ridera ukončila čtvrtfinálovou sérii s Kometou v šestém zápase a poprvé od roku 2011 proklouzla mezi nejlepší čtyři. Brno symbolicky poslal na dovolenou její bývalý lídr Peter Mueller.

Jak je důležité míti Petera

0:1, 2:1, 2:3, 3:4...

Přetahovaná pod Špilberkem nabídla 7 gólů, emoce, vypjaté momenty. A také odpověděla na klíčovou otázku: Postoupí Vítkovice po dvanácti letech do semifinále?

Odpověď zní ano

Ridera se v nepřátelském prostředí ujala vedení jako první, domácí ovšem na startu druhé třetiny během minuty a půl – i díky netradiční trefě Jakuba Fleka – nepříznivý stav otočili. 

Stejný kousek se nicméně povedl hostům: ve 42. minutě je svým prvním gólem v play off přiblížil postupu mezi nejlepší čtyři Jakub Stehlík. 

Novou zápletku pak dal utkání vyrovnáním v přesilové hře Tomáš Kundrátek. Nervy drásající bitva před vyprodanou arénou tedy dospěla až do prodloužení.

Tahle série se ale točila kolem jednoho příběhu, amerického snipera Petera Muellera proti svému bývalému klubu. 

A byl to právě Mueller, kdo v 77. minutě nastavení přesnou ránou na bližší tyč zmrazil brněnské fanoušky. Celkově ve čtvrtfinále zaznamenal tři branky.

Vítkovice se tedy v semifinále přidají k Pardubicím a Hradci Králové. Poslední postupující vzejde ze série Sparty s Třincem, jasno může být už v úterý.

Patrik Martinec (trenér Komety Brno): „V první řadě bych chtěl pogratulovat Vítkovicím k postupu a popřát jim hodně štěstí dál. Za dnešní zápas nemůžu hráčům vytknout vůbec nic, smekám před nimi klobouk, jak se k tomu postavili a nechali tam všechno. Bohužel může v prodloužení vyhrát jen jeden a Vítkovice dnes byly možná o ten jeden gól lepší. Mrzí mě gól, který jsme dostali v poslední minutě druhé třetiny. Ten gól vlil Vítkovicím krev do žil, z mého pohledu byl nesmyslný a zápas asi zlomil. Celá série byla o pár detailech a oba týmy předváděly skvělé výkony, byli tam i výborní jednotlivci jako například gólmani. Ohledně speciálních týmů se pořád mluví o nevyužitých přesilovkách, ale měli bychom dát kredit i hráčům, kteří hrají oslabení a blokují ty střely. Sérii patrně zlomil pátý zápas, což tak většinou bývá, že tým, který tento zápas vyhraje, vyhraje nakonec i celou sérii.“

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Podařilo se nám jít do vedení, což jsme si přáli, chvílemi ten zápas ale byl nahoru dolů. Soupeř nám odskočil, otočil zápas, což se pak podařilo i nám. Nakonec to dospělo do prodloužení. My jsme věřili tomu, že nám jednou ta přesilovka vyjde a jako v pohádce rozhodl utkání zrovna hráč, který tady hrával. Musím Brnu poděkovat za parádní a vyrovnanou sérii, ve které to bylo opravdu o detailech. Pro nás jako pro klub je to obrovský úspěch a zásluha všech lidí, kteří se na tom podílí – majitelů, sponzorů, sportovního úseku, realizačního týmu. Hlavní hrdinové jsou hráči, kteří sedí v kabině a oslavují, protože si to zaslouží za to, co v celé sezoně a této sérii předvedli. Nekončíme, ale užíváme si to, možná poprvé ode mě hráči slyšeli, že si to mají užít, protože hokej je tvrdá práce a jen tvrdá práce přináší výsledky. Misky vah byly vyrovnané a my jsme šťastní, že se naklonily na naši stranu a bereme postup do semifinále.“

HC KOMETA BRNO – HC VÍTKOVICE RIDERA 3:4 po prodloužení (0:1, 2:1, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Flek (Koblížek), 24. Okál(Horký, Ščotka), 44. Kundrátek (Zbořil, Strömberg) – 7. Bukarts, 40. Bukarts (J. Stehlík, Mueller), 42. J. Stehlík, 77. Mueller (Raskob).
Rozhodčí: Hejduk, Kika – Lederer, Rožánek.
Vyloučení: 6:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 46:46.
Diváci: 7 700 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Zdeněk Okál – Jakub Stehlík.
Konečný stav série: 2:4.
HC Kometa Brno: Furch – Ďaloga, Kundrátek, Kučeřík, Ščotka, Hrbas, Gulaši, R. Černý – Okál, Holík, Horký – Flek, Kollár, Pospíšil – Ondráček, Strömberg, Koblížek – Zaťovič, Zembol, Zbořil. Trenéři: P. Martinec, Modrý, Horáček a Otoupalík.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Gewiese, J. Stehlík – Bukarts, Krieger, Mueller – L. Krenželok, Dej, Lakatoš – Jarůšek, Kotala, Kalus – Fridrich, Chlán, Lednický – Lindberg. Trenéři: Holaň a Philipp.

Další program čtvrtfinále Generali Česká pojišťovna play off

Úterý 28. března – 6. zápas:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha (ČT sport)

Čtvrtek 30. března – případný 7. zápas:
17:00 HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz