Rada bezpečnosti OSN odmítla nezávislé vyšetřování poškození Nord Stream. Pro zahájení byly jen tři země

Rusku se v pondělí nepodařilo přimět Radu bezpečnosti OSN, aby požadovala nezávislé vyšetřování zářijových explozí, které na dně Baltského moře poškodily potrubí plynovodů Nord Stream, kterými se měl přepravovat zemní plyn z Ruska do Německa. Oznámily to tiskové agentury.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN se tento týden neshodla na prodloužení mechanismu, který umožňoval přepravu pomoci

(ilustrační foto) | Foto: Eskinder Debebe | Zdroj: Profimedia

Pro rezoluci hlasovalo jen Rusko, Čína a Brazílie, zbývajících 12 členů rady se zdrželo. Přijetí rezoluce, předložené Ruskem, vyžadovalo hlasy nejméně devíti z 15 členů Rady bezpečnosti OSN a také, aby nikdo z pětice stálých členů, tedy Čína, Velká Británie, Francie, Rusko ani Spojené státy americké, nevyužil svého práva veta.

Otci z Ruska hrozí vězení kvůli obrázku jeho dcery. Napsala na něj ‚Sláva Ukrajině‘ a ‚Ne válce, Putinovi‘

Číst článek

Dosud nevysvětlené výbuchy zasáhly 26. září tři ze čtyř potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále do Evropy.

V tu dobu plynovodem Nord Stream 1 plyn neproudil, což Rusko zdůvodňovalo nutnou údržbou. Nord Stream 2 byl sice dokončen, kvůli válce na Ukrajině a protiruským sankcím ale nebyl spuštěn.

Ruský návrh vyzýval generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, aby zřídil speciální mezinárodní komisi, která by dostala na starosti vyšetřování a přivedení viníků k odpovědnosti.

Kdo nese vinu?

Rezoluci Rusko připravilo po zveřejnění článku amerického investigativního novináře Seymoura Hershe, který s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že sabotáž plynovodu mají na svědomí Američané, konkrétně potápěči amerického námořnictva na příkaz prezidenta Joe Bidena.

Za poškození Nord Streamu může vyspělý stát, řekl Putin. Odmítl zavinění proukrajinskou skupinou

Číst článek

Bílý dům článek kategoricky odmítl a označil ho za „naprosto lživý a čistou fikci“.

Dosud není jasné, kdo stál za poškozením plynovodů, které byly schopny dopravovat do Evropy až 110 miliard metrů krychlových zemního plynu, tedy více, než kolik činil celkový vývoz ruského plynu mimo země bývalého Sovětského svazu v roce 2022.

Německé úřady vycházejí z toho, že exploze byly dílem sabotáže, pachatele ale neznají. Stále se prověřuje několik možných hypotéz. Rusko označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stojí západní země.

List The New York Times nedávno napsal, že za sabotáží mohla být proukrajinská skupina. Ukrajina jakékoli zapojení do věci odmítá. O věrohodnosti této verze pochybuje i Rusko, napsal list Kommersant.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme