Polsko navrhuje zakázat TikTok pro zaměstnance státní správy, obává se zneužití dat uživatelů

Rada pro digitalizaci, poradní orgán polské vlády, doporučila zakázat používání aplikace TikTok pro sdílení videí na služebních telefonech členů vlády, zákonodárců, zaměstnanců vládních institucí a veřejné správy. V pondělí o tom informovala polská média.

Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TikTok

V posledních týdnech aplikaci zakázala řada západních vlád a institucí | Zdroj: Liu Jie / Xinhua News / Profimedia

„Rada pro digitalizaci vyjadřuje kladné stanovisko k příkazu úředníkům veřejné správy a zaměstnancům k odstranění čínské aplikace TikTok,“ citoval vyjádření rady list Gazeta Wyborcza na svém webu. Zákaz by se měl týkat i soukromých mobilů, pokud jsou používány pro služební účely.

Rada sdílí obavy, že čínské technologické firmy mohou podporovat čínské úřady a čínské výzvědné služby při shromažďování obrovského množství dat po celém světě, a to zvláště pro politické cíle.

TikTok jako nástroj čínské propagandy? Varování je motivované politicky, vysvětluje expert

Číst článek

V přijatém dopise je také doporučení zkontrolovat systémy, které mají klíčový význam pro fungování státu, zda jsou v nich použity technologie vysoce riskantních dodavatelů, konkrétně firem Huawei, ZTE, OnePlus, Realme a Xiaomi.

Firma Huawei před jednáním rady zaslala podle deníku jejím členům dopis, ve kterém je vyzvala, aby zanechali porušování osobních práv.

Požadovala také, aby rada z dokumentu odstranila informace, že Huawei podporuje čínské úřady a čínské výzvědné služby při shromažďování dat, a také informace o expanzi čínských technologických firem v Polsku a o americkém zákonu Secure Equipment Act, který údajně přímo zakazuje prodej zařízení Huawei.

Aplikace pro sdílení videí TikTok, kterou vlastní pekingská společnost ByteDance, se dostává pod stále větší drobnohled kvůli obavám, že by se uživatelská data mohla dostat do rukou čínské vlády.

Bezpečnostní hrozba?

V posledních týdnech aplikaci zakázala řada západních vlád a institucí, včetně francouzské vlády, britského parlamentu, nizozemské a belgické veřejné správy či novozélandského parlamentu. Koncem minulého měsíce totéž učinily instituce Evropské unie.

TikToku hrozí v USA zákaz. Američtí zákonodárci jsou znepokojeni výpověďmi ředitele čínské společnosti

Číst článek

V Česku zakázala používat TikTok například Poslanecká sněmovna na všech svých zařízeních a doporučila smazat tuto aplikaci i ze soukromých přístrojů.

Před používáním TikToku na zařízeních s přístupem do významných informačních systémů varoval na začátku března Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Aplikaci pokládá za bezpečnostní hrozbu. Řada úřadů i soukromých firem potom její používání zakázala nebo to doporučila.

Šéf společnosti Shou Zi Chew se během „grilování“ před americkými zákonodárci ohradil proti tvrzení, že TikTok nebo ByteDance jsou nástroji čínské vlády. Společnost připomněla, že ByteDance je ze 60 procent vlastněna globálními investory.

Čínský zákon z roku 2017 vyžaduje, aby společnosti poskytovaly vládě veškeré osobní údaje důležité pro národní bezpečnost země. Neexistují žádné důkazy o tom, že by TikTok takové údaje čínským úřadům předal. Ohledně bezpečnosti uživatelských dat však vzhledem k jejich obrovskému množství panují pochybnosti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme