OVĚŘOVNA: Ukrajinští pacienti nemají přednost v nemocnicích. Rozhoduje závažnost, ne národnost

Nemocnice ve Frýdku-Místku měla údajně přednostně operovat pacienty z Ukrajiny před českým pacientem. Do e-mailu Ověřovny čtenář poslal prosbu, abychom toto tvrzení ověřili. Český pacient údajně čekal půl roku na operaci kýly, a když už k ní mělo dojít, nemocnice operaci odložila kvůli třem ukrajinským pacientům se stejnou diagnózou. Nic takového se ale podle nemocnice neděje. Tvrzení jsme ověřovali v rámci projektu Ověřovna! na vlastní kůži.

Tento článek je více než rok starý.

OVĚŘOVNA! Frýdek-Místek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Případ z nemocnice Frýdku-Místku není pravda

Případ z nemocnice Frýdku-Místku není pravda | Zdroj: Koláž iROZHLAS.cz / Profimedia

„O pořadí pacientů rozhoduje jejich stav a diagnóza,“ řekla mluvčí nemocnice Michaela Konečná. Český pacient podle došlého e-mailu tvrdil, že zdravotnická zařízení by měla být nějak motivovaná nebo mít zájem na přednostním ošetření Ukrajinců.

OVĚŘOVNA: Protiruské sankce Moskvě neškodí, tvrdí Daily Mail. Dokazuje to ale tři roky starou fotkou

Číst článek

Ani toto není ale pravda. „Ne, nemáme žádné příplatky za operace ukrajinských pacientů,“ odmítá toto tvrzení Michaela Konečná.

Motivaci zdravotnických zařízení k upřednostňování Ukrajinců vyvrací i ministerstvo zdravotnictví, které jsme kvůli tomu oslovili.

„Z pohledu ministerstva zdravotnictví k žádnému upřednostňování pacientů z Ukrajiny z důvodu jejich původu či pobytového statusu možné není. K ničemu takovému ani nikdy nebyly nemocnice vyzývány či motivovány. Jediným kritériem je zdravotní stav,“ odpověděl v e-mailu mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Za určitých podmínek by podle něj ukrajinský pacient přednost před českým mohl mít: „Samozřejmě se může stát, že pacienta ‚s kýlou‘ nemocnice odloží, jelikož musí ošetřit pacienty s akutnějším problémem. Důvodem potom není fakt, že jde o Ukrajince, ale fakt, že jejich zdravotní problém vyžaduje urgentnější řešení a kapacitní možnosti neumožňují nemocnici jiný postup než odsun elektivní operativy. Shodou okolností může samozřejmě jít i o Ukrajince, ale také o kohokoli jiného.“

Nemocnice ve Frýdku-Místku neposkytuje informace o zdravotním stavu pacientů. „Z důvodu ochrany osobních bude nejrozumnější, aby sám pacient podal oficiální stížnost, kterou se okamžitě budeme zabývat,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Michaela Konečná.

OVĚŘOVNA: ‚Bandera party‘ v centru Prahy? Lživý příspěvek využívá smyšlené odkazy na světová média

Číst článek

Server iROZHLAS se pokusil spojit i s pacientem, který si na předbíhání Ukrajinců stěžoval. S novináři se ale odmítl bavit.

Lživých zpráv o tom, že uprchlíci z Ukrajiny dostávají v Česku přednost, koluje po internetu velké množství.

Jen v rámci Ověřovny jsme vyvraceli například, že lékaři musejí držet volná místa pro ukrajinské pacienty a v případě neuposlechnutí nařízení ministerstva jim hrozily pokuty. O ničem takovém nevědělo ministerstvo, Česká lékařská komora ani samotní lékaři.

Velmi časté nesmysly, které se o Ukrajincích šíří, jsou pak ohledně míst ve školách a školkách. Lživé zprávy tvrdí, že ukrajinské děti se na školy dostávají na úkor českých.

OVĚŘOVNA! NA VLASTNÍ KŮŽI

Tento článek vznikl v rámci projektu Ověřovna! na vlastní kůži, kdy si skupina seniorů s novináři Ověřovny na dva dny vyzkoušeli ověřovat dezinformace. Je to pilotní projekt Českého rozhlasu a organizací Transitions Online a Elpida, které se zabývají mediálním vzděláváním a pořádáním kurzů a aktivit pro seniory. Cílem je nechat kurzisty nahlédnout pod pokličku novinářské práce a vzájemně se poučit v práci s informacemi a jejich ověřováním.

Na textu spolupracovali Vlasta Urbánková, Vladimír Herman, František Batysta, Jana Mikešová a lektor Tomáš Titěra.

Jana Magdoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme