Zázrak jménem retinol: Komu může pomoct a komu naopak uškodit?

Vitamin mládí

Retinol, tedy vitamin A, zažívá v poslední době zlatý věk. Říká se mu různě, svatý grál v kosmetickém světě, vitamin mládí či absolutní must have pro všechny typy pleti. Není divu, jeho účinky jsou doslova blahodárné. Coby čistá forma vitaminu A totiž proniká hluboko do pokožky a napomáhá urychlit její regeneraci. Podporuje obnovu buněk a stimuluje produkci kolagenu. Vyhlazuje jemné vrásky, dovede zmenšit viditelnost pórů i pigmentových skvrn a často se používá i při léčbě akné. Celkově pokožku vyhladí, rozjasní a omladí. Tak kde je nějaké to ALE?

6 důvodů, proč krém nebo sérum na tváři lepí

elle.cz

Zázrak, ale ne pro každého

Zní to jako zázrak, ale bohužel ani s retinolem to není tak úplně jednoznačné. Nemohou ho totiž používat všichni. U lidí, kteří mají citlivou pokožku, většinou vyvolá zarudnutí nebo ekzém, pocit jemného podráždění může ale pociťovat každý. „Takový pocit je běžný, pleť se musí nejprve adaptovat. Pnutí či jemné pálení by však nemělo trvat déle než deset minut,“ zmiňuje se dermatoložka Anne Chapas. Jestli retinol snesete, zjistíte tedy jedině tak, že ho vyzkoušíte. Nezapomeňte, že ho stačí jen malinké množství, pleť si na něj musí zvykat postupně. S retinolem začínejte jednou týdně, pak dvakrát, třikrát, až se konečně můžete dostat na level každodenního používání. Kombinovat ho můžete i s hydratačním krémem, který pokožku zklidní a zamezí jejímu olupování.

Méně je více

Důležité je také vědět, že retinol zvyšuje citlivost pleti na sluneční záření, a to poměrně výrazně. „Je proto vhodné ho používat spíše na noc,“ vysvětluje dermatoložka a univerzitní profesorka Tina Alster. Pokud ale nedáte jinak, a po retinolu sáhnete i přes den, použijte kvalitní, vysokou UV ochranu – minimálně SPF 30. Vzhledem k tomu, že tyto produkty silně reagují na světlo a podléhají oxidaci, je třeba je poměrně rychle spotřebovat. Vybírat musíte takové, které mají kvalitní uzávěry a nejlépe i speciální dávkovače, abyste zbytek přípravku mohli jednoduše uzavřít. Opatrní buďte i co se koncentrace týče. V případě retinolu totiž rozhodně neplatí, že „více je více“. Optimální koncentrace na domácí používání činí pouze 0,1 až 1%, takže opatrně na tvrzení některých výrobců, ať pro větší efekt přidáte volty.

Masáž pleti jako přirozený lifting: S pomůckami, nebo bez?

elle.cz

S čím retinol kombinovat?

Jelikož je vitamin A velmi účinná a silná ingredience, v rámci jedné rutiny už raději nepřidávejte další anti-age produkty. Bohatě si vystačíte s kvalitní hydratační péčí a čisticími produkty. Některé aktivní látky jsou sice povoleny, při jejich výběru ale buďte obezřetní. Uškodit by vám neměl niacinamid, peptidy ani ceramidy. Sáhnout můžete i po kyselině hyaluronové a v malém množství po vitaminu C. Obloukem se ale vyhněte kyselinám ze skupiny AHA a BHA, kam patří i kyselina salycilová. Ty si s retinolem nikdy rozumět nebudou.

 

Zdroje: healthline.com, American Academy of Dermatology Association