Záběry sněhové kalamity v Česku: Nehodami zablokovanou D1 projížděl i prezident Pavel

Na dálnici D1 na Vysočině ve směru na Prahu se v pondělí staly dvě hromadné nehody. Na 143. kilometru havarovalo 20 aut, z toho pět kamionů. Dva lidé jsou lehce zranění. Další dva lidé se zranili při nehodě osmi kamionů a tří dodávek na 136. kilometru. Provoz na Prahu asi čtyři hodiny stál, jedním pruhem mohla začít auta projíždět před 13. hodinou, sdělila policie. Několikrát byl dopoledne krátce zastaven i směr na Brno. Kamiony uvízlé na zledovatělé vozovce zablokovaly na Ústecku na několik hodin dálnici D8 ve směru do Německa.

Podle policejní mluvčí Jany Kroutilové nelze vyloučit, že dálnici nebude nutné kvůli vyproštění některého z havarovaných aut znovu uzavřít. Když byla D1 zcela neprůjezdná, odkláněla policie auta z dálnice na exitu 162 - Velká Bíteš. Zpátky mohla najíždět na 134. kilometru u Měřína. Na dálnici se stalo i několik dalších nehod, jejich počet zatím policie neupřesnila. Na 152. kilometru ve směru na Prahu se srazila dvě nákladní auta a autobus. Nehoda se obešla bez zranění.

Kolem kolony na D1 jel při své cestě do Moravskoslezského kraje i prezident Petr Pavel. Zachytily ho kamery CNN Prima NEWS.

Kvůli sněžení a zledovatělým silnicím se stalo mnoho nehod i jinde v kraji. „Od 7:00 jsme přijali oznámení o 65 dopravních nehodách a dalších 13 oznámení se týkalo špatné sjízdnosti komunikací, případně vozidel, která nemohla vyjet,“ řekla Kroutilová. Vážně zraněný skončil řidič osobního auta, které dostalo v obci Cetoraz na Pelhřimovsku smyk a narazilo do stromu. Zraněním skončila i nehoda, která se stala kolem 10:30 ve Žďáru nad Sázavou. „Řidič osobního vozidla narazil do nákladního automobilu. Utrpěl vážná zranění a byl letecky transportován do nemocnice,“ uvedla Kroutilová. Okolnosti a příčinu nehody policie zjišťuje.

ČTĚTE TAKÉ: Sníh, tuhý mráz, ale i 17 stupňů. Nová předpověď meteorologů slibuje počasí jako na houpačce

Podle dispečinku krajské správy a údržby silnic bylo dopoledne v terénu přes 40 sypačů se solí i inertním posypem. Nejvážnější byla situace na Havlíčkobrodsku a Žďársku, hlavně v okolí Nového Města na Moravě, kde měli řidiči problémy se sjízdností už po ránu. Za deset minut tam podle dispečera krajských silničářů Jiřího Havla napadlo okolo tří centimetrů sněhu, vrstva brzy zledovatěla, tvořily se kolony.

Zablokovaná dálnice do Německa

Dálnice D8 byla zhruba tři a půl hodiny neprůjezdná mezi 79. a 80. kilometrem za Ústím nad Labem ve stoupání k tunelům Libouchec a Panenská. Kamiony blokovaly všechny jízdní pruhy přibližně do 09:00. Kolony se tvořily také na výjezdu z Ústí nad Labem na Teplice. Kamiony ucpaly rovněž trasu mezi Teplicemi a Bílinou nebo silnici 15 v Trnovanech na Litoměřicku ve směru na Českou Lípu. Ledovku ráno hlásili silničáři na Chomutovsku u obce Droužkovice, sníh ležel na dálnici D7. Pouze se zvýšenou opatrností jsou sjízdné menší silnice v Krušných horách.

V Královéhradeckém kraji ráno na silnicích zůstával rozbředlý sníh nebo jeho zbytky. Místy se vytvořilo náledí. V Krkonoších napadlo až deset centimetrů sněhu. Nejvíce nehod se stalo na Rychnovsku a Trutnovsku. V Janově na Rychnovsku havaroval autobus, nehoda se obešla bez zranění. Autobus havaroval i na zledovatělé silnici I/37 u Nového Rokytníku na Trutnovsku. Mezi Starým Rokytníkem a Radčí na namrzlé silnici bouralo pět aut. Bez zranění skončila srážka dvou osobních aut a nákladního auta na silnici u Solnice na Rychnovsku. Se zraněním je nehoda u Deštného v Orlických horách, auto se třemi lidmi tam sjelo ze stráně do lesa a převrátilo se na bok. Řidič se zranil při nárazu osobního auta do sloupu elektrického vedení ve Velkém Poříčí na Náchodsku. Kamion uvázl na zledovatělé silnici I/14 u Rtyně v Podkrkonoší.

Rozbředlý sníh hlavně ve vyšších polohách byl ráno také na silnicích v Pardubickém kraji. Řidiči s ním museli počítat například v okolí Lanškrouna, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí, Skutče, Svitav, Vysokého Mýta nebo Žamberka. V oblasti Hlinska, Trhové Kamenice a Nasavrk na Chrudimsku se vytvořila ledovka. Dvě auta se srazila na ledovce u tunelu Hřebeč na silnici I/35 na Svitavsku. „Nehod je tolik, že to ani nestačíme podrobně sledovat,“ řekl operační důstojník krajské policie.

V Libereckém kraji si řidiči dopoledne museli dávat pozor na hlavním tahu I/10 na Harrachov, ale také na silnici I/9 na Rumburk nebo na I/13 na Práchni v Kamenickém Šenově. Uvízlý kamion ráno zkomplikoval provoz na silnici I/10 u Držkova na Jablonecku. Na Liberecku zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Kvůli ochraně přírody ji silničáři nemohou solit a vozovka ve stoupání klouže.

Nový sníh ráno zpomalil dopravu také na Šumavě na Prachaticku, na silnicích přes Červenohorské sedlo a z Jeseníku do Hanušovic v Olomouckém kraji a na Bruntálsku a Opavsku v Moravskoslezském kraji. Se slabou vrstvou sněhu musejí motoristé počítat v nejvyšších místech Beskyd. Ve Zlínském kraji zastavila provoz na některých silnicích ledovka. Sněžilo také ve středních Čechách, rozbředlý sníh byl na silnicích nižších tříd například na Mělnicku.

Silničáři vybízeli řidiče na dálnicích k opatrnosti kvůli sněhovým přeháňkám také na jižní Moravě. Povrch dálnic byl obvykle mokrý, po chemickém ošetření nebo holý. Silničáři varují před náledím na silnicích na Blanensku. Podle internetových stránek Integrovaného dopravního systému (IDS) nabíraly některé spoje mimo Brno zpoždění, po 10:00 se postupně situace stabilizuje. Na Blanensku se stalo několik dopravních nehod, zasahovali u nich hasiči. Zablokovaná byla silnice z Brna na Svitavy. Policisté kvůli počasí obdrželi desítky hlášení.

Tagy:
Ústecký kraj Ústí nad Labem Dálnice D8 Libouchec Národní dopravní informační centrum