Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pavla v Ostravě vítali odpadlíci z ANO. Prezident dostal flašky na „doplnění“ skladu v Lánech

Aktualizováno -
28. března 2023
20:04
Autor: ČTK, chm, vja - 
28. března 2023
08:00

Prezident Petr Pavel dnes spolu s první dámou Evou Pavlovou zahájil dvoudenní návštěvu Moravskoslezského kraje. Jde o první tuzemskou cestu po Pavlově inauguraci, po níž dosud byl na Slovensku, v Polsku a v Německu. Pavla vítal hejtman Ivo Vondrák (dříve ANO) s manželkou Marcelou. Dále prezidenta čekal další odpadlík z ANO, ostravský primátor Tomáš Macura.

Program prezident Petr Pavel zahájil na krajském úřadu, kde jej těsně před polednem přivítal hejtman Ivo Vondrák(dříve ANO). Před zahájením setkání s Vondrákem se prezident i jeho manželka Eva podepsali do pamětní knihy a převzali si dary, které pro ně připravil kraj.

Všechny dárky vyrobily firmy z regionu. Prezident dostal například dřevěné motorkářské hodinky, prezidentský pár pak i trička s kresleným slovníkem moravskoslezského nářečí. Manželka prezidenta dostala knihu Šikmý kostel od Karin Lednické, která vypráví příběhy několika generací hornických rodin, a karafu ze sklárny Jakub ve Vrbně pod Pradědem. Prezidentský pár potleskem vítaly desítky zaměstnanců krajského úřadu. Při příjezdu na Pavla křičel starší muž před krajským úřadem „Hanba mu, hanba mu“.

Hejtman, stejně jako ostravský primátor Tomáš Macura (dříve ANO), dal v prezidentské volbě přednost Pavlovi před šéfem hnutí ANO a bývalým premiérem Andrejem Babišem. Oba politici následně z hnutí ANO odešli. Macuru ze svého středu vyloučil i klub zastupitelů hnutí ANO.  Prezidentská volba odstartovala problémy v ostravské buňce hnutí ANO. Poté, co byli Macura a také jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová vyloučeni z klubu hnutí ANO, rozhodli se ho opustit i další zastupitelé. Prezident se v podvečer setká i s Macurou.

Video  Pavel po jednání s Vondrákem: Moravskoslezský kraj trápí odliv mladých  - ČTK
Video se připravuje ...

Moravskoslezský kraj jako inspirace pro další regiony

Podle Vondráka je prezident s problémy regionu již poměrně dobře obeznámen. Zároveň si však uvědomuje pozitivní výsledky transformace, kterou kraj momentálně prochází. „Vnímá, že to, co se děje v tomto kraji z pohledu transformace, je něco, co je poměrně klíčové v případě regionů, které se označují jako strukturálně postižené. Jsem rád, že je tady a věřím, že to není poprvé a naposledy. Je třeba informovat politiky, co se v kraji děje,“ uvedl na tiskovém briefingu.

„To označení strukturálně postiženého regionu se mi špatně vyslovuje, protože to zavání tak trochu negativním hodnocením. Zrovna na Moravskoslezský kraj se úplně nehodí. Kraj jako celek si z hlediska transformace vede nad míru dobře a v řadě věcí je inspirací i pro jiné kraje, které nenazýváme strukturálně postiženými,“ reflektoval Petr Pavel předchozí Vondrákovo tvrzení. Dodal však, že kraj se bohužel stále potýká s velkým odlivem mladých lidí. „Zrovna Moravskoslezský kraj nabízí řadu příležitostí i pro mladé lidi, aby tu našli uplatnění,“ míní prezident.

Pavel se vyjádřil i ke kritickým hlasům z řad veřejnosti, které upozorňovaly na to, že se nesejde ani tolik s běžnými obyvateli regionu, jako spíše s „elitami“. „Jedná se o první a rozhodně ne poslední návštěvu kraje. Je zdvořilé, když začnu u hejtmana a podívám se na některá zařízení v krajském městě. Při dalších návštěvách se zaměřím na místa, o kterých kritici možná hovořili, rozhodně se tomu vyhýbat nebudu,“ podotkl.

Závěrem prezident okomentoval i plán na vybudování logistického centra v obci Mošnov. To by mělo plnit podobnou funkci jako zařízení v polském Řešově, které Pavel rovněž nedávno navštívil. „Je důležité, abychom měli připravenou infrastrukturu pro tranzit materiálu přes naše území. Pro tento účel se logistické centrum nabízí naprosto ideálně. Může sloužit jako podpora rozvoje byznysu v regionu a když nastane nějaký konflikt, může přes něj proudit pomoc, ale také vojenský materiál. Z tohoto pohledu je základna ať už v Řešově nebo budované logistické centrum v Mošnově prostředkem, který je asistenční, ale v žádném případě bojový,“ upřesnil.

Možnost volit od 16 let není špatný nápad, myslí si Pavel

Kromě schůzek s primátorem a hejtmanem prezident s první dámou navštívil i Gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku, kde se setkal s tamními studenty.

Nositelem populismu pro mne v té prezidentské volbě byl Andrej Babiš. I proto jsem to vnímal jako takový podnět k návratu do služby. Když jsem skončil službu v armádě, tak jsem si představoval, že skončí časy, kdy jsem pracoval od nevidím do nevidím. Ale tohle byla věc, která samozřejmě převážila, protože ten pocit zodpovědnosti ke své zemi byl něčím, co mne provázelo celý život,“ vysvětlil na frýdecko-místeckém gymnáziu Pavel, proč se rozhodl stát prezidentem.

Možnost volit od 16 let podle Pavla vůbec není špatný nápad. „Mnoho lidí se v tomhle věku aktivně zajímá, co se okolo nich děje. Ověřil jsem si, že mnohdy studenti v tomto věku toho oživotě vědí více než generace jejich rodičů,“ nechal se slyšet prezident.

Prezident zároveň varoval před nebezpečím sociálních sítí navázaných na Čínu, konkrétně pak zmínil platformu TikTok. „Je potřeba si říct, že jsou platformy, které jsou navázány přímo na čínský režim. V Číně neexistuje dělítko mezi privátní firmou a státem. Prostřednictvím sociálních sítí se dá zjistit tolik informací o každém z nás, že ani my sami toho tolik nevíme. Měli bychom být obezřetní ke všem platformám, které přicházejí z Číny,“ sdělil studentům.

Se studenty Pavel probral i téma ochrany životního prostředí, zabydlování na Hradě nebo otázku největšího Čecha, kterým je podle Pavla Jára Cimrman. „Máme smysl pro humor, který se hodně podobá britskému, takový suchý až sarkastický. Dokážeme si dělat legraci sami ze sebe, a i proto si myslím, že nám ten Jára Cimrman docela sedí,“ zhodnotil zapeklitou otázku.

Po skončení besedy Pavel od vedení školy obdržel dárky v podobě několika lahví alkoholických nápojů „k doplnění skladu alkoholu v Lánech“ a ručně malovaného portrétu první dámy, který si prý Pavlovi mají pověsit v Lumbeho vile, kam se brzy přestěhují.

Video  Návštěva prezidenta Petra Pavla v Moravskoslezském kraji (28.3.2023): Prezidentský pár dorazil na Gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku  - Blesk: Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Snížení valorizací prý správné nebylo

Následně Pavel zamířil do nošovické automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech, kde si prohlédl výrobní kapacity. Prohlédl si také nově otevřený City Campus Ostravské univerzity, kde bylo za zhruba miliardu korun vybudováno univerzitní zázemí pro sport a umění.

Pavel připomněl, že hlavním z problémů Moravskoslezského kraje je vzdělávání a odliv mladých lidí z regionu. „Jsem vůbec první prezident, který se na Ostravské univerzitě vyskytl, což mne těší. Zároveň vnímám, že se tady propojuje vzdělávání a naprosto promyšlený přístup kraje k propojení vzdělávání s výzkumem, což může přitáhnout nejen lidi z republiky, ale i ze světa. Má to celkově vliv na pozvednutí kvality života a těchto regionů,“ zahájil tiskový briefing na půdě univerzity Pavel.

Připomněl dnes probíhající stávku k disproporcím v ohodnocování pedagogů na filozofických fakultách. „Naprosto souzním s požadavkem, který byl vznesen. Nebylo by systémově správné, aby učitelé z filozofických fakult byli ohodnoceni hůře než jejich kolegové z ostatních fakult,“ projevil pochopení pro situaci protestujících pedagogů.

Dodal, že Ministerstvo školství by mělo z dlouhodobého hlediska tento problém řešit. Krátkodobým řešením pro tento rok bude dodatečné financování školství ve výši 900 milionů korun, které má tento problém kompenzovat.

Vyjádřil se zpětně i k novele zákona, která má snížit mimořádnou čarvnovou valorizaci penzí. „Správné to nebylo, ty peníze tam měly být plánovány. Pokud jde o dodržení rozpočtu, je to plně v kompetenci vlády. Kdykoliv budu hovořit s premiérem, budu ho upozorňovat na to aby byl zodpovědným hospodářem a aby se vláda rozhodovala rozpočtově zodpovědně,“ ujistil přítomné novináře.

Návštěva Moravskoslezského kraje prý dala Pavlovi možnost dořešit trojici cest po strukturálně postižených regionech. „Dává mi možnost zhodnotit, jaké problémy se opakovaly, kde byly odlišnosti. My si uděláme analýzu v týmu a zamyslíme se nad tím, kde jsou disproporce v tom, co řeší vláda, jak to vidí kraje a co by se s tím dalo dělat,“ uvedl Pavel s tím, že následně problémy těchto regionů bude řešit s ministry.

Večerní návštěva ostravského primátora

V podvečer se Pavel setkal s ostravským primátorem Tomášem Macurou (dříve ANO). První den návštěvy pak prezident zakončil debatou s občany v Multifunkční aule Gong v ostravské Dolní oblasti Vítkovice. Manželka prezidenta měla na programu návštěvu ostravského Domova pro seniory Kamenec.

Pavel během debaty například dostal dotaz, zda jeho kočka Micka dostane oficiální profil na sociální síti. Prezident s úměvem odpověděl, že to je otázka hlavně na jeho ženu. „Ta je manažerkou Micky, já jí do toho moc nemluvím,“ řekl.

Mluvil také o tom, co si myslí o lidech v Moravskoslezském kraji. „Mám raději, když mi někdo bez obalu do očí řekne, co si myslí, než když se básník musí pídit, co chtěl říct, což se tady děje celkem přirozenou formou. Nemusíte k tomu lidi ani moc vybízet,“ uvedl s tím, že na zdejších lidech oceňuje odhodlání k řešení věcí.

Dotkl se i vládních témat. Podotkl, že chce pravidelné schůzky ve složení on, zástupce největší vládní strany a zástupce největší opoziční strany. 

Prostor dostala během diskuze mimo jiné 9letá Radanka, která od Pavla chtěla vědět, jaké je to být prezidentem. „Je to fajne,“ odpověděl Pavel.

V obou kolech prezidentské volby byl Pavel v Moravskoslezském kraji úspěšnější Babiš, který v prvním kole volby získal 44,86 procenta hlasů, zatímco Pavla podpořilo 27,80 procenta voličů. Ve druhém kole Babišovi odevzdalo hlas 53,07 procenta zúčastněných voličů, zatímco vítěz prezidentské volby tehdy v regionu získal 46,92 procenta hlasů.

Video  Petr Pavel v Ostravě: Navštívil ji i těsně před 2. kolem voleb v lednu 2023  - Facebook - Petr Pavel
Video se připravuje ...

dynaty ( 29. března 2023 23:49 )

nezklamalas nikoho stát nekrmil i vtom vězení se muselo pracovat a už na tebe nebudu reagovat

dynaty ( 29. března 2023 17:19 )

eliško jsi trapka, jen plácáš nesmysly a svoje nepodložené domněnky

dynaty ( 29. března 2023 17:11 )

to samé - dokaž to

dynaty ( 29. března 2023 17:09 )

dokaž to

dynaty ( 29. března 2023 08:01 )

pravda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa