Dopravu zkomplikovalo náledí. Dvě hromadné nehody zablokovaly dálnici D1

Dopravu v Česku dopoledne zkomplikovalo náledí a sníh. Provoz na dálnici D1 na Vysočině ve směru na Prahu zablokovaly dvě hromadné nehody, několikrát byl krátce zastaven provoz ve směru do Brna. Dálnice se znovu uzavřela přibližně na dvě hodiny později odpoledne kvůli vyproštění havarovaného kamionu. Neprůjezdná byla kvůli kluzké vozovce na tři hodiny i dálnice D8 mezi 79. a 80. kilometrem ve směru do Německa. V Královéhradeckém kraji se na zledovatělých silnicích stalo mnoho nehod, kluzké silnice komplikovaly dopravu také v dalších krajích. Ředitelství silnic a dálnic řidiče vyzvalo k opatrnosti.

Na dálnici D1 na Vysočině ve směru na Prahu se v úterý staly dvě hromadné nehody. Na 143. kilometru havarovalo dvacet aut, z toho pět kamionů. Dva lidé jsou lehce zranění. Další dva lidé se zranili při nehodě osmi kamionů a tří dodávek na 136. kilometru. Provoz na Prahu byl asi čtyři hodiny zastaven, jedním pruhem mohla začít auta projíždět před 13:00, sdělila mluvčí policie Jana Kroutilová.  

Podle Národního dopravního informačního centra měla být dálnice znovu uzavřena po 19:00, na kdy se chystalo vyprošťování kamionu na 136. kilometru ve směru na Prahu. Nakonec se tak ale stalo už o dvě hodiny dříve. Provoz se podařilo obnovit přibližně v 18:45.

„Pro řidiče máme z D1 dobrou zprávu, auta v obou směrech, na Prahu či na Brno, jezdí už plynule v celém úseku Vysočiny. Tam, kde se stálo v kolonách, tak teď momentálně není žádná překážka,“ uvedla krátce před 20. hodinou redaktorka ČT Blanka Poulová. Dodala, že průjezdné je i například Velké Meziříčí, kde přes den také kolabovala doprava, protože tam sjížděly kamiony. 

Dálnice D1
Zdroj: ČTK / Policie ČR

Kvůli sněžení a zledovatělým silnicím se staly nehody i jinde v regionu. „Od 7:00 jsme přijali oznámení o 65 dopravních nehodách a dalších 13 oznámení se týkalo špatné sjízdnosti komunikací, případně vozidel, která nemohla vyjet,“ řekla Kroutilová. Vážně zraněný skončil řidič osobního auta, které dostalo v obci Cetoraz na Pelhřimovsku smyk a narazilo do stromu.

Zraněním skončila i nehoda, která se stala kolem 10:30 ve Žďáru nad Sázavou. „Řidič osobního vozidla narazil do nákladního automobilu. Utrpěl vážná zranění a byl letecky transportován do nemocnice,“ uvedla Kroutilová. Okolnosti a příčinu nehody policie zjišťuje.

Události: Sníh zkomplikoval dopravu (zdroj: ČT24)

Kolony kamionů na zledovatělé D8

Dálnici D8 na Ústecku ve směru do Německa mezi 79. a 80. kilometrem v úterý blokovaly tři a půl hodiny kamiony, přibližně do 9:00. Cesta byla neprůjezdná kvůli sněhu a kluzké vozovce. Problémy byly za Ústím nad Labem ve stoupání k tunelům Libouchec a Panenská, kolony se tvořily už na výjezdu z Ústí nad Labem na Teplice směrem na Úžín.

Policisté v Ústeckém kraji od šesté hodiny ranní 6:00 řešili tři desítky nehod. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, uvedla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Dálnici D8 zablokovaly kamiony
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

V Královéhradeckém kraji havarovaly autobusy

V Královéhradeckém kraji v noci a v úterý ráno sněžilo a na zledovatělých silnicích se stalo asi pět desítek nehod, některé se zraněními. Například mezi Starým Rokytníkem a Radčí na Trutnovsku na namrzlé silnici havarovalo pět aut, dalších pět aut havarovalo u Úpice. „Naštěstí se ve většině nehod jednalo o pomačkané plechy. Nesjízdná silnice byla například v Kocbeřích, Starém Rokytníku, ve Všestarech, Cháborech a Solnici. Měli jsme hlášeno několik zapadlých kamionů,“ uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Nejvíce nehod se stalo na Rychnovsku a Trutnovsku. V Janově na Rychnovsku havaroval autobus, nehoda se obešla bez zranění. Autobus havaroval i na zledovatělé silnici I/37 u Nového Rokytníku na Trutnovsku.

Desítky nehod v Olomouckém kraji

Policisté v Olomouckém kraji řešili v souvislosti se zimním počasím od rána čtyři desítky oznámení kvůli nehodám či komplikacím v dopravě. Motoristé doplatili především na kluzké silnice, které ráno pokryl sníh. „Jednalo se o dopravní nehody či problémy ve sjízdnosti na komunikacích v Olomouckém kraji,“ řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Na řadě míst se tvořily kolony. 

Kolona kamionů na silnici 46 mezi Šternberkem a Moravským Berounem
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Spoje na jižní Moravě jezdily se zpožděním

Silné ranní sněžení komplikovalo v úterý dopoledne dopravu i na jižní Moravě. Silnice na Svitavy byla kvůli nehodě šesti aut uzavřená, řekl mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka, na stejné trase také nabouralo nákladní auto do svodidel, což situaci dál komplikovalo. „Před 10:00 už bylo možné místem projet kyvadlově, policisté na místě dopravu řídili,“ doplnil Chaloupka s tím, že policisté dostali kvůli počasí desítky hlášení.

Některé spoje kvůli počasí nabíraly zpoždění. Potíže měly autobusy zejména v okolí Blanska, Boskovic a Letovic, zpoždění se pohybovalo od 15 do 40 minut, v některých případech spoje vynechávaly. Po 10:00 se začala situace postupně stabilizovat. V Brně měla MHD zpoždění 15 až 20 minut.

Na zasněžených komunikacích se tvoří kolony (zdroj: ČT24)

Ledovka zastavila provoz na dvacetikilometrovém úseku ve Zlínském kraji

Neprůjezdné byly i některé silnice ve Zlínském kraji. Doprava stála na 21 kilometrů dlouhém úseku mezi Valašským Meziříčím na Vsetínsku a Bystřicí pod Hostýnem na Kroměřížsku. Nesjízdné silnice byly podle policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové na kopci Syrákov na hranici zlínského a vsetínského okresu, ve Valašském Meziříčí, Vsetíně nebo Luhačovicích. „Někde také uvázly kamiony, u Lukova byly uvázlé tři nákladní automobily,“ uvedla.

Jinde řidiči projeli se zvýšenou opatrností. V kraji se ráno staly dvě desítky dopravních nehod, při kterých se lehce zranili tři lidé.

Policie také řešila několik dopravních nehod kvůli mrazu a sněhu i v Libereckém kraji, obešly se ale bez vážnějších zranění. Uvázlý kamion ráno zkomplikoval provoz na silnici I/10 u Držkova na Jablonecku.

Řada nehod se stala i v Pardubickém kraji, například u tunelu Hřebeč na silnici I/35 na Svitavsku se na ledovce srazila dvě auta. „Než naše technika najela a začaly účinkovat chemické prostředky, tak se stala spousta dopravních nehod,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

„Nehod je tolik, že to ani nestačíme podrobně sledovat. Všechny státní silnice by ale měly být průjezdné,“ řekl operační důstojník krajské policie.

Sněžení doprovází silný vítr

Sněží či sněžilo i v dalších krajích, zejména ve vyšších polohách. Pásmo silného sněžení postupuje podle meteorologů od severozápadu, místy s úhrny až tři centimetry za hodinu. Ve východní polovině Česka kromě Zlínského kraje je také hodně větrno, nárazy mohou dosahovat až 65 kilometrů za hodinu. Meteorologové varují před možnou nesjízdností silnic, zhoršenou dohledností a možností vzniku kalamitní situace.

„Postupně ale srážky budou ustávat a oblačnosti bude ubývat. Odpolední teploty vystoupí na dva až šest stupňů Celsia, ale nárazový vítr bude pocitovou teplotu výrazně snižovat,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).