Fotbalové pohádky Zdeňka Folprechta nově i v audioverzi! 🎧 K poslechu zde

Trenére, proč jste nestřídal? Nejlepší reakce na moldavskou bídu

28. březen 2023
Sdílejte:
Z nuly na sto a zase zpátky. To je příběh české reprezentace na začátku kvalifikace o Euro 2024. Prošli jsme Twitter a namíchali koktejl vtipné a dobře mířené kritiky. Vzpomenete si ještě na kvalifikaci na MS 2010?
Jaroslav Šilhavý v akci.Foto: Profimedia

Moldavsko naposledy remizovalo doma s Faerskými ostrovy 1:1, předtím loni v listopadu v přátelských zápasech dostalo 0:5 od Rumunska a 1:2 od Ázerbájdžánu. V kvalifikaci o poslední mistrovství světa vyhrály v Kišiněvě Skotsko a Rakousko 2:0, Dánsko 4:0. Podtrženo, sečteno, je Moldavsko čtvrtý nejhorší tým, který hraje kvalifikaci o Euro 2024.


Zatímco v pátek česká reprezentace přejela Polsko 3:1, v Kišiněvě z toho bylo trápení. Dá se to vyjádřit třeba takhle: proti Polsku to Jaroslav Šilhavý zorchestroval na Karla Brücknera (kromě jiného bronz na Euru 2004 a jediný postup Česka na MS), v Moldavsku na Karla Jarolíma (neúspěšná kvalifikace na MS 2018 například s domácí remízou s Ázerbájdžánem).

Jaroslav Šilhavý v Moldavsku a předtím proti Polsku.

Po zápase na sebe porážku vzal náš novinářský kolega Michael Durčák, který před kišiněvskou bídou ukazoval svaly. Ale jinak má pravdu: na Euro se Česko dostalo zatím sedmkrát ze sedmi pokusů, na mistrovství světa jednou ze sedmi.


Česko se v Kišiněvě trápilo od začátku zápasu, první střídání přišlo v 73. minutě. Tenhle trenérský tah si získal hodně pozornosti.


Václav Černý má skvělou formu. Křídlo Twente, pátého týmu nizozemské ligy, má v sezoně bilanci devět gólů a šest asistencí ve 24 ligových zápasech. Z posledních třech zápasů má dva góly a tři asistence. V reprezentaci dal naposledy gól v listopadu v obou přátelácích Faerům i Turkům. V Moldavsku si nezahrál a my se s Twitterem ptáme proč? 


To jsme nečekali, hlásí i Moldavané. Michal Kvasnica, reportér Sportu v Kišiněvě, popsal neobvyklý zážitek a správně pochválil domácí, kteří včera prostě šli štěstíčku naproti. Je to tak. 


Češi naopak štěstí naproti moc nešli a tak nepřišlo.

„Nechci říct, že je snadnější hrát proti Polsku než proti Moldavsku. Ale něco vytvářet a hrát do plných je vždy složité. Přesto jsem si myslel, že budeme lepší ve vytváření šancí. Pohyb byla také jedna z věcí, které nám vadily. Je to na detailnější analýzu, vyhodnotíme si to v průběhu dalších dnů. Nechci říct, že jsme byli nepřipraveni, ale ten zápas jsme nezvládli,“ zhodnotil zápas Jaroslav Šilhavý.


Našeho spolupracovníka a taktického experta Vojtu Mrklase bolely oči a svrběly ruce. Hodně o tom na Twitteru během zápasu psal. Škoda, že ho reprezentační trenér nesleduje...


V superatraktivní skupině E čeká na Česko v cestě na Euro 2024 kromě Polska a Moldavska ještě Albánie a Faerské ostrovy. Někdo se už teď bojí, jiný vyvolává zlé duchy. Třeba ty z kvalifikace na MS 2010, kdy Česko skončilo třetí za Slovenskem a Slovinskem.


Buď jak buď, březnové reprezentační okno je za námi a vrací se ligový fotbal. Zaplaťpánbůh, říkají mnozí.


Naše číslo 24

Vyzpovídali jsme Tomáše Součka nebo oscarového producenta a bývalého prezidenta LOSC Lille Michela Seydouxe. Řešíme tajemnou smrt východoněmeckého Beckenbauera. Celkem pro vás máme přes 160 stran unikátního čtení.

To chci!

Související články

Ulich: Zájem o Hradec dál máme. A teď jsme silnější

V roce 1995 byl u slavné hradecké výhry v Poháru ČMFS a následné jízdy Pohárem vítězů pohárů jako hráč. O dvaadvacet let později se podnikatel Ivo Ulich neúspěšně ucházel o majetkový vstup do klubu, který se město dlouhodobě snaží prodat. A zájem má stále. „Já zbraně neskládám,“ prohlašuje odhodlaně.

Rozhovor

Glosář Luďka Mádla: Repre jako „S“? Věřme, že příště

Ivan Hašek odstartoval dvěma výhrami se spoustou nedostatků. Tým nutně potřebuje návrat Vladimíra Coufala. A pomohlo by, kdyby sám sebe našel Ladislav Krejčí.

Glosář

Euro 2024 přehledně: Kde a kdy hraje Česko? A dají se ještě pořídit vstupenky?

Česko už zná všechny soupeře ve skupině F na Euru 2024, které se hraje v Německu. Všechno, co o evropském šampionátu potřebujete vědět, najdete v následujícím průvodci.

Cesta na Euro
Popup se zavře za 8s