Žáci ze ZŠ TGM vyrazili na hory

28. března 2023, ostatní, přečteno: 725×

Lyže? Snowboard? Nebo tak i tak? Tyto možnosti mají všichni žáci 6., 7., 8. a 9. tříd ZŠ TGM v Blansku. A že jich patřičně využívají, dokazují následující čísla.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V termínu od 15. do 20. ledna se 57 žáků 8. ročníku prohánělo na svazích střediska Buková hora v Orlických horách. Bydleli jsme na chatě Beze Jména (opravdu se tak jmenuje) v Čenkovicích. O úrovni ubytování svědčí možnost hraní stolního tenisu a stolního fotbálku a sociálky na každém pokoji. Vleky přímo v Čenkovicích sice kvůli nedostatku sněhu nejely, ale sjezdovka Buková hora byla výborná.

Školáci ze ZŠ TGM vyrazili na hory. FOTO: archiv školy

Od 29. ledna do 3. února brázdili deváťáci všechny sjezdovky v Karlově. Cca 300 metrů od chaty jsme měli k dispozici tři čtyřsedačky, kotvu a pomu. Sjezdovky umožnily žákům dělat jak první kroky na lyžích nebo snowboardu, tak těm pokročilým zdokonalit se v těžších podmínkách. Mezi deváťáky bylo 43 účastníků.

A žáci 6. a 7. ročníku řádili na svahu sjezdovky u Pekina ve Zlatých horách v Jeseníkách od 26. února do 3. března. Po lyžování na svazích mohli v penzionu využívat bazén a wellness. A věřme nebo ne – šesťáků a sedmáků bylo 47.

Instruktoři na všech kurzech byli zajištěni jak z řad učitelů školy, tak několik externích. O své zážitky jsme se každý den dělili se všemi rodiči a dalšími zájemci na stránkách školy. Užívali jsme si nejen lyžování, ale i různých soutěží na zábavných večerech a nechyběla ani závěrečná diskotéka.

Školáci ze ZŠ TGM vyrazili na hory. FOTO: archiv školy

V těchto třech týdnech jsou kladeny nároky i na vedení školy a učitele, kteří musí zajistit suplování. O tom, že za úsilí všech dospělých to stojí, svědčí počty účastníků.

V tomto trendu založeném před osmi lety chce vedení školy dále pokračovat a umožnit tak všem zájemcům bližší seznámení se se spolužáky a zdokonalit se v tomto moderním využití volného času. Obrovskou výhodou těchto kurzů je cenová dostupnost pro všechny žáky.

Po covidu jsme měli obavy, zda se podaří navázat na zájem z předchozích let. A podařilo se. Nevím, zda na nějaké jiné škole se účastní kurzů 150 žáků! Ale jak je výše zmíněno, i v dalších letech chce ZŠ TGM pokračovat v nastaveném trendu. Už dnes máme nasmlouvány kapacity na příští sezónu.

Josef Jalový, ZŠ TGM Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení