Bělorusko vysvětluje souhlas s umístěním ruských jaderných zbraní ‚bezprecedentním‘ tlakem NATO

Bělorusko souhlasilo s rozmístěním ruských jaderných zbraní na svém území v reakci na tlak, kterým chtějí Spojené státy a jeho spojenci v NATO docílit změny politického a geopolitického směřování země. V úterý to uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ministerstva zahraničí v Minsku.

Minsk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Lukašenko na návštěvě ruských jednotek cvičících v Bělorusku

Alexandr Lukašenko na návštěvě ruských jednotek cvičících v Bělorusku | Foto: Andrei Stasevich/BELTA/Handout | Zdroj: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že Rusko na základě dohody s Minskem rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně. Ruský prezident uvedl, že jednal i na žádost běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, který o umístění jaderných zbraní stál.

Expert: Rusko dává najevo, že má Bělorusko na své straně. Jaderné zbraně může vypálit i ze svého území

Číst článek

Poukázal také na to, že Spojené státy mají rozmístěné jaderné zbraně na území svých evropských spojenců.

„V posledních dvou a půl letech byla Běloruská republika vystavena bezprecedentnímu politickému, ekonomickému a informačnímu tlaku ze strany Spojených států, Británie a jejich spojenců v NATO, jakož i členských států Evropské unie,“ uvádí.

„Vzhledem k těmto okolnostem a z nich plynoucím oprávněným obavám a rizikům v oblasti národní bezpečnosti je Bělorusko nuceno reagovat posílením vlastních bezpečnostních a obranných schopností,“ pokračuje sdělení.

Minsk také podobně jako Moskva uvedl, že krok není v rozporu s mezinárodními dohodami o nešíření jaderných zbraní. Tvrdí také, že Bělorusko samo nebude mít nad zbraněmi kontrolu.

Rusko rozmístí v Bělorusku jaderné zbraně, řekl Putin. V zemi bude deset letadel schopných je nést

Číst článek

Minulý týden také oznámil, že k 1. červenci bude v Bělorusku dokončena stavba skladovacího objektu pro jaderné zbraně a pod kontrolou je bude mít Rusko, nikoli běloruská strana.

Podle něj Rusko pomohlo Minsku modernizovat deset letadel, která jsou schopná nést jaderné zbraně, a připomněl, že už dříve Bělorusko získalo komplex střel Iskander, které také mohou nést jaderné hlavice.

Západní země uvalily na Bělorusko sankce kvůli brutálnímu potlačení prodemokratických demonstrací v Bělorusku po volbách v srpnu 2020 a také v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, pro níž Bělorusko poskytlo své území.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme