Orientační nabídka


Znak města Mladá Boleslav (odkaz na titulní stránku) 

Statutární město Mladá Boleslav - Oficiální stránky


 

Zástupci města a Společnosti Mikuláše Kladiána uctili památku J. A. Komenského

Zástupci města, komise pro výchovu a vzdělávání a jménem Společnosti Mikuláše Klaudiána se v úterý 28. března u pomníku Jana Amose Komenského v parku Výstaviště, aby společně připomněli odkaz této osobnosti a zároveň položením květiny symbolicky pogratulovali pedagogům ke Dni učitelů.
Položení květin u památníku J. A. Komenského  v parku Výstaviště.
Položení květin u památníku J. A. Komenského v parku Výstaviště.
 

 
 

Přítomný výtvarník Zdeněk Gola zde také připomenul kresbu j. A. Komenského od akademického malíře Luďka Maňáska z roku 1992.

Tento pomník byl odhalen v roce 1928 u příležitosti 10letého výročí existence samostatné Československé republiky a zároveň u příležitosti 300. výročí nuceného exilu Jana Ámose Komenského. Za vznikem tohoto pomníku stojí kromě autora Ladislava Šalouna také Učitelská jednota Komenský, která dokázala získat z veřejné sbírky více než 167.000 Kč na realizaci. Přispívala široká veřejnost, neboť si byla vědoma důležitosti poslání vzdělání a důležitosti pedagogů v životě každého jedince.

"Dnes je tomu stejně tak jako v době Komenského, nebo v době vzniku tohoto pomníku. Doba se mění, mění se prostředky a formy vzdělání, ale smysl zůstává stejný. Objevují se otázky ohledně postavení učitele. Bavíme se dnes v souvislosti s umělou inteligencí a v souvislosti se zkušenostmi z doby Covidu o tom, zda není učitel zbytečný. Počítač přece nikdy nechybuje a zná toho daleko více. Právě proto však dobré učitele potřebujeme více než kdy jindy. Výuka není jen o předání znalostí, ale také o výchově, výchově k lidství. Potřebujeme tedy dobré pedagogy a za to, že se této nelehké práci věnují, jim patří dík," uvedl jménem komise pro výchovu a vzdělávání a Společnosti Mikuláše Klaudiána Petr Dostál, ředitel Gymnázia Dr. Josefa Pekaře. 

amos

gola

pomnik

 
Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 28.3.2023 / 28.3.2023

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Aktuality
Počet návštěv: 1083
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém