Hardware Článek Recenze nového monitoru Sony Inzone M3 - testujeme protipól loňské vlajkové lodi M9

Recenze nového monitoru Sony Inzone M3 - testujeme protipól loňské vlajkové lodi M9

David Plecháček

David Plecháček

28. 3. 2023 18:10

Seznam kapitol

1. CO JE STEJNÉ 2. A CO JE JINÉ

Přibližně devět měsíců uběhlo od doby, kdy společnost Sony uvedla na trh novou řadu hardwaru pro hráče. V červnu loňského roku se nám do rukou dostala čtveřice produktů – trojice sluchátek H3, H7 a H9, a monitor M9, který se ale mohl pyšnit označením ideálního zobrazovacího zařízení pro PlayStation 5. Dnes si ale povíme něco o jeho bratříčku, monitoru Inzone M3, který vstupuje na trh. A, kromě samotných kvalit, je zajímavý především v kontrastu s dříve recenzovaným monitorem vyšší třídy.

Reklama

Dáme si lehké opakování. Už před rokem Radek ve svém textu zkonstatoval, co si vlastně můžete k PlayStationu 5 pořídit za obrazovku. Více méně kteroukoliv. Řídit se ale můžete doporučením Sony, která nepřekvapivě prosazuje zobrazovací zařízení vlastní výroby. Do příchodu herních periferií Inzone si hráči mohli pořídit nejrůznější variace televizí Bravia, s ohledem na to, že ne každý chce hrát na televizi, nabízel monitor M9 zajímavou alternativu pro váš pracovní stůl.

Na něm se eM Devítka přímo zaskvěla. Design je vždy věcí vkusu, osobně se mi ale provedení sedmadvacetipalcového monitoru moc líbilo. Zajímavým řešením byla středová noha vyčnívající dopředu, která svým provedením připomíná právě design PlayStationu pět s černou středovou částí a bílým opláštěním okolo. Jelikož je nosná část s kolejnicí pro posouvání monitoru nahoru a dolu nakloněná dozadu, čímž posouvá těžiště dál od monitoru, zezadu zajišťovaly stabilitu dvě černé, štíhlé a obecně elegantní kovové nožičky. Samotný rámeček obrazovky potom nijak speciální nebyl, obyčejnou (ale esteticky funkční) černou plastovou schránku nic nenarušovalo, kromě zelené nálepky upozorňující na kompatibilitu s G-sync v případě použití v kombinaci s kartami Nvidia.

A TEĎ JEŠTĚ JEDNOU…

Tohle kratičké designové okénko z loňského roku včetně připomínky toho, že po monitoru mohou pochopitelně sáhnout i majitelé osobních počítačů, absolvujeme proto, že monitor M3 je od M9 absolutně nerozeznatelný. Na první, druhý, třetí… třeba i desátý pohled vypadají úplně stejně. To znamená to, že pokud se vám – jako mně – líbil loňský model M9, bude se vám líbit i M3. Jenže mnohým se M9 nelíbil. Design je pro někoho možná až příliš odvážný, a někteří dokonce hovořili o nepraktičnosti. Já sám kritiku nesdílím, ale připomínka, že středová noha míří dopředu do místa, kde můžete mít třeba klávesnici, je validní. Sám ale nerad svoje periferie posouvám tak blízko k obrazovce, a tak mi design nevadí. Pozitiva designu převyšují všechna možná negativa. Ryze z praktického hlediska se mi líbí i to, že centrální nohou můžete odvést i veškerou kabeláž, přestože její předsunutí nikdy nevyústí v to, že byste kabely kompletně neviděli. 

Recenze nového monitoru Sony Inzone M3 - testujeme protipól loňské vlajkové lodi M9
i Zdroj: David Plecháček / Hrej.cz

Ačkoliv se podobou monitoru nechci v případě M3 zdržovat, je ještě potřeba podotknout, že i přes jednoduchý zacvakávací mechanismus je ve své složené podobě monitor stabilní, a tak akorát těžký a bytelný, aby se s ním člověk nebál manipulovat. Kromě posunu nahoru dolů a lehkého natočení úhlu nahoru dolů ale nic dalšího nečekejte – obrazovka může být jen ve své horizontální podobě a nejde natočit ani vlevo/vpravo. 

Jak jsem už říkal, samotné 27palcové tělo samo o sobě vizuálně zajímavé není, a to ani ve chvíli, kdy zmíním decentní led osvětlení výdechu na zádech. O to zajímavější je, co v sobě ukrývá. 

Zatímco M9 sází na nepříliš tradiční kombinaci rozlišení 4K a 144Hz obnovovací frekvenci, zatímco pořídíte-li si M3, budete se muset spokojit s kombinací FullHD a 240 Hz.

Než se pustíme k hodnocení samotného panelu, podotknu, že se nic nezměnilo ani co se vstupu konektorů týče. Opět jsou k dispozici HDMI porty 2.1, DisplayPort 1.4, i zdířka na USB-C a klasická velká USB. I M3 je USB hubem, což opět vypovídá o tom, že Sony ani zdaleka necílí jen na majitele PS5. Právě konektivita mezi systémy je specificky pro hráče s několika zařízeními najednou možná tím největším lákadlem, protože máte-li dva počítače nebo počítače a konzoli, můžete teoreticky používat jen jednu periferii pro obě zařízení, a za určitých podmínek vám může stačit jediný kabel k tomu, abyste mezi nimi převedli jak obraz, tak data.

Od tohoto momentu se budou jednotlivé informace rozcházet, neboť M3 nabízí trochu něco jiného.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama