Procházkou ke štíhlé postavě: Kolik kroků denně vám pomůže shodit kila

Chůze prospívá zdraví

Sedavé zaměstnání, každodenní jízdy autem či MHD a další faktory vedou k tomu, že se celkově hýbeme velmi málo. Obyčejná chůze má však blahodárný účineknejen na udržení fyzické formy, ale i zdraví. Díky pravidelné chůzi snížíte svůj krevní tlak i hladinu cholesterolu. Během chůze totiž dochází k vzrůstu produkce oxidu dusnatého, který uvolňuje cévy. Chůze také minimalizuje riziko srdečních chorob a mrtvice – pravidelná půlhodinová procházka dokonce až o 18%, to není zrovna málo, že? Chůze také může pomoci v minimalizaci vzniku diabetu typu 2, či dokonce demence.

 

Cvičení podle typu vaší postavy

elle.cz

Chůzí ke krásnému tělu

Ruku v ruce se zdravím jde také úbytek na váze, který se díky pravidelné chůzi může dostavit poměrně rychle. Jestliže je redukce váhy právě vaším cílem, je důležité se zaměřit na rychlejší tempo, díky kterému se zvýší váš srdeční tep. Právě díky tomu začnete spalovat kalorie. Srdeční frekvence by měla dosáhnout 100-120 tepů za minutu, podle vašeho věku. Osobní trenér Scott Laidler pro Women’s Health uvedl, že obecně doporučuje se zaměřit na 5 000- 7 500 kroků v rychlejším tempu denně.

Každé tělo je ale jiné..

.. A s tím souvisí i počet kroků, které je potřeba denně ujít k tomu, abyste docílila redukce váhy. Především pak záleží na tom, jaký je váš denní kalorický příjem. Logicky, čím více kalorií denně přijmete, tím více úsilí budete muset vynaložit k tomu, abyste zhubla. Zpočátku se proto zaměřte na to, abyste měla alespoň orientační povědomí o tom, kolik kalorií v průměru denně přijmete. Doporučujeme si také pořídit chytré hodinky, které vám pomohou v tom, abyste měla povědomí o tom, jak dlouhou dobu vám zabere spálit určitý počet kalorií. Nezapomínejte ale ani na svůj bazální metabolismus, díky kterému spalujete přirozeně bez toho, aniž byste musela vynaložit sebemenší úsilí.

 

Deset argumentů, jež vás donutí jíst zdravě

elle.cz

Jste chodec začátečník? Zde je pár tipů právě pro vás!

Jestli nejste na chůzi zvyklá, nenastavujte si hned ze začátku nesmyslné cíle. Začněte pozvolna, pomalu si zvykejte a zvyšujte náročnost. Přinášíme vám pár tipů, díky kterým se chůze stane přirozenou součástí vašeho každodenního života:

 

  1. Jste zvyklá se dopravovat autem, nebo jiným typem dopravy? Zkuste třeba zaparkovat o něco dále, než obvykle a do cíle dojít pěšky. Nebo si zkuste svůj čas naplánovat tak, abyste zvládla pěšky celou cestu! Cestu si zpříjemníte na čerstvém vzduchu a navíc si můžete odškrtnout svůj sportovní výkon pro ten určitý den!
  2. Místo sezení v kavárnězvolte kávu s sebou a procházku v parku. Ať už jste domluvená s kamarádkou, partnerem, nebo kýmkoliv jiným, zkuste navrhnout tuto variantu schůzky. Popovídáte si úplně stejně jako v kavárně, ale navíc u toho spálíte nějaké ty kalorie!
  3. Zpříjemňete si procházku oblíbeným albem, audioknihou, či podcastem. Berte procházku jako „me time”, čas, který je jen a pouze pro vás a nikoho jiného. Nasaďte sluchátka, pusťte si to, co vás baví a vnímejte pouze přítomný okamžik. Z procházky se tak může stát vaše oblíbená rutina, kterou postupem času nebudete vnímat jako něco, co „musíte”, ale něco, co chcete dělat.

Autor: Aneta Akgül

Zdroje: Marianne.cz, Mojeambulance.cz, Elle.cz