Svaz průmyslu a dopravy: České firmy prohloubily na Tchaj-wanu obchodní vztahy

foto Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (uprostřed vlevo) v Tchaj-peji během setkání s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen (uprostřed vpravo). 27. března 2023

Tchaj-pej/Praha - České podniky doprovázející předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou na její cestě do Asie prohloubily na Tchaj-wanu své obchodní vztahy a několik z nich uzavřelo memoranda o spolupráci s tchajwanskými partnery. Informoval o tom dnes Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Pekarovou Adamovou na návštěvě Jižní Koreje a Tchaj-wanu doprovázejí zástupci zhruba stovky českých firem a organizací. "České firmy za sebou mají úspěšná jednání v rámci podnikatelské mise do Jižní Koreje a na Tchaj-wan. Po programu v korejském Soulu a Busanu se delegace přesunula do Tchaj-peje, kde mimo jiné pětice českých podniků z oborů zdravotnictví, strojírenství, energetiky a ICT (informační a komunikační technologie) uzavřela memoranda o spolupráci s tchajwanskými partnery," uvedl SP ČR v tiskové zprávě.

Podle šéfa svazu Jaroslava Hanáka mají české firmy co nabídnout. "Jsou flexibilní, inovativní, mají bohaté zkušenosti na mezinárodních trzích. V naší delegaci jsou progresivní, stabilní a perspektivní společnosti, jejichž spolupráce s tchajwanskými partnery může být pro obě strany velmi přínosná,“ uvedl Hanák.

Ke spolupráci se na Tchaj-wanu zavázala například firma IBG Česko, významný výrobce bateriových úložišť elektrické energie. Podepsala memorandum s tchajwanskou společností SMS InfoComm, která má již v Česku pobočku. V rámci této spolupráce by mohlo v ČR vzniknout centrum pro recyklaci lithiových baterií, píše SP ČR.

Pekarová Adamová se v pondělí v Tchaj-peji setkala s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta podle agentury Reuters ocenila, že šéfka Poslanecké sněmovny na Tchaj-wan přicestovala navzdory "velkému tlaku". Poukázala tak na kritiku návštěvy ze strany Číny, která Tchaj-wan považuje za své území. Pekarová Adamová uvedla, že nikdo nemůže Českou republiku a Tchaj-wan odradit od toho, aby ctily takové hodnoty jako je svoboda, demokracie a ochrana lidských práv. Čínské velvyslanectví v Praze návštěvu Pekarové Adamové na Tchaj-wanu odsoudilo a vyzvalo Česko, aby dodržovalo princip jedné Číny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď