28.3.2023

Počasí si ve Wagrainu s týmy pěkně zahrávalo, Češi si nakonec odvezli bronz

Poslední velkou snowvolejbalovou akci hostil o víkendu rakouský Wagrain. Turnaj pod hlavičkou CEV přivítal mimo jiné i čtyři české týmy, z nichž jeden ve velice náročných podmínkách dosáhl na medaili.

Rakouský Wagrain je známým lyžařským střediskem. Známým ale začíná být i pro narůstající komunitu snowvolejbalistů, jelikož se tu takřka každoročně koná jeden z turnajů světové či evropské tour a skoro všichni zúčastnění hráči hodnotí atmosféru turnaje jako tu nejlepší na okruhu.

Hlavní soutěž byla koncipována pro dvanáct týmů, mezi které mohly postoupit dva z kvalifikace. Z každé ze čtyř tříčlenných skupin pak do play off postupovaly dva nejlepší. Zatímco v mužské části hlavní soutěže figurovala jen jedna česká trojice Tadeáš Trousil, František Pihera a Honza Mrkous, kteří si na okruhu již vydobyli zvučné renomé, český ženský snowvolejbal reprezentovaly v základních skupinách hned tři týmy.

Mrkous a spol. prolétli základní skupinou jako komety a i přes neustále se měnící sněhové podmínky jasně postoupili do čtvrtfinále. „Proti Rakušanům byl tak měkký sníh, že se dalo hrát pouze ze země a to, co předváděly oba týmy, nemělo s volejbalem nic moc společného. Bylo to jen o chybách a těch jsme udělali méně. Proti Francouzům se vše otočilo, sníh namrzl a mohl se hrát volejbal. Nám se podařilo vše, na co jsme sáhli a po výhře 2:0 jsme postoupili ze skupiny,“ popsal průběh základní skupiny Tadeáš Trousil.

Čtvrtfinále proti Slovincům opět velice silně ovlivnilo počasí. „Ve čtvrtfinále začala taková až sněhová bouře, začalo sněžit a strašlivě foukat. Servis jsme museli dávat pomalu spodem, aby nám po nadhozu neuletěl z ruky. Opět se hrálo víceméně bagrem a my opět udělali méně chyb a postoupili do semifinále,” komentoval Trousil podmínky čtvrfinálového zápasu.

Semifinále proti Rakušanům našim borcům bohužel nevyšlo. Spousta zkažených servisů a nevynucené chyby tak poslaly české trio do boje o bronz. „Nedali nás na centrkurt. Věděli, že tam jsme nejlepší. Na side kurtu to není ta pravá atmosféra a to se projevilo i na našem výkonu,” hodnotil Trousil důvody semifinálové prohry.

Utkání o bronz se opět odehrávalo na centrkurtu a opět to bylo na výkonu našeho týmu znát. Italský tým to jasně odnesl poměrem 2:0 (15:9, 15:9) a české trio po zásluze mohlo slavit další z řady úspěchů na sněhu. „Celou akci hodnotím jako hodně povedenou. Atmosféra byla opět fenomenální. Parašutisti, helikoptéra a DJ od Redbullu tomu dali tu pravou šťávu. Naše výkony nebyly špatné a třetí místo je fajn. Chtěli bychom touto cestou poděkovat ČVS za zapůjčení auta, což nám obrovsky pomohlo a Patronu dětí, který se nám stará o dresy,” uzavřel Tadeáš Trousil.

České ženské týmy to bohužel dotáhly nejdále do čtvrtfinále. Frommová / Dostálová A. / Dostálová M. / Šafránková se rozloučily po dvou prohrách už v základní skupině. Adamčíková / Francová / Neuschaeferová / Cihlářová ve čtvrtfinále bohužel těsně nestačily na Rumunky 0:2 (13:15, 11:15) a Bendíková / Šeredová / Hynková rovněž ve čtvrtfinále podlehly Turkyním 0:2 (14:16,10:15).

Kompletní výsledky: muži,   ženy

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018