yamaha_tenere_duben




Novinky Piaggio Group v České republice

Oficiální expozici Aprilie, Moto Guzzi, Piaggia a Vespy jste na veletrhu Motocykl nenašli, ovšem novinky těchto značek už jsou u dealerů a jejich český importér, společnost Faber Moto, pro letošek plánuje spoustu akcí pro fanoušky. Co nás čeká?

Kapitoly článku

Společnost Faber Moto funguje coby dovozce značek Piaggio Group již sedmým rokem, v domácím Rakousku však má historii trvající tři čtvrtě století, když Josef Faber senior založil společnost se svým jménem ve Vídni v roce 1948 a stal se výhradním importérem československých motocyklů Jawa. A příští rok uplyne rovných 60 let od chvíle, co Faber spojil své aktivity s Piaggiem, od roku 2009 potom každoročně obhajuje titul globálně nejúspěšnějšího importéra a od sezóny 2017 je zodpovědná za dovoz italských strojů na český trh. Tehdy se u nás prodalo 777 motocyklů patřících pod Piaggio, ovšem od té doby to jde nahoru a rok 2022 byl pro Faber Moto rekordní, když své majitele našlo 2431 strojů, přičemž výrazný nárůst zaznamenala Aprilia, která rostla trojnásobně, a za zmínku stojí také o třetinu více prodaných skútrů značky Vespa. Zajímavé přitom je, že v Česku je Vespa vnímána hlavně jako holčičí značka a frčí tady Primavera 125 ve výrazných barvách (bílá, červená, pastelová zelená), zatímco v domácím Rakousku tvoří prodeje Vespy především GTS 300 (nejprodávanější jednostopé motorové vozidlo na rakouském trhu!) v šedé a černé, hodně se tuní laděnými výfuky apod. a jezdí na nich spíše chlapi. Zpátky k prodejům – svůj plán, překročit 2000 prodaných kusů a stát se v součtu dvojkou na českém trhu, se Faber Motu podařilo, v roce 2025 by společnost v Česku chtěla prodat již více než 3000 strojů.

 

Ovšem nejprve nás čeká sezóna 2023, a ta už oficiálně začala i u prodejců – my jsme se byli podívat na slavnostním novinářském zahájení motosezóny v pražské Imofě, kde jsme si zároveň prohlédli všechny novinky. Prim hraje samozřejmě Moto Guzzi V100 Mandello, silniční cesťák nové generace, vybavený zbrusu novým kapalinou chlazeným motorem o objemu 1042 cm3, který disponuje výkonem 115 koní a točivým momentem 105 newtonmetrů. My jsme vám už první test Mandella přinesli loni na podzim, teď už si můžete tento pro Guzzi revoluční model prohlédnout na vlastní oči. Nabízí se ve třech verzích, jako základ za 389 900 Kč, coby Mandello S za 455 900 Kč, vybavené semiaktivním podvozkem a v limitované edici Aviazione Navale vycházející z eska. Fičurou, o níž se ve spojitosti s tímto modelem mluví, je adaptivní aerodynamika – v závislosti na rychlosti se vám zasouvá a vysouvá plexi a otevírají se aerodynamické prvky vedle světla.

Podívejte se, jak fungují aerodynamická křidélka na Moto Guzzi V100 Mandello

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Z dalších novinek na sebe nejvýrazněji upozorňuje Vespa GTS, který letos slaví 20 let existence a více než 400 000 prodaných kusů v různých objemových variantách, přičemž nyní se prodávají 125 a 300. Na první pohled je to pořád to samé gétéeso, ovšem v detailech poznáte, že před sebou máte jiný skútr s bezklíčkovým zapalováním a výrazně vylepšeným podvozkem. A to samé se vlastně dá říci i o novém GTV, což je zkratka pro Gran Turismo Vintage. Co se značky Piaggio týče, nová generace tříkolky MP3 ve verzích 400 a 530 byla představena již loni, ovšem až v druhé půlce roku. Novinkou Aprilie pro letošní rok je supersport RS 660 Extrema s výraznými okruhovými ambicemi.

A co plánované akce? Kromě toho, že si opět u prodejců budete moci otestovat motocykly a skútry na vlastní kůži, spustila společnost Faber Motor speciální webovou stránku MotoEvents.eu, jejímž cílem je poskytnout majitelům přidanou hodnotu a usnadnit jim vstup do komunity pod mottem „Vlastním Vespu/Piaggio/Moto Guzzi/Aprilii – kde mohu vyzkoušet stroje/seznámit se s podobně smýšlejícími lidmi?“ Tady je ústředním bodem přehledný kalendář, přičemž kromě vlastních akcí Faber Moto zde najdete i akce související, třeba klubové daných značek – takoví vespisté jich mají hned několik. Faber Moto stojí za velkým srazem Moto Guzzi Eagle Ride, který je naplánovaný na 16.-18. června do prostředí jihočeského Lipna, a za dvěma akcemi značky Aprilia. Tou první je Aprilia Be A Racer Day, konaný 15. května na Automotodromu Brno, kde se kombinuje výuka jízdy na polygonu s následnými jízdami na velkém okruhu, a od 25. do 27. srpna proběhne již pátý ročník srazu Aprilia What The Fun Ride, stejně jako sraz Guzzi na Lipně. Ve výčtu akcí nesmíme zapomenout na oblíbený Moto Test Camp, kde si člověk může otestovat desítky motocyklů různých značek. Letos proběhne 20.-21. května a stroje Piaggio Group na něm samozřejmě nebudou chybět také.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Související firma
  • Faber Moto

    Výhradní dovozce značek Vespa, Piaggio, Moto Guzzi, Aprilia pro Českou republiku a Slovensko.




TOPlist