Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Pyrotechnika může na stadiony. Ve Francii zkusí novinku

29. březen 2023
Sdílejte:
Francouzská vláda schválila vyhlášku, která počínaje zítřkem umožní experimentální povolování pyrotechniky na stadionech.
Ilustrační snímek.Foto: Shutterstock

Pokud kluby najdou dohodu s fanouškovskými skupinami, budou jim moct v „kontrolovaných a bezpečných“ sektorech schválit odpalování pyrotechniky bez hrozby trestů.

V legalizaci bezpečného používání na stadionech, po které někteří fanoušci volají, je to krok vpřed, samozřejmě to ale neznamená, že hned o víkendu se budou ve Francii odpalovat beztrestné pyroshows.

Kluby, ultras a místní autority se budou muset domluvit na konkrétních podmínkách, nastavit pravidla atd.

Testovací program by měl běžet tři roky, pak se uvidí podle výsledků.

V Česku se používání pyrotechniky pravidelně trestá. Naposledy dostala od disciplinární komise LFA pokutu ve výši 250 tisíc korun Slavia za pyrotechnickou vložku fanoušků před zápasem s Plzní. Navíc dostal pražský klub i trest podmíněného uzavření některých sektorů na jeden zápas se zkušební dobou v délce trvání dvou měsíců.

„Disciplinární komise dlouhodobě trestá pronesení a použití pyrotechniky a na tomto trendu se nic nebude měnit. Snahou disciplinární komise je dlouhodobě chránit zdraví většiny fanoušků i aktérů utkání, které používání pyrotechniky v uzavřeném prostoru stadionů jednoznačně ohrožuje. Také příznivci Slavie na svá domácí utkání opakovaně pronášejí velké množství pyrotechniky, kterou naposledy použili v sektorech Tribuny sever těsně před začátkem zápasu s Plzní. Použití pyrotechniky vedlo mimo jiné k odložení začátku utkání o téměř sedm minut a šlo o nebezpečný typ vystřelovací pyrotechniky v počtu několika desítek kusů,“ uvedl předseda disciplinární komise Richard Baček.

„Případné povolené používání pyrotechniky na stadionech otevírá i otázku odpovědnosti za případnou škodu na zdraví či majetku. Přestože se konkrétně ve Francii hovoří o bezpečných koridorech, tak jakékoli používání pyrotechniky automaticky zvyšuje riziko zranění. Ať už toho, kdo se pyrotechniky chopí, tak dalších lidí v okolí,“ říká advokát Zdeněk Tomíček ze společnosti CEE Attorneys.

Pokud ke zranění skutečně dojde, hradí poškozenému škodu osoba, která zranění způsobila. V případě vážnějších úrazů či dokonce zranění s trvalými následky může být částka náhrady škody skutečně vysoká. „Právní odpovědnost klubu, jakožto pořadatele, zde z pravidla dovozena nebude, nepočítáme-li pokuty v rámci porušení bezpečnostních fotbalových pravidel. Co však odpovědnost morální?“ ptá se Tomíček.

„Chceme-li, aby byl fotbal sportem a zábavou nejen náruživých fanoušků, ale také, a možná především, rodin a dětí, pak musejí být podmínky na stadionech bezpečné. Uvede-li klub, že na stadionu není pyrotechnika přípustná vůbec anebo jen v bezpečných koridorech, pak je legitimní očekávat, že nikdo nebude pyrotechnikou ohrožen. Pokud však i za těchto podmínek ke zranění dojde, měl by se k tomu klub dobrovolně postavit čelem,“ dodává advokát.


Naše číslo 24

Vyzpovídali jsme Tomáše Součka nebo oscarového producenta a bývalého prezidenta LOSC Lille Michela Seydouxe. Řešíme tajemnou smrt východoněmeckého Beckenbauera. Celkem pro vás máme přes 160 stran unikátního čtení.

To chci!

Související články

Kudy do Evropy? Kompletní průvodce po příštích předkolech pro českou pětku

Ligové finále je za dveřmi. Vyřeší, kterých pět týmů Česko pošle do Evropy. V klíčových předkolech se pak projeví i jeden další efekt vysokého českého koeficientu. Ukážeme vám i to, jací soupeři se pro české kluby rýsují, v čem změny systému nenahrávají Spartě, proč by slávisté měli v EL fandit Leverkusenu nebo v jakém případě se Plzeň může posunout až do play-off o EL.

Koeficienty

Proslulý chraplák zachraňuje Everton. Věří, že se už odrazili ze dna

Sean Dyche je známý jako anglický manažer staré školy, k čemuž nepochybně přispívá jeho proslulý chraplák. Mimo hřiště je však lodivod Evertonu milý chlapík, který si rád zavtipkuje i v tíživých situacích, což potvrdil i v následujícím rozhovoru.

Rozhovor

Talent Slončík. Statistiky nevidí, jak moc dobrý je

Tom Slončík je jedním z nejzajímavějších mladých hráčů v lize. V 19 letech už nastoupil do 40 ligových zápasů, nakukuje do reprezentační U21 a spekuluje se o zájmu hned několika klubů. Zlínský talent vám detailně představíme s využitím dat, popíšeme jeho potenciál a zamyslíme se, kam by mohl v létě odejít a jak by tam s ním pracovali.

Česká liga
Popup se zavře za 8s