Příjmy v NHL jako velká lež. Pastrňák bude brát hodně, ale ne tolik, kolik si myslíte

V dresu Bostonu Bruins kouzlí už devátou sezonu a nedávno David Pastrňák dostal za dlouhodobě skvělé výkony velkolepou zpětnou vazbu. Podepsal osmiletý kontrakt na 90 milionů dolarů, při současném kurzu 1,96 miliardy korun. Tato částka je ale jen iluze. Ano, „Pasta“ se bude mít pohádkově, nicméně zdaleka ne tak, jak se může zdát. O kolik jsou hokejové hvězdy z NHL ve finále okradené a na jakém místě je míra daňového loupežnictví nejvýraznější?

Zveřejňované příjmy hvězdných sportovců jsou vděčným tématem. Někteří lidé si rádi zanadávají na to, jak jsou persony ze světa branek, bodů a sekund přeplácené, jiní rádi vypočítávají, kolik luxusních aut či domů si mohou za měsíc pořídit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nikdo na něj nemá. Pastrňák rozdrtil konkurenci v NHL, mohou za to extravagantní obleky

Ale při tomto kalkulu opomíjejí fakt, že jde o velmi hrubou částku. Například Roger Federer si reálně tenisem nevydělal během úchvatné kariéry tolik, kolik uvádějí dostupné údaje o jeho celkových prize money – přes 130 milionů dolarů.

Pokud je však u někoho rozdíl mezi napsaným a skutečným stavem extrémní, budou to hokejisté z NHL. Kvůli tomu, že každý stát v USA, respektive provincie v Kanadě, si určuje vlastní pravidla, míra „ostrouhání“ se liší. Takže je možné vidět paradoxní jev, kdy méně je ve skutečnosti více. Pokud hráč hraje na Floridě a má uzavřenou dohodu na 10 milionů dolarů ročně, reálně se k němu dostane více peněz, než kdyby měl podepsáno třeba s Philadelphií Flyers na 12 milionů dolarů za sezonu.

Kolik si skutečně vydělá?

Pro lepší přehled je možné si vše ukázat na příkladu Davida Pastrňáka, nejlepšího českého hráče posledních let.

Začátkem března podškrábl to, na co se čekalo prakticky od loňského července. Havířovský rodák dostal od Bostonu novou smlouvu, která ho s rodinou Bruins pojí až do roku 2031.

Je to kontrakt na 90 milionů dolarů, což znamená, že v průměru si každou sezonu „vydělá“ 11,25 milionu dolarů. Částka se v průběhu let bude měnit – klesat – a pro příští ročník je aktuálních 13 milionů dolarů. Díky tomu bude 26letý útočník v sezoně 2023–2024 druhým nejlépe vydělávajícím hokejistou celé NHL po Nathanu MacKinnonovi z Colorada Avalanche (16,5 milionu dolarů).

Oněch 13 milionů dolarů – 283 milionů korun – je ale nesmírně daleko od pravdy. Sumu nejvýrazněji tlačí dolů federální daň, ve většině působišť v zámoří se přidává i lišící se místní daň. A tento řez je vydatný. Pastrňák z 13 milionů odvede na dani 5,8 milionu dolarů a zbyde mu 7,2 milionu. Z 283 milionů korun se rázem stává 157 milionů korun. A to jsou město Boston a stát Massachusetts na poměry Severní Ameriky ještě těmi šetrnějšími, jak ukazuje následující grafika vytvořená na základě kalkulátoru webu CapFriendly.

Nicméně ani po zdanění nemají Pastrňák a všichni jeho kolegové z NHL finální částku, se kterou mohou pracovat, kterou si mohou užívat. Je nutné odečíst zhruba tři procenta coby provizi pro agenta a především takzvanou úschovu. Oficiálně se nazývá „escrow“ a v zámoří představuje palčivé téma. Jde o fond, který vznikl zjednodušeně pro to, aby celé riziko v případě špatného hospodářského výsledku NHL nenesli jen samotní majitelé klubů, ale aby se na případných ztrátách podíleli i hokejisté.

Pandemie vystřelila tuto zálohu v roce 2021 až na bolavých 17,2 procenta, přičemž se k hráčům po sezoně vrátil jen zlomek částky. Pro příští ročník se počítá se šesti procenty, takže Pastrňákova odměna po poškrtání všeho bude zhruba 6,5 milionu dolarů. Pouhá polovina ze zmiňovaných 13 milionů dolarů.

Kdyby ale „Pasta“ zářil v dresu Los Angeles Kings, San Jose Sharks, Montrealu Canadiens nebo Toronta Maple Leafs, dostane se k němu při stejné královské smlouvě ještě o milion dolarů méně.

Tagy: