Americký trh válcují i jiné čínské aplikace než TikTok. Těží z obří domácí populace a tvrdých postupů

Mezi nejžádanějšími aplikacemi v USA jsou tento měsíc čtyři čínské. Snaží se poučit ze současné kritiky TikToku a nepřitahovat pozornost politiků.

Jiří BlatnýJiří Blatný

Aplikaci TikTok kritizuje čím dál více západních zemí

0Zobrazit komentáře

TikTok je nejen ve Spojených státech v problémech kvůli možnému zneužívání dat o uživatelích čínskou vládou. Nic to ale nemění na tom, že je nesmírně úspěšný. Jen v USA ho používá přes 150 milionů lidí, což je v porovnání s celkovým počtem obyvatel, respektive 331 miliony lidmi, docela vysoké číslo. TikTok ale není jedinou čínskou aplikací, která u Američanů slaví úspěch. Hned čtyři z pěti nejžádanějších aplikací v USA za tento měsíc jsou právě ze země, kterou americká vláda vnímá jako svého hlavního geopolitického rivala.

Příkladem je obchodní aplikace Temu nabízející různé slevy a kupóny na zboží, které je většinou vyrobené v Číně. Ta byla v prvních třech březnových týdnech ve Spojených státech dokonce nejstahovanější aplikací vůbec. Na americký trh vstoupila před sedmi měsíci. Na druhém místě byl videoeditor CapCut, partnerská služba TikToku, který se sám umístil na třetím místě. Čtvrtá byla aplikace Shein, přes kterou lze kupovat levnou módu. Poslední v top pětce byl Facebook, jediná „nečínská“ aplikace.

Podle deníku The Wall Street Journal se jako důvod popularity a také návykovosti čínských aplikací sice často uvádí výkonné algoritmy, které uživatelům vybírají relevantní obsah a drží je u obrazovek, existuje ale další – a často přehlížený – důvod. „Získat náskok před západní konkurencí čínským firmám umožnil tvrdý konkurenční boj o uživatele na domácím trhu,“ upozorňuje americký deník.

Čínské technologické společnosti mají využívat levnou domácí pracovní sílu k neustálému zdokonalování funkcí svých služeb, podobně jako v době, kdy Čína před několika desetiletími získala dominantní postavení ve výrobě různých produktů. S odkazem na investory a analytiky The Wall Street Journal píše, že to je přitom jedna z věcí, kterou západní konkurence těchto služeb často přehlíží.

Podle Gua Yua, bývalého inženýra ByteDance, mateřské společnosti TikToku, těží čínské firmy z obřího domácího trhu, kde své algoritmy testují na velkém vzorku uživatelů, sesbírají potřebná data a po jejich vyhodnocení a vyladění výsledného produktu je vyváží do USA. „Na trzích, kde své produkty potřebují neustále upravovat, aby udrželi krok s poptávkou, jsou nezastavitelní,“ říká Yu pro The Wall Street Journal.

Jedné taktice, která čínským firmám pomáhá zrychlovat jejich inovace, se říká koňské dostihy. Vedení firmy proti sobě postaví několik různých týmů, které pověří vývojem stejného produktu. A jakmile se ukáže, která verze je nejslibnější, autoři dostanou více prostředků, zatímco ostatní vedení společnosti ihned utne.

Nemilosrdné postupy navíc často doplňuje dlouhá pracovní doba vývojářů, kteří si na základě svých výsledků mohou nechat vyplatit několik měsíčních platů navíc jako bonus. Zejména mateřská společnost aplikace Temu PDD je podle The Wall Street Journal v oboru známá náročnou pracovní dobou.

Kromě neúprosných inovačních strategií mají úspěšné čínské aplikace ve Spojených státech společnou ještě jednu věc – založili je zástupci nastupující generace technologických byznysmenů z Číny, kteří hledají uplatnění na zahraničních trzích s tím, jak se čínský trh regulovaný tamní vládou zaplňuje.

Jedním z nich je i ředitel TikToku Šou Ču, který na konci minulého týdne vypovídal v americkém Kongresu, kde se snažil uklidnit zákonodárce, že jeho společnost neposkytuje data o svých uživatelích čínské vládě. To se mu ale úplně nepodařilo, proto se stále řeší, jestli se TikTok ve Spojených státech zcela nezakáže. O tom jsme si ostatně povídali také v našem podcastu Weekly s analytičkou Nikoletou Nemečkayovou.

Celé slyšení podle ní „podkopal fakt, že nemáme žádné přesvědčivé důkazy o tom, že TikTok skutečně předával data čínské vládě. Existují nějaká obvinění, svědectví bývalých zaměstnanců, ale nikdy nebylo dokázáno předávání jako takové“. Nicméně právě fakt, že kvůli čínským zákonům si tamní vláda může jakákoliv data od ByteDance kdykoliv vyžádat, je hlavním argumentem nejen amerických politiků, kteří TikTok označují za ohrožení národní bezpečnosti.

Jak však Nemečkayová dále upozorňuje, existují data, která ukazují, že co se týče objemu sbíraných dat, je na tom TikTok v porovnání s americkými sociálními sítěmi typu Facebook nebo Instagram podobně. Nicméně to neznamená, že obavy z národní bezpečnosti nejsou opodstatněné, dodala.

Podobné vlně kritiky, kterou zažívá TikTok, se dnes nastupující čínské startupy snaží vyhnout. V roce 2021 například služba Shein přešla od mateřské firmy se sídlem v Hongkongu, zvláštní administrativní oblasti Číny, ke společnosti v Singapuru, uvádí tamní server CNA. Aplikace Temu pak svůj byznys ve Spojených státech vede pomocí firmy z amerického státu Delaware.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym