Téměř sto milionů na sezonu – a to v přepočtu podle stávajícího kurzu silné koruny. Hokejový útočník Filip Chytil se téměř s jistotou zařadí do žebříčku nejlépe placených sportovců země, neboť ve čtvrtek večer s týmem New York Rangers podepsal čtyřletý kontrakt na celkem 17,75 milionu dolarů (4,4 milionu na sezonu).

Pokračuje tím zvýšený zájem zámořských klubů o české hráče v NHL, ve kterém vyniká mimořádná smlouva pro výjimečného střelce Davida Pastrňáka z Boston Bruins, jenž se na začátku března bostonskému klubu upsal na dalších osm let za devadesát milionů dolarů. Už předtím si v lednu výrazně pomohl jeho spoluhráč Pavel Zacha, nově oceněný devatenácti miliony dolarů na čtyři roky.

A teď seznam nadstandardně placených doplňuje i Chytil. Nejmladší ze zmíněných, rodákovi z Kroměříže je teprve 23 let. Ovšem mezi nejlepšími se rozhodně neztrácí, naopak.

„Tohle je velký den pro Rangers i Chytila,“ napsal Larry Brooks z listu The New York Post, který platí za jednoho z nejproslulejších hokejových novinářů a slavnému celku z Manhattanu se věnuje desítky let. „V této sezoně udělal velký krok vpřed. Jistě, pořád se může zlepšovat. Ale je z něj dynamický bruslař, velká ofenzivní hrozba a už zdaleka nejen fyzicky silný centr, ale také tvůrce hry, který činí spoluhráče lepšími. A daleko radši střílí.“

To se promítá do Chytilových statistik, 22 gólů, 20 asistencí a 42 bodů představuje jeho nová kariérní maxima. Navíc jeho hokej nelze shrnout jen do čísel. Chytil patří mezi nejzábavnější české hráče současnosti, vyniká skvělým pohybem na bruslích i vynalézavou koncovkou.

„Tenhle kluk konstantně pracuje,“ ocenil ho slavný spoluhráč z útoku Chris Kreider, který je s ním v šatně od Chytilovy nováčkovské sezony 2017—18. „Dobře chápe, že mistrovské úrovně v žádné profesi nedosáhnete přes noc. Je to výborný, opravdu výborný profesionál, až všichni občas zapomínáme, jak mladý pořád ještě je.“

Chytilova dosavadní cesta je navíc tím cennější, že zatím v NHL nastupoval výhradně za Rangers. Tedy za tým takzvané Original Six neboli šesti nejstarších klubů soutěže. Za tým s mimořádně náročnými fanoušky a enormně velkým mediálním pokrytím, což se odráží i v tlaku na hráče samotné.

Chytil to vše ustál. A teď se to odrazí i na jeho kontě.